Το Αλάνι

3

Υποδειγματικός κοινωνικός ρεαλισμός, ψυχωμένα σκηνοθετημένος, ο οποίος απεικονίζει απενοχοποιημένα τη λαϊκότητα και τα άγχη των μιλένιαλ.

Το Αλάνι κριτική

Αγγλική εργατική τάξη, The Streets, φανέλα της Γουέστ Χαμ από τα 90s, τραύμα, άγχος, φιλία, σπιρτάδα. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του ψυχωμένου ντεμπούτου της Σάρλοτ Ρίγκαν, ενός δράματος κοινωνικού ρεαλισμού στο πνεύμα των βρετανικών kitchen sink ταινιών, το οποίο η ταλαντούχα δημιουργός υιοθετεί επιδιώκοντας να το φρεσκάρει. Κεντρική ηρωίδα είναι μια 12χρονη, η οποία μετά την απώλεια της μητέρας της επιβιώνει μόνη, κάνοντας κυρίως ευκαιριακές μικροαπατεωνιές. Η ρουτίνα της, όμως, ανατρέπεται όταν επανεμφανίζεται ο αποξενωμένος πατέρας της, η παρουσία του οποίου οδηγεί το κορίτσι σε συναισθηματικό αδιέξοδο.

Στο υφολογικό σταυροδρόμι μεταξύ του "Aftersun" (Σάρλοτ Γουέλς) και του "How to Have Sex" (Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, διευθύντρια φωτογραφίας εδώ), η Ρίγκαν ανοίγει έναν τρίτο δρόμο. Η σκηνοθέτρια, όπως και οι συναδέλφισσές της, ψηλαφεί το ψυχολογικό τέλμα των νεαρών μιλένιαλ απέναντι στη γονεϊκότητα και τις προκλήσεις της ενηλικίωσης, προσεγγίζοντας τους ήρωές της με γνώμονα την ενσυναίσθηση και, παράλληλα, επιτρέποντας στους υπαινιγμούς να συμπληρώσουν διαισθητικά την αφήγηση. Η δική της συμβολή εντοπίζεται στο πώς φέρνει εντονότερα και απενοχοποιημένα στο προσκήνιο τη λαϊκότητα των ηρώων της. Δίχως να καλλωπίζει την πραγματικότητα ή να επιμένει στην καταπιεστική δυσφορία της φτώχειας, με μια "always poor, never bored" στάση ζωής όπως θα έλεγαν κι οι Idles…

Από εκεί και πέρα, βέβαια, ενώ η Ρίγκαν σερβίρει μια αυθεντικά συναισθηματική φέτα ζωής, υπολείπεται σε εκείνες τις λεπτομέρειες που θα απογείωναν πραγματικά την ταινία και θα δημιουργούσαν έναν διαρκή αντίκτυπο πέρα από την επίγευση μιας βαθιάς μελαγχολίας. Όπως και να έχει, το όνομα και πράγμα "Αλάνι" υπενθυμίζει ότι το κοινωνικά ευσυνείδητο σινεμά δεν αποτελεί κομμάτι του παρελθόντος.

Αγγλία. 2023. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αλάνι

Scrapper
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 84 '
  • Σάρλοτ Ρίγκαν

Ένα κορίτσι, που επιβιώνει μόνο του μετά την απώλεια της μητέρας του, εγκλωβίζεται σε συναισθηματικό αδιέξοδο όταν επανεμφανίζεται ο αποξενωμένος πατέρας του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.