Μαύρος Κότσυφας, Μαύρο Βατόμουρο

3,5
Μαύρος Κότσυφας, Μαύρο Βατόμουρο κριτική

Στο πεδίο τού τι συνιστά γυναικείο βλέμμα στον σύγχρονο κινηματογράφο, η μεθυστική ταινία της Ελένε Ναβεριάνι στέκει ως έξοχο παράδειγμα, καθώς η δημιουργός του υιοθετεί μια "καουρισμακική" ανθρωπιά για να αφηγηθεί την περίπτωση μιας γυναίκας που βιώνει αργοπορημένα τη χειραφέτησή της. Πρόκειται για την 48χρονη Έτερο, η οποία έχει μάθει να ζει μόνη όλη της τη ζωή σε ένα μικρό χωριό, ώσπου ξαφνικά βρίσκεται σε ένα επώδυνο αδιέξοδο, όταν η αυτονομία της απειλείται από έναν κεραυνοβόλο έρωτα και την επικριτική στάση των συγχωριανών της.

Η Ναβεριάνι δεν αρκείται στο να κατασκευάσει απλώς ένα πλήρες πορτρέτο της πατριαρχικής καταπίεσης, δίνοντας έμφαση στον εσωτερικευμένο μισογυνισμό, αλλά επιπλέον αναπτύσσει ενδοσκοπικά μια συναισθηματική σπουδή χαρακτήρα. Η σκηνοθεσία της είναι γεμάτη ευφάνταστες διαδοχικές μικρές εκπλήξεις και απρόσμενες στιγμές χαμηλότονης ποίησης, ενώ τιμά την αγωνία της ηρωίδας της, λύνοντας συγκινητικά τον υπαρξιακό γόρδιο δεσμό της. Όλα αυτά τη στιγμή που στον πυρήνα του φιλμ πάλλεται μια λυτρωτική και ακομπλεξάριστα ερωτική ιστορία αγάπης, η οποία σφίγγει αβίαστα την καρδιά.

Γεωργία. 2023. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαύρος Κότσυφας, Μαύρο Βατόμουρο

Blackbird Blackbird Blackberry
3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 110 '
  • Ελένε Ναβεριάνι

Μια γυναίκα που έχει μάθει να ζει μόνη όλη της τη ζωή σε ένα μικρό χωριό βρίσκεται ξαφνικά σε ένα επώδυνο υπαρξιακό αδιέξοδο, όταν η αυτονομία της απειλείται από έναν κεραυνοβόλο έρωτα και την επικριτική στάση των συγχωριανών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Deadpool & Wolverine

Το πάλαι ποτέ πιο διασκεδαστικό franchise του MCU εδώ παίρνει αναίτια στα σοβαρά τον εαυτό του και επαναλαμβάνει μηχανικά μια συνταγή που χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/07/2024

Ο Κανόνας του Παιχνιδιού

Πρωτότυπη, σεναριακά ιδιοφυής και σκηνοθετικά αξεπέραστη.

Τίγρης

Καλοστημένο, χαμηλότονο ψυχογράφημα, το οποίο, ωστόσο, χρησιμοποιεί προφανείς συμβολισμούς και μια αφήγηση που θα λειτουργούσε καλύτερα ως μικρού μήκους.

Ουγκέτσου Μονογκατάρι

Ένα ονειρώδες λαϊκό παραμύθι, όπου ο βίαιος ρεαλισμός αναμειγνύεται με τη μεταφυσική ποίηση και τα φαντάσματα του ασυνείδητου, μία από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Μητρικό Ένστικτο

Ούτε camp, ούτε πειστικά αγωνιώδες μελόδραμα που παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό του και αφήνει τις οσκαρικές πρωταγωνίστριές του να "κουβαλήσουν" ένα ξέπνοο σενάριο.

Η Κάτια Γκουλιώνη κατά λάθος σε φέρετρο στο teaser του Νόμου του Μέρφυ

Μια παρεξήγηση βρίσκει εγκλωβισμένη την πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Άγγελου Φραντζή.

Χρυσό Λέοντα διεκδικεί η βιογραφία της Κάλλας με την Αντζελίνα Τζολί

Το "Maria" του Πάμπλο Λαραΐν που αφορά τη θρυλική σοπράνο διαγωνίζεται στο 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.