Sweet Movie

3,5

Το ένστικτο ως οδηγός της διαρκούς επανάστασης, σε μια αντιεξουσιαστική και παιγνιώδη σάτιρα (με μουσική Χατζιδάκι), που κουβαλά ολοζώντανες όλες τις κινηματογραφικές ανησυχίες των 70s.

Sweet movie

Η διασημότερη ταινία του Σέρβου Ντούσαν Μακαβέγιεφ ("Ο Άνθρωπος δεν Είναι Πουλί", "Τα Μυστήρια του Οργανισμού") διαπραγματεύεται ξανά, με όρους χαλαρής μυθοπλασίας αυτήν τη φορά, τις μαρξιστικές και ψυχαναλυτικές (επηρεασμένες από τον Βίλχελμ Ράιχ) έμμονες ιδέες του. Με ένα βιτριολικό χιούμορ που επιτίθεται σε κάθε εξουσία, το "Sweet Movie" του ακολουθεί τη διαδρομή της Μις Καναδάς προς τη συναισθηματική και σεξουαλική απελευθέρωσή της. Όλα ξεκινούν αφού εκείνη έχει κερδίσει τον διεθνή "διαγωνισμό παρθενίας" και παραδίδεται ως νύφη-έπαθλο στον πλούσιο Αμερικανό βιομήχανο γάλακτος κύριο Κάπιταλ (Κεφάλαιο). Πολύ γρήγορα, όμως, θα δραπετεύσει από τη χρυσή φυλακή της και θα ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο παρέα με μια μαρξιστική κολεκτίβα που διασχίζει τον Σηκουάνα με ένα πλοιάριο.


Το ένστικτο ως οδηγός της διαρκούς επανάστασης, σε μια αναρχική, σουρεαλιστική και παιγνιώδη σάτιρα (με εξαιρετική μουσική Μάνου Χατζιδάκι), η οποία κουβαλά ολοζώντανες όλες τις αισθητικές, κοινωνικές και ιδεολογικές ανησυχίες της δεκαετίας του ’70. Η αντικαπιταλιστική αλληγορία είναι έντονη, οι κωμικοί τόνοι αγγίζουν τα όρια της φάρσας και η ερωτική ελευθεριότητα στοχεύει στο να σοκάρει το mainstream κοινό. Οι μαχητικές πολιτικές είναι ακόμα ζωντανές και οι σκέψεις πάνω στα (διαφαινόμενα) αδιέξοδα της Ιστορίας μόλις αρχίζουν να απασχολούν τους μοντέρνους δημιουργούς της εποχής – από τον Αγγελόπουλο και τον Γιαντσό ως τον Φερέρι και τον Βάιντα. Ο Μακαβέγιεφ υπερασπίζεται τη λίμπιντο ως την απόλυτη απελευθερωτική δύναμη και προσθέτει ένα δάκρυ στο γιγαντιαίο πρόσωπο του Καρλ Μαρξ, το οποίο στέκει εν είδει γοργόνας στην πλώρη του πλοίου.


Καταιγισμός ιδεών, κάποιες από τις οποίες είναι πλέον ξεπερασμένες, κυρίως κινηματογραφικά, πολλές όμως παραμένουν διασκεδαστικά διαχρονικές και άλλες επώδυνα επίκαιρες.

Γαλλία, Καναδάς. 1974. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Sweet Movie

3,5
  • Σινεφίλ
  • 1974
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ντούσαν Μακαβέγιεφ

Αφού κέρδισε το «διαγωνισμό παρθενίας», η Μις Καναδάς παντρεύεται έναν πλούσιο Αμερικανό επιχειρηματία. Πολύ γρήγορα δραπετεύει από τη χρυσή φυλακή της και ανακαλύπτει τον πραγματικό κόσμο παρέα με μια αναρχική κολεκτίβα που διασχίζει τον Σηκουάνα με ένα πλοιάριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.