Peter von Kant

2

Η ζωή του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και τα «Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» συνδυάζονται μηχανικά σε ένα παιχνιδιάρικο όσο και αβαθές ψυχόδραμα δωματίου.

Peter von Kant

Εμπνευσμένος από τον έρωτά του για τον ηθοποιό Γκίντερ Κάουφμαν, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ έγραψε το 1970 το θεατρικό "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ", το οποίο δυο χρόνια αργότερα μετέφερε στη μεγάλη οθόνη. Διατήρησε το διαλογικό του χαρακτήρα και τόνισε την υπερβολή των εκφράσεων, των χειρονομιών και των εξομολογήσεων, επιχειρώντας να αντλήσει από μια "ψεύτικη", μελοδραματική συνθήκη αληθινά συναισθήματα. Να μιλήσει για την αδυναμία του ισότιμου έρωτα, να περιγράψει πως τα ασυγκράτητα πάθη συνοδεύονται πάντα από αυτοκαταστροφικές παρορμήσεις και να μας υπενθυμίσει (κραυγαλέα) πως "οι άνθρωποι χρειάζονται ο ένας τον άλλο, αλλά δεν έχουν μάθει να είναι δύο".

Η τελευταία φράση επαναλαμβάνεται και στην ευφάνταστη διασκευή της "…Πέτρα φον Καντ" από τον Φρανσουά Οζόν, ο οποίος είχε μεταφέρει ξανά στο σινεμά ένα θεατρικό έργο του Φασμπίντερ ("Gouttes d'Eau sur Pierres Brûlantes", 2000). Θαυμαστής του Γερμανού δημιουργού, βρίσκει εδώ την ιδανική αφορμή να μιλήσει για τον ίδιο τόσο ως προσωπικότητα όσο και ως κινηματογραφιστή, αποκαθιστώντας την "αληθινή" ταυτότητα της – διάσημης σχεδιάστριας - Πέτρα. Στη σκηνή, ή μάλλον στην οθόνη, ανεβαίνει τώρα ο ίδιος ο Ράινερ Βέρνερ ως Πέτερ φον Καντ, αναγνωρισμένος σκηνοθέτης ο οποίος θα γνωρίσει, μέσω της πρώην μούσας του Σιντονί, τον νεαρό Αμίρ. Κεραυνοβόλα ερωτευμένος, θα του προτείνει να μοιραστεί το διαμέρισμα του και να τον προωθήσει ως κινηματογραφικό ηθοποιό.

Η ζωή και η τέχνη συγκρούονται πάνω και μέσα στην παρορμητική προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη του οποίου το ασυγκράτητο πάθος και η εκρηκτική τόλμη τον έχουν οδηγήσει στην καταξίωση και ταυτόχρονα στη μοναξιά. Μια πικρή αλήθεια που ο Φασμπίντερ κραυγάζει εκκωφαντικά, τη στιγμή κατά την οποία ο Οζόν την (επανα)διατυπώνει λόγια, στρωτά και αποστειρωμένα, σε ένα παιχνιδιάρικο όσο και αβαθές ψυχόδραμα δωματίου. Το οποίο αν και αμήχανο απέναντι στο ξέχειλο συναίσθημα ενός αυθεντικού μελοδράματος, αφήνει χώρο για δυναμικές ερμηνείες χαρακτήρων στα όριά τους, όπως αυτές των Ντενί Μινοσέ και Στεφάν Κρεπόν (αμφότεροι υποψήφιοι για Σεζάρ).

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Peter von Kant

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 85 '
  • Φρανσουά Οζόν

Ο διάσημος σκηνοθέτης Πέτερ φον Καντ θα γνωρίσει, μέσω της πρώην μούσας του Σιντονί, τον όμορφο νεαρό Αμίρ, τον οποίο και θα ερωτευτεί. Θα του προτείνει να μοιραστεί το διαμέρισμά του και να τον βοηθήσει να μπει στον κόσμο του κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο

Ο βαμπιρικός μύθος διακωμωδείται με ευστροφία και στιλ ως άλλη μία ιστορία ενηλικίωσης μιας γενιάς που δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
20/06/2024

Οι Μηχανόβιοι

Γράσο, αίμα, έρωτας και βία δίνουν τον τόνο σε μια μοντέρνα εκδοχή του "Ατίθασου", η οποία βλέπει την Αμερική ως έναν τόπο αέναης ματαίωσης. Σκηνοθετημένη με πυγμή αλλά και αφηγηματική ατολμία.

Μνήμη

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα ρεαλιστικό δράμα χαρακτήρων, το οποίο σχολιάζει δηκτικά, αλλά και μεγαλόφωνα την πλαστή εικόνα της μεσοαστικής ευτυχισμένης οικογένειας.

Νυχτερινός Εκφωνητής

Ανάλαφρος, νοσταλγικός και αυτοαναφορικός, ο Χαραλαμπίδης διαστέλλει μια τρυφερή ιδέα και στέλνει ένα ερωτικό, όσο και φλύαρο, κινηματογραφικό γράμμα στη νυχτερινή Αθήνα.

Peeping Tom

Τολμηρό για την εποχή του θρίλερ με έντονες ψυχαναλυτικές αναφορές, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση ηδονοβλεπτικής ευχαρίστησης και σαδιστικής βίας.

Αδάμ

Μικρών διαστάσεων μα υψηλής ευαισθησίας δράμα, το οποίο εγείρει απλά όσο και διαχρονικά ηθικά διλήμματα. Πρώτη ταινία της δημιουργού του πολυβραβευμένου "Μπλε Καφτανιού".

Η Κυρία του Προέδρου

Κωμική (ή σατιρική;) βιογραφία μιας δυναμικής γυναικείας φιγούρας, την οποία η ταινία προσπαθεί αδέξια να παρουσιάσει ως πολιτικά σημαντική.