
Η αθηναϊκή σκηνή των cocktail bars βρίσκεται σε καλοκαιρινή τροχιά και διάθεση δημιουργίας. Συντονιζόμαστε μαζί τους, κάνουμε focus σε 10 κορυφαία κοκτέιλ που μας φέρνουν σε δροσερά spots, σε αυλές, κήπους ή και δίπλα στην παραλία και αποσπάμε χρήσιμα tips από τους δημιουργούς τους.
Upside Down Collins στο «The Clumsies»

Το κοκτέιλ αυτό σε διακτινίζει στην παραλία, έτσι όπως ζευγαρώνει το μοναδικό ελληνικό The Clumsies Old Tom Gin με το κουμκουάτ, σε ένα σκηνικό από homemade φυσαλίδες. Το αποτέλεσμα είναι easy drinking, με φόντο αρώματα εσπεριδοειδών και γλυκόριζας. Το δημιουργούν οι πολλάκις καλύτεροι Έλληνες world class bartenders Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης μαζί με το υπόλοιπο δυνατό team του μπαρ με τη νεοϋορκέζικη αύρα, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο στην Πραξιτέλους. Εδώ τα φρέσκα φρούτα σε ασυνήθιστα mixes γίνονται μέρος του concept «χρωματικό καλειδοσκόπιο», κάθε κοκτέιλ προκύπτει από φράσεις διασήμων, ενώ κάποια άλλα επιφυλάσσουν εκπλήξεις, όπως το Daiquiri φράουλα που έρχεται διάφανο σαν νερό.
Bartender’s tip Τα ιδανικά καλοκαιρινά κοκτέιλ περιέχουν φρέσκα καρπούζια, πεπόνια και ροδάκινα, τα οποία συνδυάζονται με ζάχαρη και λεμόνι.
St. Hubert στο «Old Dog»

Ένα ποτό που πάει σφαίρα τα hot καλοκαιρινά βράδια, δροσίζοντάς τα με τζιν Bombay, λικέρ St. Germain, Monin Gomme και αφρό αγγουριού και πεπονιού. Είναι μία από τις 15 house συνταγές, τις οποίες υπογράφει ο πολυπράγμων Παναγιώτης Καναβέτας και περιλαμβάνονται στον κατάλογο-διήγηση της ιστορίας του κυνηγόσκυλου bloodhound που συνόδευε τους βασιλιάδες της Γαλλίας! Από τις τελευταίες αφίξεις στο δημοφιλή πεζόδρομο Σαρδέων της Φιλαδέλφειας, το «Old Dog» είναι ένα new version all day στέκι, που παίρνει τα πάνω του το βράδυ και μιξάρει up ήχους και σικ κοκτέιλ.
Bartender’s tip Ανακατεύουμε εποχικά φρούτα με λαχανικά ή μυρωδικά, όπως αγγούρι με πεπόνι, καρπούζι με σέλερι, σταφύλια με βασιλικό ή κεράσια με λεβάντα... Το απρόσμενο γευστικό αποτέλεσμα είναι απλώς εντυπωσιακό.
Sorbet Moscato d’Asti στο «Momix»

Περιέχει εγκλωβισμένο ανθρακικό με γλυκόξινη φρουτώδη γεύση. και παγωτό, και μπουρμπουλήθρες, και φρούτα... Πίσω από το προχωρημένο concept του μπαρ που έκανε τη μοριακή τεχνική στα κοκτέιλ τάση και αφιερώνει το καλοκαιρινό μενού του στις φυσαλίδες –ή στο διοξείδιο του άνθρακα– βρίσκεται ο πρωτοποριακός mixologist Άρης Χατζηαντωνίου. Υπό την επίβλεψή του, η λίστα μοντάρεται με ευρηματικά frozen ανθρακούχα κοκτέιλ και απογειώνεται με τα gummy bear κοκτέιλ, που διαλύονται στο στόμα και αφήνουν μια απαλή αίσθηση αλκοόλ. Τώρα το καλοκαίρι το «Momix» στην οδό Κελεού στο Γκάζι έχει βγει διάλειμμα στην αυλή και ξεκινάει παιχνίδι γύρω από το εντυπωσιακό μπαρ, που παραπέμπει σε αιωρούμενο παγόβουνο!
Bartender’s tip Ετοιμάζουμε γρήγορα κι εύκολα punches ή σανγκρία με γλυκό κρασί, το οποίο ανακατεύουμε με χυμό και κομματάκια φρούτων της εποχής.
Forest Fruits Colada στο «Holy Spirit»

Η Pina Colada της νέας εποχής: προσθέτουμε στο μπλέντερ Bacardi Carta, λικέρ ανανά, κομμάτια φρέσκου ανανά, φρούτα του δάσους, κρέμα καρύδας, χυμό ανανά και θρυμματισμένο πάγο. Χτυπάμε τα υλικά και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι. Ο mixologist Xavier Μισαηλίδης είναι εξωτικός τύπος, έτσι και ο καλοκαιρινός κατάλογος του «Holy Spirit» είναι τροπικός: στο γευστικό τερέν μπαίνουν καρύδες, ανανάδες και άλλα φρούτα βουτηγμένα κυρίως σε ρούμι. Εδώ θα μυηθούμε όμως και σε άλλες νέες βερσιόν της Pina Colada. Μάλιστα, το «Holy Spirit» πήρε φέτος τα σύνεργά του κι έπιασε πόστο στο Yabanaki της Βάρκιζας, όπου ανοίγει τα χαρτιά του πλέον και ως beach bar, με ανεβασμένα decks συνοδεία δημιουργικών και άκρως καλοκαιρινών κοκτέιλ.
Bartender’s tip Watermelon Tea Punch: παίρνουμε μισό καρπούζι, καθαρίζουμε το ψαχνό και προσθέτουμε Bacardi, τσάι γιασεμί, λικέρ καρύδας, ελαιοσάκχαρο εσπεριδοειδών, χυμό καρπούζι και λικέρ Galliano. Σερβίρουμε σε φλιτζάνι κι ευχόμαστε το καλοκαίρι να κρατήσει για πάντα!
Zombie στο «Tiki Athens»

Σε αυθεντική συνταγή, με φρέσκο ανανά, passion fruit και blend από 5 διαφορετικά ρούμια, και σε μοναδικό tiki ποτήρι. Το «Tiki Athens» στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι ζει στις δικές του θερμές κλιματικές συνθήκες και τα κοκτέιλ του είναι φτιαγμένα με φρέσκα υλικά, ποικιλία από ρούμια κι εξωτικά φρούτα, όπως όλες οι παραδοσιακές tiki συνταγές, αλλά και κρυφά συστατικά, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής από premium ετικέτες. Οι πάνω από 30 συνταγές του summer menu είναι καλά μελετημένες κι εκτελεσμένες από τον ειδικό Δημήτρη Καζάκο. Αν και στο κέντρο της πόλης, στο «Tiki Athens» θα νιώσετε σαν να είστε στην Πολυνησία των ’50s-’60s. Και μουσικά όμως υπάρχει ποικιλία, με ονόματα όπως οι Television Personalities, Band of Holy Joy, Jay-Jay Johanson, Steve Wynn, Messer Chups κ.ά.
Bartender’s tip Το μάνγκο κάνει την καλύτερη παρέα με τη μαρμελάδα μύρτιλλο και το φρέσκο ροδάκινο με τα φρούτα του πάθους: προξενεύουμε φρέσκα υλικά και απελευθερώνουμε τη φαντασία μας.
Paraiso Perdido στο «Noel»

Τζιν, σέρι Fino, σέρι Oloroso, σιρόπι πικραμύγδαλου, χυμός καρπούζι, χυμός λάιμ και Cynar. έχει ταυτότητα μεσογειακή, όπως όλες οι καλοκαιρινές προτάσεις του mixologist-φαινόμενο Γιάννη Κοροβέση. Η πολυσυζητημένη φετινή άφιξη της Κολοκοτρώνη, το «Noel», μας ταξιδεύει στο Παρίσι έχοντας αέρα μπιστρό της Πόλης του Φωτός. Το στοιχείο που του δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα είναι το concept της εξυπηρέτησης: μια ντουζίνα bartenders εναλλάσσονται στο μπαρ αλλά και στο σέρβις, προσπαθώντας έτσι να εξισορροπήσουν τη δουλειά της μπάρας με αυτήν της σάλας.
Bartender’s tip Best of υλικά για το καλοκαίρι είναι το σέρι, ο βασιλικός, τα λευκόσαρκα φρούτα και το λικέρ αφροξυλιάς, καθώς δίνουν δροσερά και όξινα ποτά.
Fluxus Milk Punch στο «Baba au Rum»

Πραγματικά τα σπάει και κάνει refresh στις αισθήσεις με γάλα βανίλιας, κεράσι και, φυσικά, παλαιωμένο ρούμι Τζαμάικας και ισπανικό μπράντι. Έπειτα από 7 χρόνια, η λίστα που δημιούργησε κουλτούρα και βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη έκανε ρετούς. Διαμόρφωσε το νέο ύφος της πατώντας στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του προηγούμενου αιώνα και γέμισε τα σέικερ με πρωτότυπα υλικά. Η αρχή έγινε με 19 αβανγκάρντ κοκτέιλ και ακολούθησε η τροφοδότηση για τους rum cocktail lovers. Το σίγουρο είναι ότι ο νέος κατάλογος δεν εξαντλείται σε μία επίσκεψη στον πεζόδρομο της Κλειτίου. Υπεύθυνος είναι ο one & only Θάνος Προυνάρους, τον οποίο πλαισιώνει ο ταλαντούχος –και νικητής σημαντικών διαγωνισμών– Ηλίας Στεργιόπουλος. Σε αυτά να προσθέσουμε τις μαύρες μουσικάρες και το back to ’60s ντεκόρ με τα oldies αντικείμενα που «φυσάνε» αέρα τροπικό.
Bartender’s tip Το μυστικό είναι τα φρέσκα υλικά, όχι πουρέδες φρούτων, με πολλή αγάπη στη δημιουργία και χαμόγελο.
Daydreaming#2 στο «The Gin Joint»

Μια δημιουργία που εκφράζει την αυγουστιάτικη ραστώνη και προκύπτει από τη συνύπαρξη του Havana Club Anejo Reserva με passion fruit, σιρόπι βιολογικής αγαύης με κρόκο Κοζάνης, χυμό λάιμ, Scrappy’s Black Lemon Bitters και φρέσκα κράνα. Γενικά στις καλοκαιρινές προτάσεις του Δημήτρη Κιάκου τα φρούτα κάνουν παρέα με τα μπαχαρικά και τα βότανα, ενώ just perfect για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι και οι προτάσεις με χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ. Δίπλα του στην μπάρα συναντάμε και την ανερχόμενη Ναταλία Λιβιτσάνου, η οποία έχει εντυπωσιάσει σε πολλούς διαγωνισμούς. Τώρα το καλοκαίρι το «Gin Joint» κάνει κι έξω βόλτες, μοιράζοντας έτσι τη δράση του μεταξύ του κεντρικού μπαρ και της οδού Χρήστου Λαδά.
Bartender’s tip Σε ένα παγωμένο ποτήρι προσθέτουμε πάγο, 60 ml τζιν καλής ποιότητας, 100 ml tonic water καλής ποιότητας, 3 φέτες ώριμου μάνγκο κι έχουμε το καλύτερο κοκτέιλ για ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ.
Blumin Spritz στον «Ανδρόνικο»

Το bestseller του all time classic προορισμού του Χαλανδρίου σερβίρεται σε balloon ποτήρι: Aperol, σιρόπι αφροξυλιάς, χυμός πορτοκάλι, bitter πορτοκαλιού και στο τέλος γέμισμα με prosecco. Κατά τα άλλα, ο Παναγιώτης Σπυραίος συνταιριάζει στον κατάλογο Daquiri, Mojito κ.ά., που έχουν τους φαν τους, τις house συνταγές με τις ανατρεπτικές γεύσεις και τα καλοκαιρινά κοκτέιλ με δροσιστικά αφρώδη. Το μπαρ της οδού Εθνικής Αντιστάσεως έκανε ριζική αλλαγή και μεταμόρφωσε τον κήπο του σε καλοκαιρινή όαση μέσα στην πόλη. Ξεκινάμε από νωρίς και πιάνουμε θέση κάτω από τα δέντρα – τα relaxing spots είναι πολλά.
Bartender’s tip Μειώνουμε το αλκοόλ και αυξάνουμε τα φρούτα.
Blue Jean στο «Hicks»

Καλοκαίρι χωρίς αυτό το κοκτέιλ δεν γίνεται... Το συγκεκριμένο περιέχει τζιν, φρέσκο αγγούρι, άγριο μύρτιλλο κι εξωτικό σιρόπι goji berries. Και το φτιάχνει για εμάς άλλος ένας bartender με προδιαγραφές, ο Γιάννης Λεβάντης. Σύγχρονο, ελκυστικό και ιντριγκαδόρικο, το νέο μενού του μπαρ της Παπανδρέου στο Χαλάνδρι σπιντάρει στα twist των κλασικών κοκτέιλ και δίνει το δικό του στίγμα μέσα από signature συνταγές οι οποίες εστιάζουν σε φρούτα εποχής, αρωματικά βότανα και σπιτικές μαρμελάδες.
Bartender’s tip Ζευγαρώνουμε τα κοκτέιλ μας με κομμένα φρέσκα φρούτα και γαρνίρουμε, όπου χρειάζεται, με λίγη σοκολάτα.