Κάποια Μίλησε

2

Δημοσιογραφικό δράμα οσκαρικής κοπής που, στην παράδοση των «Spotlight» και «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», υπηρετεί με διηγηματική απλότητα τα γεγονότα μιας αληθινής ιστορίας.

Kapoia_milise

Το 2016 και πριν κερδίσει το Έμι σκηνοθεσίας για τη μίνι σειρά "Unorthodox" (2020), εμπνευσμένη από την ιστορία της υπερορθόδοξης Εβραίας Ντέμπορα Φέλντμαν, η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρία Σράντερ ("Νικώντας το Σκοτάδι") πέρασε για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για την εναλλακτική βιογραφία "Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη". Την ίδια χρονική περίοδο η ρεπόρτερ των New York Times Μέγκαν Τόουι δημοσιοποιούσε τα αλλεπάλληλα περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς του υποψήφιου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η συνάδελφός της Τζόντι Κάντορ έγραφε για συσσίτια αστέγων και δομές υποδοχής προσφύγων. Όταν η εφημερίδα αναθέτει στους δημοσιογράφους της να ερευνήσουν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε κάθε πιθανό εργασιακό χώρο, η Κάντορ προτείνει να "ξεψαχνίσει" την καταγγελία μιας ηθοποιού η οποία εμπλέκει τον κινηματογραφικό παραγωγό και αφεντικό της Miramax Χάρβεϊ Γουάινστιν. Μαθαίνει πως κι άλλες γυναίκες έχουν καταγγείλει παρόμοια περιστατικά, πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι μαζί με την Τόουι αναλαμβάνουν να σπάσουν το τείχος της σιωπής και να φέρουν στο φως το πιο βρόμικο σύγχρονο χολιγουντιανό μυστικό.

Δοκιμασμένη στα based on a true story δράματα, η Μαρία Σράντερ βάζει μπροστά στο φακό της τη δημοσιογραφική περιπέτεια η οποία αποκάλυψε ένα τεράστιο εργασιακοκοινωνικό σκάνδαλο, έγινε η αφορμή για τη δημιουργία του κινήματος #MeToo και άλλαξε το σύγχρονο πολιτισμικό τοπίο σε θέματα σεξιστικής συμπεριφοράς, φεμινιστικών διεκδικήσεων και πολιτικής ορθότητας. Το σενάριο της Βρετανής θεατρικής συγγραφέως Ρεμπέκα Λένκιεβιτς ("Ida", "Ανυπακοή", "Κολέτ") διασκευάζει τα γεγονότα έτσι όπως τα έχουν περιγράψει οι Κάντορ και Τόουι στο βιβλίο τους, διανθίζοντας την πληροφορία με το απαραίτητο συναίσθημα γύρω από την οδύνη των θυμάτων και την οικογενειακή καθημερινότητα των δυο ρεπόρτερ. Ο συνδυασμός προσεγγίζεται μηχανιστικά ακόμα και από τη μεριά της σκηνοθεσίας (τα περιττά φλας μπακ), η οποία ευτυχώς ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της στην εξιστόρηση των γεγονότων με τη διηγηματική αποτελεσματικότητα την οποία εισήγαγε το "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου" και υπηρετούν έκτοτε οι οσκαρικής κοπής μυθοπλαστικές προσαρμογές αληθινών δημοσιογραφικών ερευνών τύπου "Spotlight". Όπως και το "Κάποια Μίλησε", όλες τους τιμούν την κληρονομιά της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ (Τύπος εναντίον κυβέρνησης: σημειώσατε 1), εξυμνούν την ηρωική αποτελεσματικότητα των ιδεολόγων υπηρετών της τετάρτης εξουσίας και υπενθυμίζουν στο φιλοθεάμον κοινό πως οι ρωγμές του συστήματος μπορεί να είναι βαθιές, ποτέ όμως δεν θα μπορέσουν να γίνουν ανεπανόρθωτα καταστροφικές. Όλα αυτά με ακαταμάχητη πειθώ, την οποία υποστηρίζει η φερεγγυότητα της "αληθινής ιστορίας", ο αφηγηματικός ρεαλισμός και η αδιαπραγμάτευτη ερμηνευτική επάρκεια σταρ όπως το φαβορί για ακόμα μια οσκαρική υποψηφιότητα Κάρεϊ Μάλιγκαν.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποια Μίλησε

She Said
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 129 '
  • Μαρία Σράντερ

Η Τζόντι Κάντορ και η Μέγκαν Τόουι, ρεπόρτερ των «New York Times», αναλαμβάνουν να ερευνήσουν τις φήμες για μια σειρά σεξουαλικών κακοποιήσεων, οι οποίες αφορούν τον χολιγουντιανό μεγαλοπαραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν.Δημοσιογραφικό δράμα οσκαρικής κοπής που, στην παράδοση των «Spotlight» και «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», υπηρετεί με αφηγηματική απλότητα τα γεγονότα μιας αληθινής ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.