Το Λιμάνι των Αποκλήρων

4

Κορυφαία στιγμή του γαλλικού ποιητικού ρεαλισμού και μία από τις πλέον ρομαντικές, γοητευτικά μελαγχολικές στιγμές του προπολεμικού σινεμά.

To limani ton apokliron

Η τρίτη συνεργασία του ποιητή-σεναριογράφου Ζακ Πρεβέρ και του σκηνοθέτη Μαρσέλ Καρνέ, ο οποίος για μια μεγάλη περίοδο θεωρείτο ο σπουδαιότερος του προπολεμικού γαλλικού σινεμά, εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του ποιητικού σινε-ρεαλισμού. Στο πνεύμα των ταινιών της περιόδου, όπως το "Pepe le Moko" και ο "Κανόνας του Παιχνιδιού", οι οποίες αντανακλούν το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που κυριαρχούσε στη χώρα στα τέλη του ’30 και ειδικά μετά την κατάρρευση του Λαϊκού Μετώπου, το "Λιμάνι…" αφηγείται έναν καταδικασμένο έρωτα. Αυτόν του λιποτάκτη Ζαν και της 17χρονης Νελί, με φόντο έναν γλαφυρό υπόκοσμο και μια προβλήτα βουτηγμένη στην ομίχλη. Αρχετυπικοί χαρακτήρες, αναπόδραστη μοίρα, γοητευτική μελαγχολία, ακαταμάχητος ρομαντισμός και "T’as d’beaux yeux, tu sais" – η διασημότερη ίσως ατάκα του γαλλόφωνου κινηματογράφου.

A/M. Γαλλία. 1938. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Λιμάνι των Αποκλήρων

Quai des Brumes
4
  • Δραματική
  • 1938
  • Διάρκεια: 91 '
  • Μαρσέλ Καρνέ

Ένας λιποτάκτης καταφεύγει στο λιμάνι της Χάβρης και ερωτεύεται τη 17χρονη Νελί, αντικείμενο του πόθου πολλών αντρών με ύποπτες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.