Σκοτεινοί Δολοφόνοι

4

Ο κιτρινισμός και η ασυδοσία της τέταρτης εξουσίας αποκαλύπτονται βιτριολικά μέσα από ένα τολμηρότατο κοινωνικό δράμα που εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με την ηλεκτρισμένη ένταση και το δυναμικό ρεαλισμό του.

Skotini dolofoni

Από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της μεταπολεμικής βρετανικής κωμωδίας, με την υπογραφή του Στούντιο Ίλινγκ, ο Αλεξάντερ Μακέντρικ ("Ουίσκι Δίχως Δελτίο", "Ο Άνθρωπος με το Λευκό Κοστούμι", "Η Συμμορία των Πέντε") μετακόμισε το 1957 στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναζητώντας μια χολιγουντιανή καριέρα. Δεν θα τα καταφέρει τελικά, θα κατορθώσει όμως να κάνει πάταγο με την πρώτη αμερικανική ταινία του, βασισμένη σε ένα πρωτότυπο σενάριο του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Κλίφορντ Όντετς ("Country Girl") και του εξάκις υποψήφιου για Όσκαρ Έρνεστ Λέμαν ("West Side Story", "Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων", "Σαμπρίνα").


Ο Τζέι Τζέι Χάνσεκερ είναι ένας πανίσχυρος αρθρογράφος της νεοϋορκέζικης showbiz, ο οποίος μπορεί να κάνει διάσημο ή να καταστρέψει τον οποιονδήποτε με μία μόνο αράδα του. Εγωιστής και αλαζόνας, δεν βλέπει με καλό μάτι τη σχέση της νεαρής αδελφής του με έναν κιθαρίστα της τζαζ και προσπαθεί να τη διαλύσει. Για να το πετύχει, εκβιάζει γι’ αυτό το φιλόδοξο κι ανήθικο ατζέντη Σίντνεϊ Φάλκο, αναγκάζοντάς τον να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό κι αθέμιτο τρόπο.


Όπως κάθε μικρόκοσμος, έτσι κι αυτός των ρεπορτάζ του Μπρόντγουεϊ έχει τη δική του ιεραρχία. Ο Τζέι Τζέι Χάνσεκερ (ένας σοκαριστικά κυνικός Μπαρτ Λάνκαστερ) είναι ο μικρός βασιλιάς του και ο Σίντνεϊ Φάλκο (ένας από τους καλύτερους ρόλους του Τόνι Κέρτις) ένας υπάκουος υποτακτικός με τη δική του ατζέντα. Όσο κι αν αντιπαθεί ο ένας τον άλλον, η αναγκαστική συνύπαρξή τους δίνει στον καθένα τους νόημα και υπόσταση, κάνοντας το αμερικανικό σόου και το αμερικανικό όνειρο να συνεχίζουν να φαντάζουν εκθαμβωτικώς γοητευτικά. Με ποιο τίμημα όμως; Καθώς το νυχτερινό Μανχάταν βουλιάζει σε μια απειλητική, νουάρ ατμόσφαιρα (φωτογραφία Τζέιμς Γουόνγκ Χόου, μουσική Έλμερ Μπέρνσταϊν), ο κιτρινισμός και η ασυδοσία της τέταρτης εξουσίας αποκαλύπτονται βιτριολικά μέσα από ένα τολμηρότατο κοινωνικό δράμα που εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με την ηλεκτρισμένη ένταση, τον δυναμικό ρεαλισμό και την τραγική ειρωνεία του.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1957. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Σκοτεινοί Δολοφόνοι

Sweet Smell of Success
4
  • Δραματική
  • 1957
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αλεξάντερ Μακέντρικ

Ο Τζέι Τζέι Χάνσεκερ είναι ένας ισχυρός αρθρογράφος της νεοϋρκέζικης showbiz ο οποίος θέλει να διαλύσει τη σχέση της νεαρής αδελφής του με έναν τζαζίστα. Εκβιάζει γι’ αυτό το φιλόδοξο κι ανήθικο ατζέντη Σίντνεϊ Φάλκο, αναγκάζοντάς τον να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό κι αθέμιτο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".