Κυριακή της Μητέρας

3

Κινηματογραφικά εμπνευσμένη και πλούσια σε λεπτομέρειες μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Γκράχαμ Σουίφτ πάνω στη θλίψη και την απώλεια.

Kyriaki_tis_miteras

Γνωστή από το υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, αν και διδακτικά αμήχανο πολεμικό δράμα "Les Filles du Soleil" (2018), η Γαλλίδα Εβά Ουσόν "μεταμορφώνεται" κινηματογραφικά όταν συναντά τον Γκράχαμ Σουίφτ. Ή, καλύτερα, τη σεναριακή διασκευή της Άλις Μπιρτς ("Λαίδη Μάκβεθ", το τηλεοπτικό "Succession") στο μυθιστόρημά του "Κυριακή της Μητέρας", το οποίο εξελίσσεται σε τρεις χρόνους. Η βασική ιστορία λαμβάνει χώρα τη Μέρα της Μητέρας του 1924, όταν η νεαρή καμαριέρα Τζέιν Φέρτσαϊλντ παίρνει ρεπό και συναντά τον κρυφό εραστή της Πολ. Γόνος πλούσιας οικογένειας, εκείνος είναι αναγκασμένος να παντρευτεί μια γυναίκα της τάξης του, αλλά ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τα σχέδια και τις ζωές όλων τους.

Η Μπιρτς μένει πιστή στις γοητευτικές περιγραφές του Σουίφτ και την εμμονή του στις λεπτομέρειες, ενώ η Ουσόν συλλαμβάνει με κινηματογραφική κομψότητα το ρομαντικό, γλυκόπικρο πνεύμα του το οποίο απλώνεται στην ατμόσφαιρα, στα βλέμματα και στις σιωπές. Η σκηνοθεσία της αναδεικνύει όλα όσα οι χαρακτήρες σκέφτονται, αλλά αδυνατούν να εκφράσουν, ποθούν, αλλά δεν μπορούν να αποκτήσουν. Κι ενώ σ’ εκείνη την Κυριακή του 1924 οι ήρωες ζουν ο καθένας το δικό του προσωπικό δράμα, η Τζέιν επιστρέφει στα γεγονότα χρόνια αργότερα. Πρώτα ως φέρελπις συγγραφέας που προσπαθεί να τα μετατρέψει σε μυθιστόρημα και κατόπιν ως καταξιωμένη λογοτέχνης πλέον, που κερδίζει ένα ακόμα βραβείο. Μια διπλή απόσταση η οποία αφενός μετατρέπει την τραγωδία του παρόντος σε μελλοντική κάθαρση (μέσω της τέχνης) και αφετέρου "φωτογραφίζει" μια προπολεμική Βρετανία η οποία με τις ταξικές αντιθέσεις, τις σνομπ προκαταλήψεις και την πατριαρχική αυστηρότητά της έχει παγιδεύσει αναπόδραστα ευγενείς και πληβείους στον απάνθρωπα σοβαροφανή καθωσπρεπισμό της.

Μ. Βρετανία. 2021. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Κυριακή της Μητέρας

Mothering Sunday
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 104 '
  • Εβά Ουσόν

Την Ημέρα της Μητέρας του 1924, η νεαρή καμαριέρα Τζέιν Φέρτσαϊλντ παίρνει ρεπό και συναντά τον κρυφό εραστή της Πολ. Γόνος πλούσιας οικογένειας, εκείνος ετοιμάζεται να παντρευτεί μια γυναίκα της τάξης του, αλλά ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τα σχέδια και τις ζωές όλων τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.