Η Πανούκλα

3

Ψυχολογικό θρίλερ με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών, του οποίου οι εντυπωσιακές ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών με την καθαρή σκηνοθετική ματιά σκιαγραφούν την εύθραυστη ψυχοσύνθεση των έφηβων αγοριών.

Η Πανούκλα

Υπάρχουν ορισμένα σκηνοθετικά ντεμπούτα που ανεβάζουν κατά πολύ τις προσδοκίες για τα επόμενα βήματα του δημιουργού τους. Αυτή η ταινία αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Με παγκόσμια πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών 2025, ο Τσάρλι Πόλινγκερ δημιουργεί ένα ψυχολογικό θρίλερ, "απομονώνοντας" ένα τσούρμο 13χρονα αγόρια στο ιδιόμορφο περιβάλλον μιας κατασκήνωσης πόλο. Ο Μπεν, ένα κλειστό και ντροπαλό αγόρι, παίρνει το θάρρος να γνωριστεί με τη δημοφιλή παρέα της κατασκήνωσης, με αρχηγό τον Τζέικ. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι οι πλάκες της παρέας δεν είναι τόσο αθώες, έχοντας περιθωριοποιήσει τον Έλι, ένα αγόρι με μια δερματική πάθηση (ποτέ δεν παθαίνουμε από τι πάσχει), όταν διαδίδουν παντού ότι έχει "την πανούκλα". Όσο περνάνε οι μέρες, η ανάγκη του να ανήκει συγκρούεται με την ανήθικη στάση της παρέας κι όταν αποφασίζει να γνωρίσει καλύτερα τον Έλι, βάζει άθελά του τον εαυτό του σε δυσμενή θέση.

Το να αποτελείται ένα καστ ταινίας αποκλειστικά από παιδία κρίνεται συνήθως ως ένα απαιτητικό και δύσκολο εγχείρημα, το οποίο εδώ στέφεται τελικά από απόλυτη επιτυχία. Μάλιστα, είναι τόσο εντυπωσιακές οι ερμηνείες των παιδιών που ξεχνάς ότι παίζουν. Δίπλα τους, βρίσκεται ο Τζόελ Έντγκερτον (ανέλαβε και ρόλο παραγωγού), ο οποίος υποδύεται τον προπονητή τους. Γυρισμένη σε φιλμ 35mm με στυλιζαρισμένα πλάνα, ψυχρές αποχρώσεις και εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις, η ταινία καθηλώνει το βλέμμα. Φαίνεται, βέβαια, ότι δεν είναι επιλογές που εξυπηρετούν μόνο την αισθητική της αλλά κυρίως υπογραμμίζουν τη δραματουργία της. Γιατί τα θέματα του μπούλινγκ, της εφηβικής ανασφάλειας στις παρέες αγοριών και του φόβου του να είσαι διαφορετικός διατρέχουν όλη την ταινία. Το οποίο ήταν και ο στόχος της.

ΗΠΑ. 2025. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πανούκλα

The Plague
3
  • Θρίλερ
  • 2025
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τσάρλι Πόλινγκερ

Ένα ντροπαλό αγόρι σε μια κατασκήνωση πόλο εντάσσεται στη δημοφιλή παρέα, η οποία έχει περιθωριοποιήσει ένα αγόρι με μια δερματική πάθηση, αποκαλώντας τον «Πανούκλα». Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι δεν απέχει από το να γίνει το επόμενο θύμα τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τον Μπραντ Πιτ;

Με αφορμή την κυκλοφορία του "Στην καρδιά του κτήνους", τεστάρουμε όσα ξέρουμε για τον ταλαντούχο ηθοποιό με τη χαρακτηριστική γοητεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/09/2026

Η Κρίστεν Στιούαρτ, ο Ty Segall και μια κλασική stoner ταινία

Η Κρίστεν Στιούαρτ μπλέκει σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια στο "The Wrong Girls", με τον Ty Segall να ντύνει μουσικά τη νέα stoner κωμωδία.

Η Βίκυ Αναστασιάδου μάς συστήνει το "Wheel to Live" από την αρχή

Το "Wheel to Live" κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο 49ο Φεστιβάλ Δράμας κι επόμενος σταθμός του είναι οι 32ες Νύχτες Πρεμιέρας. Αναμένοντας την αθηναϊκή προβολή του, συζητάμε με την σκηνοθέτιδα, Βίκυ Αναστασιάδου, για τις χαρές αλλά και τις προκλήσεις πίσω από τη δημιουργία του.

7ο KinoFest: Το αγαπημένο γερμανόφωνο φεστιβάλ της Πάτρας επιστρέφει

Από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το 7ο KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου φέρνει στο Achaia Clauss προβολές, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, εικαστική έκθεση και ειδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο.

32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ένα watchlist δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος διαλέγει οκτώ ταινίες για να παρακολουθήσουμε στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Ποιες είναι και πότε παίζονται;

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (24-30/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Τι θα δούμε φέτος τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Ανακαλύψτε το φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές, συζητήσεις, μια ρετροσπεκτίβα, ένα αφιέρωμα, προβολές αρχειακού υλικού, ποίηση και ζωντανή μουσική.