Οι Χωρικοί

2,5

Οι καλές φεμινιστικές προθέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις παραφωνίες ενός σεναρίου βασισμένου στη μελοδραματική υπερβολή.

Οι Χωρικοί 2

Πριν από μερικά χρόνια, το σκηνοθετικό δίδυμο των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν είχε αποστομώσει τον κινηματογραφικό κόσμο με το ρηξικέλευθο "Loving Vincent" (2017), το οποίο πραγματοποίησε τομή στο χώρο του animation. Πώς; Συνδυάζοντας χειροποίητα και ψηφιακά εργαλεία, αλλά και live action γυρίσματα, σε μια ιδιότυπη τεχνική, η οποία βασίζεται σε δεκάδες χιλιάδες καρέ ζωγραφισμένα ένα ένα στο χέρι. Το αποτέλεσμα, εκτός από εκθαμβωτικό, προκαλεί δέος τόσο λόγω της προσπάθειας που απαιτεί όσο και επειδή προσδίδει αίσθηση ζωντανού πίνακα στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι πρωτοφανές στο σινεμά. Η ίδια φόρμουλα, εμπλουτισμένη και με αυξημένη δυσκολία, εφαρμόζεται τώρα στο νέο εγχείρημα των σκηνοθετών, το οποίο βασίζεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της πολωνικής λογοτεχνίας.

Ο λόγος για το μυθιστόρημα "Οι Χωρικοί" του νομπελίστα Βλάντισλαβ Ρέιμοντ, το οποίο τοποθετείται σε ένα χωριό στις αρχές του 20ού αιώνα και αφορά τη ζωή μιας νεαρής επαρχιώτισσας, της Γιάγκνα, η οποία εγκλωβίζεται σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Ο πλουσιότερος άντρας του χωριού την υποχρεώνει να τον παντρευτεί, παρότι η ίδια είναι βαθιά ερωτευμένη με το γιο του, τον οποίο αρνείται να αποχωριστεί. Τελικά, ο γάμος προχωρά, αλλά τον διαδέχεται μια σειρά κακοτυχιών, που στρέφουν τους κατοίκους εναντίον της Γιάγκνα, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τα δεινά τους.

Οι Χωρικοί 1
@Malgorzata Kuznik

Το στοιχείο που είναι αδύνατο να αγνοηθεί αναφορικά με τους κινηματογραφικούς "Χωρικούς" είναι, προφανώς, η εικαστική αρτιότητά τους. Οι εικόνες των Γουέλτσμαν κόβουν την ανάσα, συνιστώντας αυτόνομα κομψοτεχνήματα και προσδίδοντας ασυναγώνιστη στιλιστική μοναδικότητα σε μια ταινία πραγματική ψιλοβελονιά. Τα επιμέρους ζητήματα προκύπτουν από την ουσία του σεναρίου και κυρίως από τη διαχείριση του χαρακτήρα της Γιάγκνα.

Στο μετα-φεουδαρχικό και πατριαρχικό σύστημα στο οποίο τοποθετείται η αφήγηση, η ύπαρξη μιας γυναίκας που διεκδικεί την υλική και συναισθηματική της αυτοδιάθεση αποτελεί αναπόφευκτα σημαντική απειλή για την ανδρική εξουσία – πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για μια νεαρή που εκπέμπει έναν απενοχοποιημένο ερωτισμό. Οι Γουέλτσμαν επιδιώκουν, ταυτόχρονα, να εξάρουν τη Γιάγκνα, αλλά και να αναδείξουν την καταπίεση που βιώνει, με αποτέλεσμα να χάνουν τον προσανατολισμό τους. Κυρίως, εξαιτίας της επιλογής να βασιστούν υπερβολικά σε σκηνές υψηλής έντασης και βίας, οι οποίες αφενός εκβιάζουν συναισθηματικά, αφετέρου θυματοποιούν μια ηρωίδα που ορίζεται αποκλειστικά από τη γοητεία και τα ανεπούλωτα τραύματά της. Οι φεμινιστικές προθέσεις παραμένουν καλοπροαίρετες στο καίριο έργο, η ξεκούρδιστα μελοδραματική εκφορά τους ωστόσο δεν αποφεύγει τις αξεπέραστες παραφωνίες.

Πολωνία. 2023. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Χωρικοί

The Peasants
2,5
  • Animation
  • 2023
  • Διάρκεια: 114 '
  • Ντορότα Κομπιέλα Γουέλτσμαν

Μια νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για το γιο του. Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.