Ο Γάμος στο Αφρίν

2

Καταγραφικό ντοκιμαντέρ στο οποίο η αφήγηση προσθέτει λυρισμό και συναίσθημα, απομακρύνοντάς το από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

O gamos sto Afrin

Γνωστός μας από τα "Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ" (2022), για τα οποία είχε ταξιδέψει έως τον Καύκασο, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Θωμάς Σίδερης ("Η Θηλιά", "Το Θολό Ποτάμι του Μπαασίμ") βρέθηκε για πρώτη φορά με την κάμερά του στο Αφρίν το 2012. Πόλη του συριακού Κουρδιστάν στα βορειοανατολικά της χώρας, το Αφρίν υπέφερε τόσο από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο όσο και από τη σφοδρή επίθεση την οποία δέχτηκε από τον τουρκικό στρατό το 2018 και σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη.
Με αφορμή το βίντεο ενός γάμου 28 χρόνια πριν, ο Κούρδος ποιητής Μερουάν Μπερεκάτ μας ξεναγεί στα ερείπια της γενέτειράς του. Στιγμιότυπα γλεντιού εναλλάσσονται με εικόνες καταστροφής και εγκατάλειψης, αντίθεση που βαθαίνει από το λυρισμό της αφήγησης. Τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο γαμήλιο βίντεο; Πόσο και γιατί η Ιστορία κινείται ερήμην των απλών, καθημερινών ανθρώπων; Ο φακός του Σίδερη αποτυπώνει το πριν και το τώρα και τα λόγια του Μπερεκάτ προσθέτουν συναίσθημα σ’ ένα απλό, καταγραφικό ντοκιμαντέρ, απομακρύνοντάς το από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Ελλάδα, Συρία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Γάμος στο Αφρίν

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 84 '
  • Θωμάς Σίδερης

Με αφορμή το βίντεο ενός γάμου στο Αφρίν, 28 χρόνια πριν, ο Κούρδος ποιητής Μερουάν Μπερεκάτ μάς ξεναγεί στα ερείπια της πόλης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2023

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Ράδιο Μετρονόμ

Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Κάρμεν

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Οι Αναλώσιμοι 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Το Βιβλίο των Θαυμάτων

Δακρύβρεχτο μελό γεμάτο πραγματολογικές, συναισθηματικές και κινηματογραφικές αφέλειες, επιτηδευμένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο.

Γελώντας στο Αφγανιστάν

Το γέλιο μπορεί να σώσει τον κόσμο; Ένα ουμανιστικό σινε-χρονικό που δεν φοβάται να "λερώσει τα χέρια του" αναζητάει τις απαντήσεις της ιστορίας, της πολιτικής και της τέχνης.