Dune: Μέρος Δεύτερο

4

Επική συνέχεια ενός ενήλικου sci-fi μπλοκμπάστερ, το οποίο ολοκληρώνεται με αφηγηματική δεινότητα, δραματική ένταση, αλληγορική ενάργεια και θεαματική κορύφωση.

Dune: Μέρος Δεύτερο

Το μεγάλο χολιγουντιανό θέαμα είναι ακόμα ζωντανό και το "Dune" έρχεται να το αποδείξει περίτρανα, ακόμα κι αν αποτελεί εκκωφαντική εξαίρεση σε ένα κινηματογραφικό τοπίο, αυτό της επιστημονικής φαντασίας, το οποίο κυριαρχείται από ανήλικες, χαβαλετζίδικες και copy pasted υπερηρωικές περιπέτειες. Το πρώτο μέρος του μας είχε ταξιδέψει με τον πλέον συναρπαστικό τρόπο σε ένα γαλαξία far far away και σε έναν αφιλόξενο πλανήτη που κρατούσε στα σωθικά του τα μυστικά του σύμπαντος. Οι απέραντες αμμώδεις εκτάσεις του Αράκις είναι γεμάτες με το πολυτιμότατο "μπαχάρι", συστατικό το οποίο κινεί ολόκληρο τον γνωστό κόσμο. Σε μυστική συμφωνία με τον αυτοκράτορα Σαντάμ Δ΄, ο οίκος των Χαρκόνεν παγίδεψε εκείνον των Ατρειδών, εξόντωσε τα περισσότερα μέλη του και ανέλαβε, όπως και στο παρελθόν, τη διοίκηση του πλανήτη. Ο διάδοχος του Λίτο Ατρείδη, Πολ, όμως, κατάφερε να ξεφύγει και να βρει μαζί με τη μητέρα του καταφύγιο στα βάθη της ερήμου και στους Φρέμεν, μια ανυπότακτη φυλή που ζει από το μπαχαρικό και αντιστέκεται στους Χαρκόνεν. Τώρα πρέπει να τους πείσει πως αυτός είναι ο Μουάντ’Ντιμπ, ο εκλεκτός των γραφών και ο μόνος που μπορεί να απελευθερώσει τον Αράκις.


Ο Ντενί Βιλνέβ επένδυσε χρόνο σε ένα μεθοδικό και ουσιαστικό world building, το οποίο περιέγραψε διεξοδικά έναν κόσμο σκοτεινών κινήτρων, κυνικής υποκρισίας και ταπεινών συμφερόντων, ο οποίος αντανακλά όχι μόνο τις γεωπολιτικές ισορροπίες των 60s, όταν ο Φρανκ Χέρμπερτ έγραφε το μυθιστόρημά του, αλλά και το σήμερα. Παράλληλα, τον πλούτισε με την πορεία ενηλικίωσης ενός άντρα που καλείται να αντιμετωπίσει τη μοίρα του, δέσμιος μιας τραγωδίας αρχαιοελληνικών διαστάσεων (στο ντεκόρ ανθρωπολογικές παρατηρήσεις, εσωτερικές φιλοσοφίες, οικολογικές ανησυχίες, έμφυλες δυναμικές). Στο "Μέρος Δεύτερο" διατηρεί την εύθραυστη αυτή αφηγηματική ισορροπία, ανεβάζει την ένταση της δράσης και του σασπένς, περιπλέκοντας ταυτόχρονα τις δαιδαλώδεις διαδρομές των διαπλεκόμενων επιθυμιών (ο ρόλος των Μπένε Τζέζεριτ έχει αναβαθμιστεί σεναριακά σε σχέση με το βιβλίο).


Έτσι, το κινηματογραφικό σύμπαν του "Dune" ξεδιπλώνεται στην οθόνη σαν ένας γοητευτικός όσο κι απειλητικός λαβύρινθος, από τον οποίο ο νεαρός Πολ καλείται να βρει οδό διαφυγής. Η προσπάθειά του αφενός τον απελευθερώνει, αφετέρου, όμως, τον βυθίζει σε απύθμενα βάθη ηθικής αμφιβολίας, μετατρέποντας το sci-fi έπος του Βιλνέβ σε μια εναργή, περίπλοκη αλληγορία πάνω στη γοητεία της εξουσίας, με σαφείς αναφορές στον "Λόρενς της Αραβίας" και τον "Νονό" (υπάρχει ακόμα και η σκηνή του χειροφιλήματος). Ένα φιλόδοξο, πολυεπίπεδο εγχείρημα το οποίο ο Καναδός δημιουργός ολοκληρώνει με υποδειγματική δραματουργική συνέπεια και σαγηνευτική σκηνοθετική μαεστρία, υπογράφοντας τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 166΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Dune: Μέρος Δεύτερο

Dune: Part Two
4
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2024
  • Διάρκεια: 166 '
  • Ντενί Βιλνέβ

Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των Φρέμεν, ο Πολ Ατρείδης πρέπει τώρα να τους αποδείξει πως είναι ο Μουάντ’Ντιμπ, ο εκλεκτός που θα ελευθερώσει τον πλανήτη Αράκις από τους Χαρκόνεν. Κι εκείνοι, όμως, ετοιμάζουν τη μεγάλη τους αντεπίθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.