Η Τελευταία Παμπ

3

Άμεσο σινεμά, καθαρά μηνύματα και καίρια πολιτική στόχευση, η οποία αντιστέκεται στον αντιρατσιστικό διδακτισμό, στην τελευταία(;) σκηνοθετική υπόκλιση ενός αθεράπευτα ρομαντικού κινηματογραφικού δημιουργού.

H teleftea pub2

Αν και οι κάθε λογής εικόνες πολλαπλασιάζονται γύρω μας με ιλιγγιώδη ρυθμό, η αίσθηση πως η πραγματικότητα απομακρύνεται από αυτές γίνεται ολοένα και εντονότερη. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η έντονη απουσία των ανθρώπων της εργατικής τάξης από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των κάθε λογής σινε-δραμάτων, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για κωμωδίες ή ταινίες είδους. Ο Κεν Λόουτς, όμως, είναι ακόμα εδώ. Και με την τελευταία –όπως δήλωσε– ταινία της ανεπανάληπτης φιλμογραφίας του υψώνει μαζί με τον μόνιμο σεναριογράφο του Πολ Λάβερτι άλλη μία μαχητική κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στη σύγχρονη κοινωνική αναλγησία.


Η "Γέρικη βελανιδιά" είναι η τελευταία παμπ σε μια κωμόπολη της βορειοανατολικής Αγγλίας, η οποία έχει πληγεί από το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, ενώ υποδέχεται σχεδόν καθημερινά ομάδες προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία. Ο Τι Τζέι είναι ο καλόκαρδος ιδιοκτήτης της, ο οποίος αγωνίζεται να την κρατήσει ανοιχτή. Θα πιάσει φιλία με τη μαχητική και ιδεαλίστρια Γιάρα και δεν θα αργήσει να σταθεί ανάμεσα στους μόνιμους πελάτες του και τους αποδιοπομπαίους τράγους μιας συσσωρευμένης οργής, οι οποίοι έφτασαν εκεί από την άλλη άκρη της γης.


Άμεσο σινεμά, καθαρά μηνύματα και καίρια πολιτική στόχευση, η οποία αντιστέκεται στον αντιρατσιστικό διδακτισμό χάρη στην αξιοθαύμαστη αφοσίωση του 87χρονου Βρετανού δημιουργού σε ήρωες που περισσεύουν από τα καλλιγραφικά κάδρα της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Παρατηρώντας τους να σπρώχνονται στο περιθώριο ενός κόσμου ο οποίος οργανώνει ερήμην τους μια καινούργια ανθρωπογεωγραφία, ο Λόουτς καταγράφει με ρομαντική απλότητα, κατά στιγμές και με απλοϊκότητα, τη διάχυτη απελπισία τους και συγκινεί ξανά με τον αφοπλιστικό τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνει (εδώ και έξι δεκαετίες) τη γύρω μας πραγματικότητα σε κινηματογραφική αλήθεια.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελευταία Παμπ

The Old Oak
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Κεν Λόουτς

Σε μια κωμόπολη της βορειοανατολικής Αγγλίας, ο ιδιοκτήτης της τελευταίας παμπ, ο οποίος αγωνίζεται να την κρατήσει ανοιχτή, πιάνει μια απρόσμενη φιλία με μια νεαρή πρόσφυγα από τη Συρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
18/12/2025

Film Factory: Ένα τριήμερο κινηματογραφικών masterclasses με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη

Μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δέκατη τέταρτη χρονιά.

Avatar: Φωτιά και Στάχτη

Τρίτη παραλλαγή της ίδιας ακριβώς ιστορίας. Όσο όμως το θέαμα διογκώνεται προς το (ακόμα) εντυπωσιακότερο, τόσο όλα τα υπόλοιπα (χαρακτήρες, πλοκή, οικολογική αλληγορία) γίνονται απλοϊκότερα, μελοδραματικότερα και αφελέστερα. | Powered by Uber.

Η Αγγελία

Ψυχολογικό θρίλερ διαδοχικών ανατροπών, το οποίο, από την εξέλιξη της πλοκής έως τις ερωτικές σκηνές, μοιάζει αναποφάσιστο μέχρι τέλους για το αν θα ήθελε να είναι μια σαρκαστική παρωδία. | Powered by Uber.

Αυτά που Σκοτώνεις

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς για ένα αγωνιώδες δράμα, το οποίο στήνει μια υποβλητική ατμόσφαιρα μυστηρίου, θολώνοντας δεξιοτεχνικά τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. | Powered by Uber.

Αλευρίνο, "Το Σπέρμα του Σύμπαντος"

Άλλο ένα χιουμοριστικό, χαοτικό και κατασκευαστικά ερασιτεχνικό σινε-δοκίμιο από τον αθεράπευτα παιγνιώδη και απολαυστικό παραμυθά δημιουργό τού "Πέφτουν οι Σφαίρες σαν το Χαλάζι…" | Powered by Uber.

Χριστούγεννα με τον Ποντικούλη

Ναΐφ, καρτουνίστικη και καλογυρισμένη κωμωδία καταστροφής, όπου τα (ψηφιακά) ποντίκια κλέβουν την παράσταση από τους αμήχανους ζωντανούς χαρακτήρες. | Powered by Uber.