Αντίπαλος

2,5

Κοινωνικό θρίλερ με ειλικρινείς που δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ενδιαφέρουσες πτυχές του.

Αντίπαλος κριτική

Ένα από τα αποσιωπημένα κομμάτια του σύγχρονου προσφυγικού-μεταναστευτικού βιώματος αφορά την επώδυνη προσπάθεια των εξορισμένων να συνεχίσουν τις ζωές τους από εκεί που τις άφησαν. Άνθρωποι που δίνουν μάχη για την αξιοπρέπειά τους, παρόλο που αντιμετωπίζονται σαν κινούμενα προβλήματα και όχι ως ισότιμες υπάρξεις. Σε αυτήν την καφκική συνθήκη βρίσκονται οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Μιλάντ Αλαμί, ένα ζευγάρι με παιδιά από το Ιράν, το οποίο μετακινείται από δομή σε δομή, καθώς προσπαθεί να διεκδικήσει μόνιμη κατοικία στη Σουηδία. Την ίδια ώρα, ο πατέρας (Παϊμάν Μααντί), ο οποίος αποκρύπτει την πραγματική αιτία για την οποία εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, γίνεται μέλος ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης. Μια απόφαση που θα αποτελέσει την αφορμή ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Η ανθρώπινη προσέγγιση του Αλαμί δίνει χαρακτήρα σε ένα φιλμ με ένα πειστικό αέρα αγωνιώδους θρίλερ, το οποίο φορτίζεται από τα καταπιεσμένα απωθημένα των πολλαπλά πληγωμένων ηρώων. Σε συνδυασμό με τις επιβλητικές ερμηνείες, ειδικά του έμπειρου Μααντί, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα γεμάτο σασπένς δράμα υπόκωφης έντασης, οι οποίες ωστόσο δεν εκπληρώνονται στο έπακρο. Αφενός το σενάριο χρησιμοποιεί υπερβολικά τους υπαινιγμούς για ευκόλως εννοούμενα αφηγηματικά γεγονότα, όπως το μυστικό του πατέρα. Αφετέρου οι πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας (περιπλοκότητες αρρενωπότητας, γυναικεία αυτοδιάθεση) εξαντλούνται σε επιφανειακές όσο και κινηματογραφικά οικείες απεικονίσεις (η πάλη ως νομιμοποιημένο μέσο ανδρικού αγγίγματος). Τουλάχιστον, ο Αλαμί οδηγείται σε μια ταιριαστά διφορούμενη κατακλείδα, όπου υπογραμμίζεται το πόσο απλησίαστη είναι η λύτρωση για χαρακτήρες σαν και αυτούς. Εκπληρώνεται έτσι και η αναφορά της ταινίας σε ποίημα της Οντρ Λορντ, αφού κανένας δε μένει σιωπηλός, υπομένοντας την επιβολή του κάθε "Αντιπάλου" του.

Σουηδία, Νορβηγία. 2023. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Αντίπαλος

Motståndaren / Opponent
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 119 '
  • Μιλάντ Αλάμι

Μια ιρανική οικογένεια μεταναστών διεκδικεί μόνιμη κατοικία στη Σουηδία, την ώρα που το κρυμμένο μυστικό του πατέρα πρόκειται να αποκαλυφθεί όταν γίνεται μέλος μιας ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.