Μικρή Ιστορία για Έναν Έρωτα

4

Αναζητώντας τη γραμματική της ερωτικής επιθυμίας, ο Κισλόφσκι μεταμορφώνει μια σαφή και αδιαπραγμάτευτη εντολή («ου μοιχεύσεις») σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο, ψυχολογικά και ηθικά, σινε-δοκίμιο.

Μικρή Ιστορία για Έναν Έρωτα

Στο έκτο επεισόδιο του τηλεοπτικού "Δεκαλόγου" του, ο Κριστόφ Κισλόφσκι ξεκινάει από το "ου μοιχεύσεις", την έκτη, σύμφωνα με τη ρωμαιοκαθολική αρίθμηση, από τις δέκα εντολές, και διαπραγματεύεται με τη γνωστή αφηγηματική επιδεξιότητα και φιλοσοφική εμβρίθειά του τις έννοιες του έρωτα, της αγάπης και της πίστης. Η "Μικρή Ιστορία για Έναν Έρωτα" αποτελεί την εκτεταμένη, κινηματογραφική βερσιόν του επεισοδίου, στην οποία ένας άπειρος ερωτικά 19χρονος παρατηρεί με το τηλεσκόπιο μια μεγαλύτερή του γειτόνισσα, την οποία ερωτεύεται, χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνάσματα για να τη συναντήσει.


Ο Κισλόφσκι υπογραμμίζει τη δύναμη του βλέμματος/θεάματος, αντιστρέφει τους ρόλους εξουσίας (ποιος βλέπει ποιον) και διερευνά τις έννοιες "μικρής"/"μεγάλης" αμαρτίας (τα κόλπα που επιστρατεύει ο νεαρός Τόμεκ) και τις συνέπειές τους. Αναζητώντας τη γραμματική της ερωτικής επιθυμίας και τις αναπάντεχες –καθώς διαχέονται υποχρεωτικά μέσα από κοινωνικούς νόμους– διαδρομές του ανθρώπινου πόθου, μεταμορφώνει ταχυδακτυλουργικά μια απλή, σαφή και αδιαπραγμάτευτη εντολή σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο, ψυχολογικά και ηθικά, σινε-δοκίμιο.

Πολωνία. 1988. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρή Ιστορία για Έναν Έρωτα

Krótki Film o Milosci
4
  • Δραματική
  • 1988
  • Διάρκεια: 87 '
  • Κριστόφ Κισλόφσκι

Ένας 19χρονος παρατηρεί με το τηλεσκόπιο μια μεγαλύτερή του γειτόνισσα, την οποία ερωτεύεται, και επιστρατεύει μια σειρά από τεχνάσματα για να τη συναντήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

7ο KinoFest: Το αγαπημένο γερμανόφωνο φεστιβάλ της Πάτρας επιστρέφει

Από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το 7ο KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου φέρνει στο Achaia Clauss προβολές, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, εικαστική έκθεση και ειδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/09/2026

32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ένα watchlist δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος διαλέγει οκτώ ταινίες για να παρακολουθήσουμε στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Ποιες είναι και πότε παίζονται;

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (24-30/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Τι θα δούμε φέτος τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Ανακαλύψτε το φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές, συζητήσεις, μια ρετροσπεκτίβα, ένα αφιέρωμα, προβολές αρχειακού υλικού, ποίηση και ζωντανή μουσική.

Αβελίνα Πρατ, πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει κανείς από το παρελθόν του;

Η σκηνοθέτις της ταινίας "Μια Φάρμα στην Πορτογαλία" μιλά στο "α" για τη νέα της ταινία, η οποία κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Το Κουτί της Πανδώρας

Ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του βωβού σινεμά, βασισμένο σε δυο θεατρικά του Φρανκ Βέντεκιντ, με την Λουίζ Μπρουκς να αφήνει ιστορία ως σέξι Λούλου.