Ο Τελευταίος Χορός

2,5
Ο Τελευταίος Χορός

Ο Σεντρίκ Κλαπίς είναι ένας σκηνοθέτης που αγαπά όσο λίγοι σύγχρονοι ομότεχνοί του να εξερευνά την πολύπτυχη έννοια της επούλωσης, ιδίως όταν εκείνη αφορά τραύματα ψυχολογικής φύσεως ("Επιστροφή στη Βουργουνδία") που προσεγγίζονται με όρους μελοδράματος. Εν προκειμένω, οι πληγές που απαιτούν φροντίδα αποκτούν και κυριολεκτική διάσταση, καθώς κεντρική ηρωίδα του φιλμ είναι μια ταλαντούχα μπαλαρίνα (Μαριόν Μπαρμπό), η οποία βλέπει τη ζωή της να διαλύεται σχεδόν την ίδια στιγμή. Λίγο πριν βγει στη σκηνή για το σόλο της, αντικρίζει το σύντροφό της να φιλά κάποια άλλη και αμέσως μετά τραυματίζεται εξαιρετικά σοβαρά. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μη φορέσει ποτέ ξανά πουέντ, η χορεύτρια ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ελπίζωντας να βρει ένα καινούργιο υπαρξιακό νόημα.

Υπάρχουν χαρακτηριστικές εκλάμψεις πρωτοτυπίας στην ταινία του Κλαπίς, οι οποίες κάνουν άμεσα εντύπωση. Όπως η ευρηματική και άψογη αισθητικά εναρκτήρια σεκάνς, η οποία ξεδιπλώνει την πλοκή με απολύτως κινηματογραφικούς όρους. Επιπλέον, η στιβαρή ερμηνεία-αποκάλυψη της Μπαρμπό, μιας χορεύτριας στον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο της, μέσα από την οποία αναδεικνύεται πως το μπαλέτο, τόσο όσον αφορά τα έργα του όσο και ως τεχνική, βασίζεται στη σωματική και ψυχική εξόντωση των ανθρώπων που το υπηρετούν. Πρόκειται για συστατικά που προσδίδουν αρετές στο φιλμ, αλλά αφήνει ανεκμετάλλευτα ο Κλαπίς για χάρη των ασφαλών συμβάσεων και των εύκολων σεναριακών επιλογών. Οι ευχάριστες εκπλήξεις όλο και λιγοστεύουν καθώς πλησιάζουμε στη λύση του δράματος, μέρος της οποίας αποτελεί και η απλουστευτική απεικόνιση του σύγχρονου χορού ως χορού της χειραφέτησης και της ελευθερίας. Σαφώς και είναι, ωστόσο θα περίμενε κανείς κάτι παραπάνω και λιγότερο κλισέ από τον έμπειρο Κλαπίς.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Τελευταίος Χορός

En Corps
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Σεντρίκ Κλαπίς

Ένας επικίνδυνος τραυματισμός και μια οδυνηρή απιστία αναγκάζουν μια ταλαντούχα μπαλαρίνα να βρει καινούργιο νόημα στην πληγωμένη επαγγελματική και προσωπική ζωή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/06/2023

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".

Πρόσκληση σε Φόνο

Μια ερασιτεχνικού επιπέδου κόπια του "Στα Μαχαίρια", τόσο κωμικοτραγικά προχειροφτιαγμένη που την ξεχνάς την ώρα που τη βλέπεις.

Ο Μπαμπούλας

Εφηβικό δράμα με horror περιτύλιγμα, αρκετά σκοτεινό για να ανατριχιάσει, αλλά όχι για να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του.

Το Έγκλημά μου

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Επίδοξοι Κληρονόμοι

Κωμωδία καταστάσεων που πείθει ως τέτοια μόνο στα χαρτιά, εξαιτίας του χιούμορ που αναζητείται με amber alert.