Το Φωτογραφείο του Μπαμπά μου

2,5

Σινε-καταγραφή που προσπαθεί να ξεφύγει από το τεμπέλικο πλαίσιο ενός απλού πορτρέτου, σχολιάζοντας μια ολόκληρη εποχή.

To fotografio tou baba mou

Γιος του Λαρισαίου ξυλουργού και πρωτοπόρου σοσιαλιστή Γιώργου Τλούπα, ο Τάκης Τλούπας άφησε πίσω του έναν τεράστιο σε όγκο και πολύτιμο σε πολιτιστική αξία αρχείο 100.000 περίπου φωτογραφιών, τραβηγμένων από τη δεκαετία του ’50 έως και εκείνη του ’80. Σ’ αυτές είναι καταγεγραμμένη με σπάνια καλλιτεχνική ευαισθησία η μεταπολεμική πραγματικότητα της θεσσαλικής υπαίθρου και οι άνθρωποί της, ντοκουμέντο μιας ολόκληρης εποχής, την αύρα της οποίας προσπαθεί να συλλάβει με το φακό της η ντοκιμαντερίστρια Καλλιόπη Λεγάκη ("Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν", "Καιρός για Ήρωες", "Ψ"). Ως οδηγούς έχει το ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό που τράβηξε ο ίδιος ο Τάκης Τλούπας και τη γλαφυρή αφήγηση της κόρης του Βάνιας, ανοίγοντας έτσι έναν συγκινητικό διάλογο παρόντος και παρελθόντος, ο οποίος ξεφεύγει από το τεμπέλικο πλαίσιο ενός απλού σινε-πορτρέτου.

Εγχρ.- Α/Μ. Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 74΄
 

Περισσότερες πληροφορίες

Το Φωτογραφείο του Μπαμπά μου

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 74 '
  • Καλλιόπη Λεγάκη

Η Βάνια Τλούπα αφηγείται τη ζωή και το έργο του πατέρα της Τάκη Τλούπα, φωτογράφου, ο οποίος κατέγραψε μοναδικά τη μεταπολεμική πραγματικότητα της θεσσαλικής υπαίθρου και τους ανθρώπους της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2023

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Ράδιο Μετρονόμ

Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Κάρμεν

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Οι Αναλώσιμοι 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Το Βιβλίο των Θαυμάτων

Δακρύβρεχτο μελό γεμάτο πραγματολογικές, συναισθηματικές και κινηματογραφικές αφέλειες, επιτηδευμένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο.

Γελώντας στο Αφγανιστάν

Το γέλιο μπορεί να σώσει τον κόσμο; Ένα ουμανιστικό σινε-χρονικό που δεν φοβάται να "λερώσει τα χέρια του" αναζητάει τις απαντήσεις της ιστορίας, της πολιτικής και της τέχνης.