Καθαρτήριο

2

Σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα με στοιχεία μαύρου χιούμορ. Έντονα αλληγορικό όσο και παντελώς άνισο, δυσκολεύεται να ενοποιήσει τη σκηνοθετική στιβαρότητα με τη σεναριακή αφέλεια.

Kathartirio1

Στις "Γραμμές" ("Lines", 2016) ο Βασίλης Μαζωμένος ("Το Χρήμα", "Guilt", "Εξορία") είχε συνδυάσει εφτά διαφορετικές ιστορίες της σύγχρονης καθημερινότητας για να σχολιάσει με ένα συνδυασμό ρεαλισμού και ποιητικής φαντασίας την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Επαναλαμβάνοντας την ιδέα, στρέφει τώρα για ακόμα μια φορά την κάμερά του σε αντίστοιχα, λιγότερο ή περισσότερο ηχηρά περιστατικά της αθηναϊκής πραγματικότητας: ένας μοναχός ηγείται μιας αντιεμβολιαστικής πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο νεαροί συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι σε κρίση προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα "επιτίθεται" σε ένα δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερό του φίλο.

Η ιδέα του δαντικού Καθαρτηρίου, χώρος όπου οι ψυχές εξαγνίζονται πριν διαβούν τις πύλες του Παραδείσου, αποτελεί την αλληγορική πυξίδα της ταινίας, η οποία περιγράφει έναν κόσμο (ταξικά, οικονομικά και κοινωνικά προσδιορισμένο) ανεκπλήρωτων επιθυμιών και αδυναμίας επικοινωνίας. Οι απελπισμένες προσπάθειες των ηρώων του, καθαρά συναισθηματικές, ποικίλουν σε μεθόδους και αποτελέσματα, με τη σκηνοθετική στιβαρότητα του Μαζωμένου (οι φωτισμοί, τα καδραρίσματα, η σκηνογραφική επιμέλεια) να προσδίδει δραματικότητα στις σιωπές και στα ξεσπάσματά τους. Ταυτόχρονα, το έντονο κατά στιγμές μαύρο χιούμορ προσθέτει μια σουρεαλιστική νότα στον έντονο ρεαλισμό μιας χούφτας σινε-βινιετών που δεν διαθέτουν όμως ούτε ενότητα ύφους ούτε την ίδια αφηγηματική ευχέρεια. Σεναριακά άνισα, άλλα σκετς υποφέρουν από ελλειπτικότητα (οι νεαροί των επεισοδίων), άλλα από ξύλινο διδακτισμό (οι δημόσιοι υπάλληλοι) κι άλλα από φαρσικές υπερβολές (ο παπάς), αφήνοντας αυτό της αστυνομικού με τον απροσονατολισμένο ηλικιωμένο (και δευτερευόντως εκείνο της "απαγωγής") ως δείγματα κινηματογραφικής ευαισθησίας και ευρηματικότητας.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 95΄

Περισσότερες πληροφορίες

Καθαρτήριο

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 95 '
  • Βασίλης Μαζωμένος

Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο νεαροί συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι σε κρίση. Μια γυναίκα «επιτίθεται» σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερό του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες της σύγχρονης αθηναϊκής πραγματικότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Φύση του Έρωτα

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.

Χάος

Μεγαλειώδες ποιητικό σινεμά, που παίρνει διαστάσεις υπερβατικής λαογραφίας προσφέροντας αποστομωτικές, σπουδαίες στιγμές.

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.