Μόνο Αίμα

4

Στο ντεμπούτο των αδελφών Κοέν, το φιλμ νουάρ προσφέρει τις βασικές ιδέες ενός σεναριακά ευρηματικότατου και στιλιστικά μοντέρνου crime thriller με μακάβριο χιούμορ, σινεφίλ αναφορές κι έναν ωμό ρεαλισμό στα όρια της ταινίας τρόμου.

Mono aima

Ψάχνοντας τρόπο να περάσουν πίσω από την κάμερα, οι αδελφοί Τζόελ και Ίθαν Κοέν ακούν τη συμβουλή του Σαμ Ράιμι (ο Τζόελ ήταν βοηθός μοντέρ στο "Evil Dead" του) και το 1983 φτιάχνουν ένα δίλεπτο promo trailer ενός σεναρίου που συνέγραψαν παρέα και το δείχνουν σε πιθανούς χρηματοδότες. Σ’ ένα χρόνο μαζεύουν το απαραίτητο 1,5 εκατομμύριο δολάρια και βάζουν μπροστά την πρώτη τους ταινία, η οποία χρειάστηκε άλλον έναν ολόκληρο χρόνο post-production. Μετά τη θριαμβευτική πρεμιέρα του "Μόνο Αίμα" στο φεστιβάλ του Τορόντο και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Σάντανς, η καριέρα των σπουδαιότερων Αμερικανών κινηματογραφιστών του καιρού μας είχε μπει στις ράγες της.


Σε μια κωμόπολη του Τέξας, ο Μάρτι είναι ο ιδιοκτήτης ενός σαλούν, ο οποίος μαθαίνει πως η γυναίκα του Άμπι τον απατά. Προσλαμβάνει λοιπόν έναν διεφθαρμένο ντετέκτιβ για να τη σκοτώσει, μαζί με τον εραστή της Ρέι, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά απ’ ό,τι τα υπολόγιζε. Το "αμαρτωλό" κουαρτέτο στήνει έναν φαύλο κύκλο αίματος, απληστίας, προδοσίας και διαφθοράς στην καρδιά της βαθιάς Αμερικής, οι παραδοσιακές αξίες της οποίας συνθλίβονται κωμικοτραγικά από το ατσάλινο χέρι της μοίρας. Το φιλμ νουάρ και ειδικότερα ο συγγραφέας τού "Κόκκινου θερισμού" (απ’ όπου και η φράση "blood simple") Ντάσιελ Χάμετ προσφέρουν τις βασικές ιδέες ενός σεναριακά ευρηματικότατου και στιλιστικά μοντέρνου crime thriller με μακάβριο χιούμορ, σινεφίλ αναφορές (ο ξεχασμένος αναπτήρας δίπλα στο πτώμα παραπέμπει στον "Άγνωστο του Εξπρές" του Χίτσκοκ) κι έναν ωμό ρεαλισμό στα όρια της ταινίας τρόμου – highlight η 13λεπτη βωβή σκηνή εξαφάνισης του "πτώματος". Στοιχεία (θεματικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και σκηνογραφικά) τα οποία θα ορίσουν το περίγραμμα του κινηματογραφικού σύμπαντος των αδελφών Κοέν, οι οποίοι λειτουργούν ως εναλλάξιμοι καθοδηγητές στο πλατό, αλλά για συνδικαλιστικούς λόγους έχουν τυπικά αναλάβει ο ένας το ρόλο του σκηνοθέτη (Τζόελ) και ο άλλος του παραγωγού (Ίθαν), συνυπογράφοντας το σενάριο και το μοντάζ (ως Ρόντρικ Τζέινς).

ΗΠΑ. 1984. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Μόνο Αίμα

Blood Simple
4
  • Θρίλερ
  • 1984
  • Διάρκεια: 99 '
  • Τζόελ Κοέν

Όταν ο Μάρτι μαθαίνει πως η γυναίκα του Άμπι τον απατά, βάζει έναν διεφθαρμένο ντετέκτιβ να τη σκοτώσει μαζί με τον εραστή της Ρέι, αλλά δολοφονείται από τον εκτελεστή που προσέλαβε. Όταν ο Ρέι ανακαλύπτει το πτώμα του Μάρτι προσπαθεί να το εξαφανίσει, νομίζοντας ότι τον σκότωσε η Άμπι, ενώ ο πραγματικός δολοφόνος παρακολουθεί τις κινήσεις του παράνομου ζευγαριού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.