Gran Turismo

2

Ταινία δύο αντίρροπων ταχυτήτων, πραγματικά θεαματική όσο βρίσκεται στην πίστα αλλά ταυτόχρονα διεκπεραιωτική και βεβιασμένη σε επίπεδο αφήγησης.

Gran Turismo1

Για οποιονδήποτε έχει περάσει αρκετές ώρες μπροστά από μια οθόνη παίζοντας ένα ρεαλιστικό, βασισμένο σε πραγματικές συνθήκες, αθλητικό βιντεοπαιχνίδι, είναι αδύνατο να μην έχει φανταστεί τον εαυτό του να αποδεικνύει τις ψηφιακές ικανότητές του στην αληθινή ζωή. Είτε αυτό λέγεται γήπεδο ποδοσφαίρου είτε πίστα αγωνιστικών αυτοκινήτων, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του Άγγλου Γιαν Μάρτενμποροου, ο οποίος μέχρι τα 19 του είχε "λιώσει" παίζοντας άπειρες ώρες στο PlayStation το "Gran Turismo". Μόνο που ο νεαρός απέδειξε πως δεν ήταν απλώς ένας καλός gamer όταν πήρε μέρος σε διαγωνισμό και αφού κέρδισε 90.000 παίκτες απ’ όλο τον κόσμο, του δόθηκε η ευκαιρία να τρέξει σε επαγγελματικούς αγώνες ταχύτητας με ένα κανονικό μονοθέσιο. Το ακόμη πιο περίεργο; Πως έως τότε ο Μάρτενμποροου δεν είχε πιάσει ποτέ τιμόνι αγωνιστικού αυτοκινήτου, εκτός φυσικά εκείνου του προσομοιωτή για το "Gran Turismo". Όμως, μόλις βρέθηκε για πρώτη φορά σε πιλοτήριο, εκείνος όχι απλώς εξέπληξε τους πάντες αλλά έγραψε και τον δικό του μύθο…

Gran Turismo2

Η ιστορία του Μάρτενμποροου αποτελεί θείο δώρο για κάθε κινηματογραφική παραγωγή. Τα αληθινά γεγονότα ξεπερνούν τη μυθοπλασία, ο ίδιος αποτελεί υπόδειγμα αουτσάιντερ που βγαίνει νικητής κόντρα στις προσδοκίες, όντας μάλιστα γιος οικογένειας εργατικής τάξης, ενώ λόγω του "Gran Turismo" αναπόφευκτα η απεύθυνση του δυνάμει φιλμ γίνεται τόσο προς τους gamers όσο και σε όσους αγαπούν τους αγώνες ταχύτητας. Όλα λοιπόν βρίσκονταν εκεί για τον τεχνίτη Νιλ Μπλόμκαμπ ("District 9", "Elysium") ώστε να τα βάλει σε ένα γοητευτικό πακέτο και να τα σερβίρει ως μια καταιγιστική χολιγουντιανή ταινία. Χωρίς να τα πηγαίνει ακριβώς στραβά, ο Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης καταλήγει να κινείται σε δύο αντίρροπες ταχύτητες. Από τη μία κόβει και ράβει στις σεκάνς των αγώνων χάρη στις θεαματικές σκηνές ταχύτητας, από την άλλη εμφανίζεται ανεπαρκής στην προσπάθειά του να αναπτύξει το δράμα γύρω από τα διακυβεύματα του νεαρού ήρωα.

Gran Turismo3

Γνώριμα και κλασικά στο είδος μοτίβα, όπως οι γονείς που δεν δείχνουν πίστη, ο αμφισβητίας μέντορας, ένας (με το στανιό) μισητός αντίπαλος και το κορίτσι που περιμένει στη γραμμή του τερματισμού, εκφέρονται από τον Μπλόμκαμπ προσχηματικά, βεβιασμένα και με εμφανές το αίσθημα της υποχρέωσης, ακόμη και στις φορές που επιχειρεί να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα με χιούμορ. Παρεμπιπτόντως, μερίδιο ευθύνης ως προς αυτό έχουν οι πλήρως διεκπεραιωτικοί Ντέιβιντ Χάρμπορ και Ορλάντο Μπλουμ, παρά τους κάθε άλλο παρά διακοσμητικούς ρόλους τους. Συμπεραίνοντας, το "Gran Turismo" μπορεί να μην είναι το νέο "Κόντρα σε Όλα" ή να έχει την ευρηματικότητα του κλασικού "Le Mans", αλλά τουλάχιστον δεν χαρίζεται όταν ανάψουν τα πράσινα φώτα στην πίστα.

ΗΠΑ, Ιαπωνία. 2022. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Gran Turismo

2
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Διάρκεια: 135 '
  • Νιλ Μπλόμκαμπ

Ένας ασύλληπτα ταλαντούχος παίκτης του «Gran Turismo» αποφασίζει να πάρει μέρος σε διαγωνισμό που του δίνει την ευκαιρία να οδηγήσει ένα αληθινό μονοθέσιο και να τρέξει σε αληθινούς αγώνες ταχύτητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.