Ο Πάγος που Καίει

3

Το παγωμένο τοπίο έρχεται σε αντιδιαστολή με το εσωτερικό πάθος σε ένα γλυκόπικρο πορτρέτο της gen-Z, το οποίο φρεσκάρει ο ζωογόνος αέρας της νουβέλ βαγκ.

Ο Πάγος που Καίει

Σε έναν κόσμο καταιγιστικών εικόνων και ανεξέλεγκτης υπερπληροφόρησης, όλο και περισσότερες ταινίες εστιάζουν στη σύγχρονη έλλειψη επικοινωνίας. Αγωνιούν για μια μοναχική ζωή υλικής αφθονίας και συναισθηματικής ένδειας, την οποία οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν με φαινομενικά ανέμελο, αλλά στην πραγματικότητα τραγικό τρόπο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες επιστρατεύουν συχνά το τρικ των διαφορετικών γλωσσών και πολιτιστικών αναφορών, όπως και τις αλληγορικές διαστάσεις στοιχείων της ιστορίας τους για να υπογραμμίσουν διακριτικά τις ψυχολογικές ή κοινωνικές σημάνσεις τους.


Ο 40χρονος, γεννημένος στη Σιγκαπούρη Άντονι Τσεν είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση κινηματογραφικού δημιουργού. Βραβευμένος με τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών για το "Ilo Ilo" (2013), έγινε γνωστός στη χώρα μας με την "Εποχή της Βροχής" (2019), ένα χαμηλότονο δράμα πάνω στον εγκλωβισμό δύο μοναχικών ανθρώπων σε μια απαγορευμένη σχέση. Στον "Πάγο που Καίει", οι ήρωες είναι τρεις νεαροί που θα συναντηθούν στη χειμωνιάτικη Γιαντζί, μια μεθοριακή πόλη στη βορειοανατολική Κίνα. Ο χρηματιστής Χαοφένγκ θα γνωρίσει εκεί την ξεναγό Νανά και το φίλο της Σιάο. Θα περάσουν μαζί μερικές ξένοιαστες μέρες, προτού επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα που τους αγχώνει και τους φοβίζει.


Το παγωμένο τοπίο έρχεται σε αντιδιαστολή με το εσωτερικό πάθος σε ένα γλυκόπικρο πορτρέτο της gen-Z, το οποίο φρεσκάρει o ζωογόνος αέρας της νουβέλ βαγκ. Το "Ζιλ και Τζιμ" δίνει τον τόνο, η γκονταρική "Ξεχωριστή Συμμορία" προσθέτει ιδέες, τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα υπενθυμίζουν την ύπαρξη αξεπέραστων ορίων και τα τραύματα είναι τόσο εμφανή όσο και εσωτερικά. Με αισιόδοξη μελαγχολία, ο Άντονι Τσεν κοιτάζει κατάματα ένα ευμετάβλητο παρόν και ένα ρευστό αύριο, σαν το νερό που περιβάλλει τους ήρωές του, αλλάζοντας διαρκώς μορφή.

Κίνα, Σιγκαπούρη. 2023. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πάγος που Καίει

The Breaking Ice / Ran Dong
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 97 '
  • Άντονι Τσεν

Στη χειμωνιάτικη Γιαντζί, μια μεθοριακή πόλη στη βορειοανατολική Κίνα, ο νεαρός Χαοφένγκ θα γνωρίσει την ξεναγό Νανά και το φίλο της Σιάο. Θα περάσουν μαζί μερικές ξένοιαστες μέρες, προτού επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα που τους αγχώνει και τους φοβίζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.