Η Τελευταία Παμπ

3

Άμεσο σινεμά, καθαρά μηνύματα και καίρια πολιτική στόχευση, η οποία αντιστέκεται στον αντιρατσιστικό διδακτισμό, στην τελευταία(;) σκηνοθετική υπόκλιση ενός αθεράπευτα ρομαντικού κινηματογραφικού δημιουργού.

H teleftea pub2

Αν και οι κάθε λογής εικόνες πολλαπλασιάζονται γύρω μας με ιλιγγιώδη ρυθμό, η αίσθηση πως η πραγματικότητα απομακρύνεται από αυτές γίνεται ολοένα και εντονότερη. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η έντονη απουσία των ανθρώπων της εργατικής τάξης από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των κάθε λογής σινε-δραμάτων, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για κωμωδίες ή ταινίες είδους. Ο Κεν Λόουτς, όμως, είναι ακόμα εδώ. Και με την τελευταία –όπως δήλωσε– ταινία της ανεπανάληπτης φιλμογραφίας του υψώνει μαζί με τον μόνιμο σεναριογράφο του Πολ Λάβερτι άλλη μία μαχητική κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στη σύγχρονη κοινωνική αναλγησία.


Η "Γέρικη βελανιδιά" είναι η τελευταία παμπ σε μια κωμόπολη της βορειοανατολικής Αγγλίας, η οποία έχει πληγεί από το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, ενώ υποδέχεται σχεδόν καθημερινά ομάδες προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία. Ο Τι Τζέι είναι ο καλόκαρδος ιδιοκτήτης της, ο οποίος αγωνίζεται να την κρατήσει ανοιχτή. Θα πιάσει φιλία με τη μαχητική και ιδεαλίστρια Γιάρα και δεν θα αργήσει να σταθεί ανάμεσα στους μόνιμους πελάτες του και τους αποδιοπομπαίους τράγους μιας συσσωρευμένης οργής, οι οποίοι έφτασαν εκεί από την άλλη άκρη της γης.


Άμεσο σινεμά, καθαρά μηνύματα και καίρια πολιτική στόχευση, η οποία αντιστέκεται στον αντιρατσιστικό διδακτισμό χάρη στην αξιοθαύμαστη αφοσίωση του 87χρονου Βρετανού δημιουργού σε ήρωες που περισσεύουν από τα καλλιγραφικά κάδρα της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Παρατηρώντας τους να σπρώχνονται στο περιθώριο ενός κόσμου ο οποίος οργανώνει ερήμην τους μια καινούργια ανθρωπογεωγραφία, ο Λόουτς καταγράφει με ρομαντική απλότητα, κατά στιγμές και με απλοϊκότητα, τη διάχυτη απελπισία τους και συγκινεί ξανά με τον αφοπλιστικό τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνει (εδώ και έξι δεκαετίες) τη γύρω μας πραγματικότητα σε κινηματογραφική αλήθεια.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελευταία Παμπ

The Old Oak
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Κεν Λόουτς

Σε μια κωμόπολη της βορειοανατολικής Αγγλίας, ο ιδιοκτήτης της τελευταίας παμπ, ο οποίος αγωνίζεται να την κρατήσει ανοιχτή, πιάνει μια απρόσμενη φιλία με μια νεαρή πρόσφυγα από τη Συρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Γοητεία, ένταση και ρόλοι στα άκρα

Με αφορμή τη νέα ταινία "Pillion" ας θυμηθούμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Σουηδού ηθοποιού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2026

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 26/02

Πάολο Σορεντίνο, Scream 7 κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (26/02 - 04/03)

Φεστιβάλ Βερολίνου 2026: Η Χρυσή Άρκτος στα τουρκογερμανικά "Κίτρινα Γράμματα"

Παραμερίζοντας τα φαβορί και κάνοντας μια έμμεση πολιτική δήλωση, ο Βιμ Βέντερς επέλεξε ως καλύτερη ταινία της 76ης Μπερλινάλε μια τουρκογερμανική συμπαραγωγή πάνω στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και το τίμημά της.

Περιπέτειες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Αν έχετε όρεξη για μια καλή περιπέτεια στη μεγάλη οθόνη, συγκεντρώσαμε όσες παίζονται αυτή την εβδομάδα.

Έσκασε το trailer του "Peaky Blinders: The Immortal Man"

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει ως Τόμας Σέλμπι στην κινηματογραφική συνέχεια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς, που θα στριμάρει στο Netflix στις 20 Μαρτίου.

Punk Almodovar: 7 σπάνιες ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ έρχονται στο Cinobo

Διαβάστε αναλυτικά για την σπάνια συλλογή με 7 ταινίες από την αρχή της καριέρας του αγαπημένου Ισπανού σκηνοθέτη, Πέδρο Αλμοδόβαρ, που φιλοξενεί το Cinobo.

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ καλεί σε συνέντευξη Τύπου - Τι διεκδικεί

Κεντρικό θέμα είναι ο περιορισμός του πολιτιστικού περιεχομένου στη Δημόσια Τηλεόραση εξαιτίας της μετατροπής της ΕΡΤ2 σε κανάλι αποκλειστικά αθλητικού χαρακτήρα.