Rebecca

4,5

Όσκαρ καλύτερης ταινίας για ένα γοτθικό θρίλερ με ψυχαναλυτικές περιπλοκές, εξαιρετικό δείγμα της κινηματογραφικής ιδιοφυΐας (δραματουργικής, αφηγηματικής, σκηνοθετικής, αλληγορικής) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Rebecca

Ολοκληρώνοντας τη βρετανική περίοδό του με ένα θρίλερ εποχής βασισμένο σε μυθιστόρημα της Ντάφνι ντι Μοριέ ("Η Ταβέρνα της Τζαμάικα"), ο Άλφρεντ Χίτσκοκ φτάνει το 1940 στο Λος Άντζελες. Αντί όμως για τον "Τιτανικό", όπως σχεδίαζε αρχικά, προχωρά με τον Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ στη διασκευή ενός ακόμα βιβλίου της Ντι Μοριέ. Ο μεγαλοπαραγωγός επιμένει στη λογοτεχνική πιστότητα, κάτι που δεν αρέσει στο σκηνοθέτη, ο οποίος δηλώνει: "Η "Ρεβέκκα” δεν είναι ταινία Χίτσκοκ. Δεν έχει καθόλου χιούμορ…". Παρ’ όλα αυτά, ο μετρ βυθίζει σε μια υποβλητική ονειρική ατμόσφαιρα την ιστορία μιας γκουβερνάντας που παντρεύεται έναν χήρο αριστοκράτη και μετακομίζει στον πύργο του, "στοιχειωμένο" από την ανάμνηση της Ρεβέκκας, της πρώην συζύγου του, για την οποία υπάρχουν υπόνοιες πως μπορεί να τη σκότωσε γιατί τον απατούσε.


Ο Χίτσκοκ είδε αυτή την παραλλαγή της Σταχτοπούτας (όπως δηλώνει ο Φρανσουά Τριφό) με καθαρά ψυχαναλυτική οπτική – η ανώνυμη και ανώριμη σεξουαλικά ηρωίδα, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα με τον μεγαλύτερο σε ηλικία σύζυγό της, η Ρεβέκκα ως η νεκρή μητέρα και η πιστή υπηρέτριά της ως τιμωρία της για την "αιμομιξία". Καθοριστικός είναι ο ρόλος του σπιτιού, όπως και των στοιχείων της φωτιάς και του νερού που προσθέτουν στο παραμυθένιο ύφος του στόρι, με το χαρακτήρα της απειλητικής μητρικής φιγούρας να εμφανίζεται για πρώτη φορά δυναμικά στο χιτσκοκικό σύμπαν.


Η ταινία θα γνωρίσει εμπορική επιτυχία και θα προταθεί για 11 Όσκαρ, ανάμεσά τους κι αυτά της σκηνοθεσίας, της μουσικής (Φρνκ Γουάξμαν) και των τριών βασικών ερμηνειών (Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέν, Τζούντιθ Άντερσον), κερδίζοντας τελικά δύο: καλύτερης ταινίας και φωτογραφίας (Τζορτζ Μπαρνς).

Α/Μ. ΗΠΑ. 1940. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Rebecca

4,5
  • Δραματική
  • 1940
  • Διάρκεια: 130 '
  • Άλφρεντ Χίτσκοκ

Μια γκουβερνάντα παντρεύεται έναν Άγγλο αριστοκράτη, για ν' ανακαλύψει πως ο ίδιος και το προσωπικό του παράξενου πύργου του είναι ακόμα επηρεασμένοι από την πρώτη γυναίκα του, τη Ρεβέκκα, η οποία πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
16/05/2024

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.

Λώξη

Ένα πολύτιμο, γήινο και αβίαστα ανθρώπινο κινηματογραφικό πορτρέτο, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Μια λαμπερή, θηλυκή και πολύ γαλλική έναρξη

Η Μέριλ Στριπ ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις στην τελετή έναρξης μιας διοργάνωσης η οποία κυνηγάει όλο και περισσότερο το glamour, το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να συνδυάσει με σινεφιλία αλά γαλλικά.