Το Δέντρο με τις Χρυσές Πεταλούδες

3

Βραδυφλεγές ποιητικό σινεμά βαθιάς ενδοσκόπησης και υπερβατικής διάθεσης, το οποίο, χωρίς να πρωτοτυπεί, μας συστήνει έναν πολλά υποσχόμενο δημιουργό.

Το Δέντρο με τις Χρυσές Πεταλούδες κριτική

Μετά το θάνατο της νύφης του, ένας νεαρός άντρας αναλαμβάνει τη φροντίδα του γιου της και την προετοιμασία της κηδείας, η οποία πρόκειται να γίνει στον τόπο καταγωγής της, στην καρδιά της βιετναμέζικης ενδοχώρας. Σταδιακά και αδιόρατα, όμως, ο σκοπός του ταξιδιού αλλάζει υφή, καθώς ο ήρωας γοητεύεται από τις τελετουργίες και τους ανθρώπους που γνωρίζει, βιώνοντας εμπειρίες καθοριστικές στην πορεία αυτογνωσίας του.

Σκηνοθέτες όπως οι Απιτσατπόνγκ Βερεσεθάκουλ, Τσάι Μινγκ Λιάνγκ και Λαβ Ντίαζ, μεταξύ πολλών άλλων, ανέπτυξαν ένα ιδιοσυγκρασιακό όσο και ενδοσκοπικό στιλ βραδυφλεγούς σινεμά, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την αναζήτηση της αφανούς αρμονίας της ύπαρξης, ενώ αφουγκράζεται τους παλμούς του υποσυνείδητου, καθώς προσεγγίζει ποιητικά την απεικόνιση του κόσμου. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Τιέν Αν Φαν έχει εμφανώς μελετήσει διεξοδικά τους παραπάνω δημιουργούς, καθώς το αξιοσημείωτα συμπαγές ντεμπούτο του υιοθετεί μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία τους. Έτσι, ο βραβευμένος με Χρυσή Κάμερα σκηνοθέτης από το Βιετνάμ αποδεικνύεται άξιος μαθητής, ο οποίος δεν κρύβει τις επιρροές του, αλλά ούτε εμπιστεύεται όσο θα έπρεπε την προσωπική φωνή του.

Η δυστοκία του προδίδεται, κυρίως, από το ότι οι πυρηνικοί προβληματισμοί του γύρω από την πίστη και δη το χριστιανισμό, μένουν μετέωροι εντός μιας κατά τα άλλα αυθεντικά υπερβατικής ατμόσφαιρας. Έπειτα, οι σκηνές αβίαστα ρομαντικού λυρισμού έρχονται να κρατήσουν προσγειωμένες τις μεταφυσικές ανησυχίες του Φαν, ο οποίος είναι εμφανές πως έχει όραμα και ανάγκη εύρεσης υπαρξιακών απαντήσεων μέσω του σινεμά. Παρότι, λοιπόν, το "Δέντρο" δεν έρχεται δίχως ατέλειες, παραμένει ένα πολλά υποσχόμενο δείγμα δουλειάς για το μέλλον.

Βιετνάμ, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 179΄. Διανομή: AMA ΦΙΛΜΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δέντρο με τις Χρυσές Πεταλούδες

Bên Trong Vo Kén Vàng / Inside The Yellow Cocoon Shell
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 179 '
  • Τιέν Αν Φαμ

Ένας νεαρός άντρας βιώνει ένα απροσδόκητο ταξίδι αυτογνωσίας, όταν επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της νύφης του για να προετοιμάσει την κηδεία της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".