Ζλάταν

1,5

Χλιαρή εξιστόρηση της αληθινής ζωής ενός σπουδαίου και sui generis ποδοσφαιριστή, η οποία στέκεται μοναχά στα ελάχιστα ενδιαφέροντα, προφανή και σχηματικά.

Zlatan

Παιδί Βοσνίου μουσουλμάνου και καθολικής Κροάτισσας, μεταναστών στη Σουηδία, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι μια μυθική ποδοσφαιρική μορφή, συναρπαστική εντός και εκτός γηπέδου. Η διαδρομή του μικρού Σλάβου από τις αλάνες του Μάλμε ως τα κορυφαία κλαμπ του κόσμου είναι γεμάτη περιπετειώδη σκαμπανεβάσματα, αλλά η σινε-βιογραφία του τηλεοπτικού Γενς Σιέγκρεν εστιάζει σε δύο κομβικές στιγμές της σταδιοδρομίας του. Όταν εκείνος είναι δέκα χρονών και παίζει για πρώτη φορά σε ομάδα (Μπάλκαν) και στα είκοσί του πλέον, όταν έχει καθιερωθεί ως βασικός στράικερ του Άγιαξ.
Εναλλάσσοντας τόπους και χρονολογίες, η ταινία επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πώς ο εξαιρετικά ταλαντούχος, αλλά εγωιστής και ανυπότακτος Ζλάταν είναι αποφασισμένος να φτάσει στην κορυφή με τους δικούς του όρους. Το δράμα του, όμως, δεν έχει καμία εσωτερική ή εξωτερική ένταση, και το περιβάλλον του (οικογενειακό, κοινωνικό, αθλητικό) περιγράφεται συγκαταβατικά, σε ένα χλιαρό κι άγευστο biopic μιας sui generis προσωπικότητας, το οποίο στέκεται μοναχά στα προφανή, σχηματικά κι ελάχιστα ενδιαφέροντα – εκτός από τη σοφή πατρική συμβουλή "άκου, αλλά να μην ακούς".

Σουηδία, Δανία. 2021. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ζλάταν

Jag är Zlatan / I am Zlatan
1,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 100 '
  • Γιένς Σιέγκρεν

Παιδί Βαλκάνιων μεταναστών, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μεγαλώνει στο Μάλμε της Σουηδίας, έχοντας ως μόνη διέξοδό του το ποδόσφαιρο. Ταλαντούχος, αλλά εγωιστής και ανυπότακτος, είναι αποφασισμένος να φτάσει στην κορυφή με τους δικούς του όρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.