Ξερά Χόρτα

3

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για ένα δράμα τσεχοφικής κοπής, αργών, αγγελοπουλικών ρυθμών και αλληγορικών διαθέσεων με έντονο σκηνοθετικό στιλιζάρισμα.

Xera xorta

Αν επιστρέψει κανείς στο "Μακριά", την ταινία του 2002, η οποία βραβεύτηκε διπλά στο Φεστιβάλ Καννών και καθιέρωσε τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν ως σπουδαίο κινηματογραφικό ταλέντο, θα εκπλαγεί με τις πολλαπλές ομοιότητές του με τα "Ξερά Χόρτα". Χιονισμένα τοπία, δύο άντρες που συμβιώνουν στον ίδιο χώρο, ο ένας απ’ αυτούς με πάθος για τη φωτογραφία. Και φυσικά παράλληλα φιλοσοφικά ερωτήματα, τα οποία κυκλοφορούν σε ένα αγγελοπουλικού τέμπου δράμα, με αλληγορικές αναφορές στη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα: η στιβαρή, αναγνωρίσιμη από πολύ μακριά πλέον "υπογραφή Τσεϊλάν".


Αυτή μπαίνει εδώ φαρδιά πλατιά κάτω από την ιστορία του Σαμέτ, ενός δασκάλου καλλιτεχνικών σε ένα ορεινό χωριό του τουρκικού Κουρδιστάν. Στον τέταρτο χρόνο της υπηρεσίας του, μοιράζεται ένα μικρό σπίτι με το συνάδελφό του Κενάν, στον οποίο συστήνει τη Νουράι. Μια δασκάλα ενός διπλανού χωριού, η οποία είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης και έχει χάσει το ένα της πόδι. Κι ενώ ονειρεύεται μια μετάθεση πίσω στην Κωνσταντινούπολη, πέφτει στα χέρια του ένα ερωτικό γράμμα, το οποίο έγραψε γι’ αυτόν μία από τις μαθήτριές του. Αρνείται να της το επιστρέψει, προφασιζόμενος ότι το πέταξε χωρίς να το διαβάσει, θα εκπλαγεί όμως όταν λίγο αργότερα μαθαίνει πως έχει φτάσει στην επιθεώρηση καταγγελία από μαθητές για εκείνον και τον Κενάν, η οποία αφορά ανάρμοστη συμπεριφορά.


Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για ένα δράμα τσεχοφικής κοπής, αργών ρυθμών και αλληγορικών παραπομπών με έντονο σκηνοθετικό στιλιζάρισμα, το οποίο αναπαράγει χωρίς εκπλήξεις τις εμμονές του σπουδαιότερου Τούρκου κινηματογραφικού δημιουργού. Την απόσταση τέχνης και αληθινής ζωής, την άβυσσο που χωρίζει την παλιά από τη νέα Τουρκία, τις διαμάχες εξουσίας οι οποίες, από το ταξικό έως το ψυχολογικό επίπεδο, καταπιέζουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Κι ενώ οι πολιτικοκοινωνικές δομές (η εκπαίδευση, ο στρατός, η θρησκεία, η κρατική γραφειοκρατία), που εγκλωβίζουν τους χαρακτήρες, ακτινογραφούνται διεισδυτικά, συναρπαστικές εικόνες και μια αχρείαστα επεξηγηματική αφήγηση off αντιπαραβάλλουν το φυσικό τοπίο με την εσωτερική τους απόγνωση.

Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 197΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Ξερά Χόρτα

Kuru Otlar Üstüne
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 197 '
  • Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ο Σαμέτ είναι ένας δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ένα ορεινό χωριό του τουρκικού Κουρδιστάν. Στον τέταρτο χρόνο της υπηρεσίας του κι ενώ ονειρεύεται μια μετάθεση πίσω στην Κωνσταντινούπολη, πέφτει στα χέρια του ένα ερωτικό γράμμα το οποίο έγραψε γι’ αυτόν μία από τις μαθήτριές του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".