Λευκός Θόρυβος

2

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

Lefkos_thoryvos

Από τους πρώτους auteurs οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Netflix, ο πρώην ανεξάρτητος Νόα Μπάουμπακ ("Δεσμοί Διαζυγίου", "Frances Ha") έχει βρει την υγειά του στην αγκαλιά της κορυφαίας streaming πλατφόρμας. Η συνεργασία τους ξεκίνησε με το χαμηλού βεληνεκούς "The Meyerowitz Stories" (2017) και συνεχίστηκε με την οσκαρική "Ιστορία Γάμου" (2019), η επιτυχία της οποίας επέτρεψε στον Μπάουμπακ να προχωρήσει σε ένα πιο φιλόδοξο – και  πολύ πιο διασκεδαστικό - οικογενειακό δράμα.

Η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο "Λευκός θόρυβος", με το οποίο ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας καταξιώθηκε λογοτεχνικά στα μέσα της δεκαετίας του '80, αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. Πλημμυρισμένο από πρωτοπόρες για το τέλος του προηγούμενου αιώνα ιδέες, το βιβλίο στηρίζει την αφηγηματική δύναμή του στο μεταμοντέρνο ύφος του, στην έντονη διακειμενικότητά του και στην επιθετικά ειρωνική ματιά του απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα. Αυτήν της εποχής της υπερπληροφόρησης, της υπερκατανάλωσης - είμαστε εν μέσω της ριγκανικής ευφορίας, μην το ξεχνάτε -, της οικολογικής αφύπνισης, της φιλελεύθερης απενοχοποίησης, της έξαρσης κάθε συνωμοσιολογίας και του επαναπροσδιορισμού των παραδοσιακών αξιών: από το ρόλο της οικογένειας ως εκείνον της κοινωνικής, lifestyle πλέον, καταξίωσης.

Όλα αυτά κυκλοφορούν, άλλα τρέχοντας πέρα δώθε κι άλλα σουλατσάροντας με βαριεστημένο βηματισμό, στη μαύρη κωμωδια του Μπάουμπακ, στην οποία η γεμάτη τρυφερή ανακατωσούρα καθημερινότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή χιτλερικών σπουδών(!) Τζακ Γκλάντνεϊ, παντρεμένου με τέσσερα παιδιά, παίρνει ξαφνικά δραματική τροπή. Μετά από ένα ατύχημα, ένα τοξικό νέφος απλώνεται πάνω από την πόλη, της οποίας  οι κάτοικοι παίρνουν αλλόφρονες τα βουνά. Φοβούμενος μια ζωή πως θα πεθάνει, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τα υπαρξιακά άγχη του, που από... γουντιαλενικά γίνονται χειροπιαστός εφιάλτης.

Ο Γούντι Άλεν είναι έτσι κι αλλιώς μια μόνιμη αναφορά του Μπάουμπακ, ο οποίος εδώ σαρκάζει ευθέως τις διανοουμενίστικες ανησυχίες των προνομιούχων αστών, προσπαθώντας να διατηρήσει ακέραιο το διαβρωτικό χιούμορ με το οποίο ο ΝτεΛίλο περιγράφει την απόστασή τους από την πραγματικότητα. Τελικά καταφέρνει να διασώσει μόνο ψήγματά του, μένοντας πιστός στο λογοτεχνικό γράμμα του και χάνοντας μεγάλο κομμάτι του κινηματογραφικού πνεύματός του. Το σενάριό του μοιάζει να αντιγράφει απλά το λογοτεχνικό κείμενο, που οι ηθοποιοί εκφωνούν αντί να βιώνουν (ο ρόλος της Γκέργουικ είναι εμφανώς προχειρογραμμένος), η "χαλαρότητα" του οποίου περνά στην οθόνη ως ασυνέχεια, κακό timing και άτσαλες αλλαγές ύφους. Πόσο πιο έντονες θα ήταν όμως οι αναμνήσεις μας από την οικογένεια Γκλάντνεϊ αν αντί της αναποτελεσματικής πιστότητας ο Μπάουμπακ επέτρεπε στον εαυτό του τη σκηνοθετική ελευθερία της τελευταίας, μουσικοχορευτικής σκηνής των credits, όπου η εικόνα τα λέει όλα από μόνη της;

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2022. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: ODEON

Περισσότερες πληροφορίες

Λευκός Θόρυβος

White Noise
2
  • Σινεφίλ
  • 2022
  • Διάρκεια: 136 '
  • Νόα Μπάουμπακ

Ένας πανεπιστημιακός καθηγητής με άγχος θανάτου και η εξαμελής οικογένειά του έρχονται αντιμέτωποι με μια τοξική διαρροή που σπέρνει τον πανικό στην πόλη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.