Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων

2

Η διδακτική ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς μιλάει ελληνικά σε μια αρκετά πιστή διασκευή, η οποία διατηρεί την παραμυθένια απλοϊκότητά της, απευθυνόμενη στο ανήλικο κοινό. | Powered by Uber.

Τα_Κάλαντα_των_Χριστουγέννων

Πετυχημένος Κύπριος κωμικός του θεάτρου και της τηλεόρασης ("Πατάτες αντιναχτές", "Παραμύθι… αλλιώς"), ο Λώρης Λοϊζίδης αποφάσισε να διασκευάσει, μία δεκαετία μετά τη μοναδική σεναριακή του προσπάθεια ("Το Πουλί της Κύπρου"), τη διάσημη νουβέλα του Τσαρλς Ντίκενς "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" ("A Christmas carol"). Τη γνωρίζουμε όλοι επειδή μας έχει συστήσει τον απόλυτο λογοτεχνικό και όχι μόνο τσιγκούνη, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος μετακομίζει τώρα από το Λονδίνο στα Ζαγόρια ως μοναχικός, γρουσούζης και αμετανόητα άκαρδος Λυκούργος Βαρδής (ο ίδιος ο Λοϊζίδης). Ένας ηλικιωμένος πλούσιος, που μετά την κηδεία του επί πολλά χρόνια συνεταίρου του συνεχίζει να διευθύνει μόνος του το ορυχείο της περιοχής, να ταλαιπωρεί σαδιστικά τον πιστό υπάλληλό του Δαμιανό, να αρνείται τις προσκλήσεις σε γεύμα του ανιψιού του Κοσμά, να κωφεύει σε κάθε επίκληση για βοήθεια στα παιδιά του τοπικού ορφανοτροφείου και να αγνοεί τις προειδοποιήσεις των εργατών του ότι τα υποστυλώματα στις στοές των μεταλλείων είναι έτοιμα να υποχωρήσουν. Αλλά όλα αυτά θα αρχίσουν να αλλάζουν όταν πρώτα ο πεθαμένος συνεταίρος του και κατόπιν τρία πνεύματα τον επισκέπτονται την παραμονή των Χριστουγέννων, βάζοντας σε δοκιμασία τη φιλαργυρία του και την απανθρωπιά του.


Έντονα διδακτική, η διαχρονική ιστορία του Ντίκενς συνδυάζει επιτυχώς στοιχεία κωμωδίας και τρόμου, με τον Λοϊζίδη και τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθετικά Χρήστο Κανάκη να διατηρούν την παλιομοδίτικη και παραμυθένια απλοϊκότητά της, απευθυνόμενοι πρωτίστως στο ανήλικο κινηματογραφικό κοινό. Ηχηρά μηνύματα, μονοδιάστατοι χαρακτήρες, ετοιμοπαράδοτη συγκίνηση και στρωτή αφήγηση, την οποία υποστηρίζει μια συνολικά προσεγμένη παραγωγή, η οποία, φωτογραφικά και σκηνογραφικά κυρίως, εκμεταλλεύεται το γραφικό ηπειρώτικο τοπίο.

Ελλάδα. 2025. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων

2
  • Φαντασίας
  • 2025
  • Διάρκεια: 95 '
  • Χρήστος Κανάκης

Ο Λυκούργος είναι ένας μοναχικός, γρουσούζης και άκαρδος πλούσιος, ο οποίος, μια παραμονή Χριστουγέννων, θα δεχθεί την επίσκεψη τριών πνευμάτων, τα οποία θα βάλουν σε δοκιμασία τη φιλαργυρία του και την απανθρωπιά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι ξεχωρίσαμε στο 49ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας;

Φέτος, ήταν πολλές οι ταινίες με τις οποίες κοινό και κριτική επιτροπή ήρθαν σε απόλυτη ταύτιση, την οποία μοιράζεται και το "α".

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
17/09/2026

Η Αθήνα απέκτησε το δικό της σινεμά-μπαρ: Το Cinobo Όπερα επιστρέφει ανανεωμένο

Τρεις νέες αίθουσες, 70+ προβολές την εβδομάδα κι ένα "κρυμμένο" μπαρ δίνουν νέα ζωή στον ιστορικό κινηματογράφο της πόλης.

19o Animasyros: Γνωρίστε τις ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

Λίγο πριν ξεκινήσει το 19ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ανακαλύπτουμε τις ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται φέτος.

Queer Con 3: Ένα πλούσιο κινηματογραφικό τριήμερο με ελεύθερη είσοδο

Από διαχρονικές cult ταινίες έως σύγχρονες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και βραβευμένα animation, ανακαλύψτε το πλήρες πρόγραμμα του Queer Con 3.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη

Κοινωνική σάτιρα που θυμίζει τη σπιρτάδα των αντίστοιχων ιταλικών κωμωδιών, με τον Αλέα ("Μνήμες Υπανάπτυξης") να αντλεί ιδέες από τον Μπάστερ Κίτον και τον Χάρολντ Λόιντ ως τον Μπουνιουέλ.

Κωδικός Τεχεράνη

Αγωνιώδης μεν σε σημεία, τραβηγμένη και χαοτική δε ως προς την εξέλιξη της ιστορίας, σε βαθμό που χάνεται σταδιακά το ενδιαφέρον για την τύχη των ηρώων.