1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

3

Η βίαιη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής αποτυπώνεται ιστορικά και καλλιτεχνικά μέσα από τα μάτια ενός εμπνευσμένου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος καλείται διαρκώς να διαλέξει στρατόπεδο.

1341 kare erota kai polemou

Βραβευμένος ντοκιμαντερίστας της σύγχρονης ισραηλινής πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας, ο Ραν Ταλ προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στην υπό διαμόρφωση μεγάλη εικόνα του παζλ ανοίγοντας ένα "διάλογο" ανάμεσα στον 92χρονο συμπατριώτη του, διάσημο πολεμικό ανταποκριτή και διακεκριμένο φωτογράφο Μίσα Μπαρ-Αμ και το έργο του. Η κινηματογραφική κάμερα εστιάζει αποκλειστικά στις φωτογραφίες του τελευταίου, μέσα από 1341 ασπρόμαυρα κυρίως ενσταντανέ, ενώ εκτός κάδρου ο δημιουργός τους – με τις πιπεράτες παρεμβάσεις της συζύγου του – περιγράφει τον περιπετειώδη τρόπο με τον οποίο απαθανάτισε σπάνιες ιστορικές στιγμές.

Ο γεννημένος στο Βερολίνο και μεγαλωμένος στην Χάιφα Μπαρ-Αμ κοιτάζει την Ιστορία πίσω από το φωτογραφικό κλείστρο του για περισσότερα από εξήντα χρόνια. Μάρτυρας στη δίκη του Άιχμαν, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και εκείνον του Γιομ Κιπούρ, στη σφαγή της Σάμπρα και της Σατίλα. Αναγκασμένος διαρκώς να διαλέγει στρατόπεδο, από δηλωμένος σιωνιστής κατέληξε στο πως "δεν αξίζει να θυμάσαι τα πάντα. Μερικές φορές πρέπει να ξεχνάς και να προχωράς". Ο Ραν Ταλ καταγράφει λιτά και καίρια το τίμημα αυτής της διαπίστωσης.

Ισραήλ, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

1341 Frames of Love and War
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 89 '
  • Ραν Ταλ

Ο Ισραηλινός φωτογράφος Μίσα Μπαρ-Αμ, διάσημος πολεμικός ανταποκριτής, περιγράφει τη μακρόχρονη, διακεκριμένη καριέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.