Μπλε Φεγγάρι

2,5

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν για ένα ντοκιμαντερίστικα ειλικρινές και σκηνοθετημένο με ένταση, αλλά δραματικά «άψητο» κοινωνικό δράμα φεστιβαλικής κατανάλωσης της ρουμάνικης σχολής.

Ble fegari

Πρωταγωνίστρια και συνσεναριογράφος του τολμηρού "Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο" (2016) του Άντριαν Σιτάρου, η Αλίνα Γκριγκόρε κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη για ένα οικογενειακό δράμα γυναικείας χειραφέτησης στην ίδια κινηματογραφική παράδοση. Αυτή του ρουμάνικου σινεμά, το οποίο ψηλαφίζει με ανεπιτήδευτη επιμονή και θαρραλέο ρεαλισμό μια κοινωνική πραγματικότητα σημαδεμένη από πολιτικά, ψυχολογικά και πολιτισμικά τραύματα.

Η αεικίνητη κάμερα της Γκριγκόρε ακολουθεί κατά πόδας την Ιρίνα, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει για σπουδές στο Βουκουρέστι, μακριά από τον οικογενειακό κλοιό που την κάνει να ασφυκτιά. Μια σύντομη και περιπετειώδης ερωτική σχέση, όμως, θα περιπλέξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά της. Πόσο βαθιά φτάνει η ορατή κι αόρατη βία που διατηρεί τις ενδοοικογενειακές (και κοινωνικές) ισορροπίες; Πόσο μεθοδικά καλλιεργεί τις ανισότητες η πατριαρχία και ο επαρχιωτισμός; Οι απαντήσεις (παρα)είναι προφανείς και χαρίζουν το βραβείο καλύτερης ταινίας του Σαν Σεμπαστιάν σε μια ντοκιμαντερίστικα ειλικρινή και σκηνοθετημένη με ένταση, αλλά δραματικά "άψητη" περιπέτεια ενηλικίωσης φεστιβαλικής κατανάλωσης.

Ρουμανία. 2021. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Μπλε Φεγγάρι

Crai Νou / Blue Moon
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 85 '
  • Αλίνα Γκριγκόρε

Η Ιρίνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει για σπουδές στο Βουκουρέστι, μακριά από τον οικογενειακό κλοιό που την κάνει να ασφυκτιά. Μια σύντομη και περιπετειώδης ερωτική σχέση, όμως, θα περιπλέξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.