Λενάκι, Δυο Φωτιές και Δυο Κατάρες

3

Ιστορικές μνήμες που συναντούν τη λαϊκή παράδοση και ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν το οποίο μοιάζει με παραμύθι.

Λενάκι, Δυο Φωτιές και Δυο Κατάρες

Βραβευμένος σκηνοθέτης που απέχει χρόνια από τη μυθοπλασία, ο Δημήτρης Ινδαρές ("Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming", "Γαμήλια Νάρκη") μετατρέπει σε εικόνες μια προσωπική αναζήτηση την οποία είχε καταγράψει στο χαρτί πριν τρία χρόνια ("Λενάκι", εκδ. Εστία). Επιστρέφοντας στο οικογενειακό παρελθόν του, ασχολείται με την υπόθεση εμπρησμού ενός πατρογονικού πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων στο τέλος του 19ου αιώνα, ανακαλύπτοντας "πίσω της" τον απαγορευμένο έρωτα μιας Ελληνίδας με έναν Τουρκαλβανό, αλλά κι ένα δημοτικό τραγούδι που αντηχεί ακόμα σε γιορτές και πανηγύρια ("Πού πας, Ελένη, από βραδιού, πού πας τώρα το βράδυ;").


Η συνάντηση δύο κόσμων, η άγνωστη μοίρα ανθρώπων που αναμετρήθηκαν με την εποχή τους, ιστορικές μνήμες που συναντούν τη λαϊκή παράδοση και ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν το οποίο μοιάζει με συναρπαστικό, διδακτικό παραμύθι.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 72΄

Περισσότερες πληροφορίες

Λενάκι, Δυο Φωτιές και Δυο Κατάρες

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 72 '
  • Δημήτρης Ινδαρές

Επιστρέφοντας στο οικογενειακό παρελθόν του, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές ανακαλύπτει τη σχέση ενός δημοτικού τραγουδιού, του εμπρησμού ενός πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων και του απαγορευμένου έρωτα μιας Ελληνίδας με έναν Τουρκαλβανό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη 18/09

Όλα όσα καταφθάνουν προσεχώς στις μαρκίζες των open air και μη κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2025

Ελληνικό box office: Το "Κάλεσμα 4" συνεχίζει ακάθεκτο

Οι τρομο-περιπέτειες της οικογένειας Γουόρεν εξακολουθούν να συναρπάζουν, την ώρα που το anime "Demon Slayer: Το Κάστρο του Απείρου" εντυπωσίασε με το άνοιγμά του και η αναζήτηση θεατών με "Συναισθηματική Αξία" αποδείχθηκε επιτυχής.

Δείτε την αφίσα του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στέφανος Ρόκος και Φωκίων Ξένος βρίσκονται πίσω από τα φετινά εικαστικά υλικά του θεσμού.

Ο μεγάλος νικητής του 48ου Φεστιβάλ Δράμας, Νεριτάν Ζιντζιρία, μιλάει στο "α"

Μόλις μερικές ώρες μετά το θρίαμβο στη διοργάνωση ο σκηνοθέτης μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις του

Το "Noi", η Γάζα και μια πολύ αμήχανη στιγμή στο τέλος του 48ου Φεστιβάλ Δράμας

Ένα άβολο τετ-α-τετ του Υφυπουργού Ιάσονα Φωτήλα με την κινηματογραφική κοινότητα επισκίασε μια κατά τα άλλα πανηγυρική απονομή.

IMμF 2025: Το χειροποίητο κινηματογραφικό φεστιβάλ επιστρέφει για 15η χρονιά

Στο φετινό IMμF θα δούμε ελληνικές και διεθνείς ταινίες μικρού μήκους, σπουδαστικά έργα νέων δημιουργών και θα ψηφίσουμε ζωντανά τις αγαπημένες μας ταινίες.

"Sexability": Το ντοκιμαντέρ για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne και τον έρωτα έρχεται στον Δαναό

Ένα ντοκιμαντέρ που μιλά ανοιχτά για τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα και τη ζωή των ατόμων με Duchenne έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική προβολή.