Παρθενόπη

2

Με υπέροχες εικόνες που θυμίζουν τη φελινική «Τέλεια Ομορφιά», αλλά περισσότερο διαφημιστικό κλιπ, ο Σορεντίνο («Το Χέρι του Θεού») στέλνει ένα ακόμα ερωτικό γράμμα στην αγαπημένη του πόλη.

Παρθενόπη

Τρία χρόνια μετά το ημιαυτοβιογραφικό "Χέρι του Θεού", ο Πάολο Σορεντίνο στέλνει ένα ακόμα ερωτικό γράμμα στην αγαπημένη του Νάπολη, αυτή τη φορά πολύ πιο παθιασμένο και αλληγορικό. Σ' αυτό η πρωτεύουσα της Καμπανίας αποκτά μπροστά στο φακό του τη μορφή μιας γυναίκας, η οποία γεννιέται (μέσα στο νερό) το καλοκαίρι του 1950 και αποκτά το όνομα της μυθικής Σειρήνας με το οποίο βάφτησαν οι άποικοι Χαλιδείς το 10ο π.Χ. αιώνα την αποικία τους στη σκιά του Βεζούβιου. Η Παρθενόπη, λοιπόν, είναι μια πανέμορφη έφηβη η οποία ενηλικιώνεται σε μια ποθητή απ' όλους τους άντρες γυναίκα και αναζητά τη "φωνή" και την ταυτότητά της στην ταραχώδη μεταπολεμική Ιταλία.

Ο Σορεντίνο, όμως, δεν ενδιαφέρεται να υπογράψει μια ιστορική μελέτη ή ένα δράμα κοινωνικοπολιτικού προσανατολισμού. Όπως έχει επιχειρήσει πολύ πετυχημένα στην "Τέλεια Ομορφιά", επιλέγει ξανά τη φόρμα της φελινικής φαντασίας και μέσα από εκθαμβωτικά σαγηνευτικές εικόνες, που εδώ θυμίζουν περισσότερο διαφημιστικό κλιπ, επιχειρεί έναν ευθύ όσο και ονειρικό παραλληλισμό ανάμεσα σε δυο "θηλυκές" υπάρξεις^ μια γυναίκα και μια πόλη. Έτσι, η ανήσυχη, μα αποπροσανατολισμένη Παρθενόπη αναζητά με ζήλο τη γνώση, έρχεται αντιμέτωπη με πνευματικές δοκιμασίες και σωματικούς πειρασμούς, γνωρίζει λαμπερές, μα θλιμένες προσωπικότητες (ο Γκάρι Όλντμαν ως συγγραφέας Τζον Τσίβερ), γκροτέσκες διασημότητες και σοφούς ανθρώπους που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Είναι ένας ζωντανός, πλήρης αθωότητας πειρασμός με πλούσια, μα αποπροσανατολιστικά θέλγητρα και βαθιά κρυμμένη "τέλεια ομορφιά", σε μια απλοϊκή και εξώφθαλμη ταύτιση με τη γοητεία, το χαρακτήρα και τις ποικίλες αντιφάσεις της υπέροχα ταλαιπωρημένης Νάπολης. Κυριολεκτικά, ως φυσικό ντεκόρ, και μετωνυμικά, ως πρωταγωνίστρια, η αέρινη, αεικίνητη κάμερα του Σορεντίνο δεν την χάνει ποτέ από τα μάτια της, τρελά ερωτευμένη με ένα αιθέριο πλάσμα (η 27χρονη Μιλανέζα Σελέστε Ντάλα Πόρτα) το οποίο, όπως και η γεμάτη τσιτάτα, εξυπνάδες και αφορισμούς ιδέα της ταινίας για τη νοτιοϊταλική πραγματικότητα, είναι θεσπέσια στην όψη και άδεια στην (κινηματογραφική) καρδιά.

Ιταλία, Γαλλία. 2024. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Παρθενόπη

Parthenope
2
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 136 '
  • Πάολο Σορεντίνο

Έχοντας το όνομα της Σειρήνας από την οποία πήρε το πρώτο όνομά της η γενέτειρά της Νάπολη, η Παρθενόπη είναι μια γυναίκα που αναζητά τη «φωνή» και την ταυτότητά της μεγαλώνοντας στη μεταπολεμική Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Beyond Borders κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναστολή της λειτουργίας του

Η διοργάνωση κάνει στην επιστολή της λόγω για απουσία χορηγών, θεσμικών και ιδιωτικών υποστηρικτών, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2026

Ένα διήμερο προβολών για τις προεκλογικές εκστρατείες έρχεται στην Ταινιοθήκη

Τέσσερα ντοκιμαντέρ (μεταξύ των οποίων το φετινό Όσκαρ) γύρω από την μετεξέλιξη των προεκλογικών εκστρατειών έρχονται για δύο μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 16 Απριλίου.

Η Μούμια στη μεγάλη οθόνη: Το franchise που δεν μένει ποτέ ίδιο

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας "Η Μούμια από τον Λι Κρόνιν", ανατρέχουμε σε όλες τις κινηματογραφικές μούμιες που διαρκώς αλλάζουν όνομα, μορφή και σκοπό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (16-22/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Στο Άστορ προβολές και συζητήσεις για την "κατοίκηση μιας πόλης"

Ο Κινηματογράφος Άστορ μετατρέπεται σε πεδίο δημόσιου στοχασμού γύρω από την αστική κατοίκηση στην Αθήνα μέσα από τέσσερις βραδιές προβολών τον Απρίλιο.

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου: Οι πρώτοι τίτλοι και οι φετινοί καλεσμένοι

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες ταινίες του 10ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA μαζί με τους λαμπερούς καλεσμένους που θα πλαισιώσουν τις προβολές.