Samsara

3

Ξεχωριστή σινεφίλ εμπειρία (αυστηρά για κινηματογραφική αίθουσα), η οποία εμπνέεται από τις τεχνικές του διαλογισμού και το σινεμά του Απιτσατπόνγκ Βερασεθάκουλ.

Samsara

Σ’ έναν κόσμο κατακλυσμένο από κινηματογραφικές εικόνες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καταναλώνεται ιδιωτικά, κάποιοι επιμένουν να υπερασπίζονται έμπρακτα την ξεχωριστή αξία της σκοτεινής αίθουσας. Με άλλον, τρισδιάστατα θεαματικό τρόπο ο Τζέιμς Κάμερον, με διαφορετικό ο Ισπανός Λόις Πατίνιο, auteur με μια μυσταγωγική, οπτικά συναρπαστική φιλμογραφία ("Coast of Death", "Red Moon Tide"), την οποία εμπλουτίζει τώρα με ένα τολμηρό, take it or leave it αφηγηματικό στοίχημα.    

Χωρισμένο σε δύο εντελώς ξεχωριστά μέρη, όπου στο πρώτο κυριαρχούν οι πνευματικές αναζητήσεις και στο δεύτερο οι γήινες ανάγκες, το "Samsara" μάς μεταφέρει στην επαρχία του Λάος, όπου ο νεαρός Αμίντ διαβάζει στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη Μον το βουδιστικό "Βιβλίο των νεκρών", προετοιμάζοντάς την για τη μετεμψύχωσή της. Με το τέλος του "κεφαλαίου", ακολουθεί ένα 15λεπτο κατά τη διάρκεια του οποίου ο θεατής πρέπει να κλείσει τα μάτια του (χρώματα εναλλάσσονται στην αρχικά σκοτεινή οθόνη και απόκοσμοι ήχοι κυριαρχούν), για να τα ανοίξει τελικά και να βρεθεί, μαζί με την ψυχή της Μον, στα παράλια της Ζανζιβάρης.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή σινεφίλ εμπειρία (αυστηρά για κινηματογραφική αίθουσα), η οποία εμπνέεται από τις τεχνικές του διαλογισμού και το σινεμά του Απιτσατπόνγκ Βερασεθάκουλ ("Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του"). Με εναλλακτική σκηνοθετική αισθητική (16mm, διπλοτυπίες, ντοκιμαντερίστικος ρεαλισμός, επιμονή στις λεπτομέρειες του φυσικού τοπίου), η οποία κάποιους θα υποβάλλει και πολλούς περισσότερους θα ενοχλήσει, ως δείγμα πειραματικού σινεμά το οποίο απευθύνεται αυστηρά σε ένα ειδικό, φεστιβαλικό κοινό.

Ισπανία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Samsara

3
  • Σινεφίλ
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Λόις Πατίνιο

Στην ύπαιθρο του Λάος, ο νεαρός Αμίντ διαβάζει στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη Μον το βουδιστικό «Βιβλίο των νεκρών», προετοιμάζοντάς τη για τη μετεμψύχωσή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"In Frame": Βάζοντας στο κάδρο τις φωνές της Παλαιστίνης

Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει ένα δυνατό, παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/10/2025

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 30/10

Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Φατίχ Ακίν και ένα υποσχόμενο arthouse από την Αργεντινή προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι φουλ φθινοπωρινές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Συναισθηματικές, μελαγχολικές και εγκάρδιες επιλογές που ταιριάζουν με την εποχή και βρίσκουμε στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Βιμ Βέντερς στη Στέγη - Το πρόγραμμα του αφιερώματος στον σπουδαίο σκηνοθέτη

Ο Γερμανός δημιουργός πρόκειται να παρευρεθεί στην Αθήνα με αφορμή τις προβολές προς τιμήν του.

Η βραβευμένη ταινία "Noi" του Νεριτάν Ζιντζιρία στον κινηματογράφο Newman

Η ταινία θα παίζεται μαζί με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, την ταινία του σπουδαίου ιρανού δημιουργού Τζαφάρ Παναχί "Ένα απλό ατύχημα".

Το ντεμπούτο του Στέφανου Τσιβόπουλου σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Ταλίν

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του διακεκριμένου καλλιτέχνη συμμετέχει σε ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Ακούστε το φανταστικό κομμάτι των ΛΕΞ & Kepler is Free για τη "Σπασμένη Φλέβα"

Το καλλιτεχνικό δίδυμο υπογράφει το τραγούδι της ομώνυμης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη.