1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

3

Η βίαιη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής αποτυπώνεται ιστορικά και καλλιτεχνικά μέσα από τα μάτια ενός εμπνευσμένου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος καλείται διαρκώς να διαλέξει στρατόπεδο.

1341 kare erota kai polemou

Βραβευμένος ντοκιμαντερίστας της σύγχρονης ισραηλινής πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας, ο Ραν Ταλ προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στην υπό διαμόρφωση μεγάλη εικόνα του παζλ ανοίγοντας ένα "διάλογο" ανάμεσα στον 92χρονο συμπατριώτη του, διάσημο πολεμικό ανταποκριτή και διακεκριμένο φωτογράφο Μίσα Μπαρ-Αμ και το έργο του. Η κινηματογραφική κάμερα εστιάζει αποκλειστικά στις φωτογραφίες του τελευταίου, μέσα από 1341 ασπρόμαυρα κυρίως ενσταντανέ, ενώ εκτός κάδρου ο δημιουργός τους – με τις πιπεράτες παρεμβάσεις της συζύγου του – περιγράφει τον περιπετειώδη τρόπο με τον οποίο απαθανάτισε σπάνιες ιστορικές στιγμές.

Ο γεννημένος στο Βερολίνο και μεγαλωμένος στην Χάιφα Μπαρ-Αμ κοιτάζει την Ιστορία πίσω από το φωτογραφικό κλείστρο του για περισσότερα από εξήντα χρόνια. Μάρτυρας στη δίκη του Άιχμαν, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και εκείνον του Γιομ Κιπούρ, στη σφαγή της Σάμπρα και της Σατίλα. Αναγκασμένος διαρκώς να διαλέγει στρατόπεδο, από δηλωμένος σιωνιστής κατέληξε στο πως "δεν αξίζει να θυμάσαι τα πάντα. Μερικές φορές πρέπει να ξεχνάς και να προχωράς". Ο Ραν Ταλ καταγράφει λιτά και καίρια το τίμημα αυτής της διαπίστωσης.

Ισραήλ, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

1341 Frames of Love and War
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 89 '
  • Ραν Ταλ

Ο Ισραηλινός φωτογράφος Μίσα Μπαρ-Αμ, διάσημος πολεμικός ανταποκριτής, περιγράφει τη μακρόχρονη, διακεκριμένη καριέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Μια Απροσδόκητη Σχέση

Δράμα χαρακτήρων και ερμηνειών, το οποίο προδίδεται από ένα ζαχαρωμένα μελοδραματικό σενάριο που εξαφανίζει σταδιακά κάθε υπόσχεση δραματικού ρεαλισμού και συναισθηματικής ειλικρίνειας.

Στο Τέλος Ξυρίζουν το Γαμπρό

Ο δημιουργός τού "I Love Karditsa" ξαναχτυπά με μια αφόρητα κακόγουστη και απίστευτα κακοφτιαγμένη "κωμωδία" παρεξηγήσεων μετά… φόνων (καλλιτεχνικών και μη).