Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

3

Ισορροπημένα ευρηματική και γοτθική, μακάβρια μα επίσης τρυφερή διασκευή του γνωστού παραμυθιού, το οποίο εκμοντερνίζεται ταιριαστά όσο και άνισα.

pinocchio_guillermo_del_toro

Στις δεκάδες μεταφορές του γνωστού παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι έρχεται να προστεθεί εκείνη των Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και Μαρκ Γκούσταφσον, η οποία ωστόσο τοποθετείται στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Τότε, ένας ξυλουργός που πενθεί την απώλεια του γιου του κατασκευάζει ένα ξύλινο αγόρι το οποίο εν μία νυκτί αποκτά μαγικά ζωή. Μαζί με το ξημέρωμα, όμως, ξεκινούν και οι επικίνδυνες περιπέτειες του νεαρού ήρωα.

Οι χριστιανικές και αντιφασιστικές ανησυχίες, αλλά και η γοτθική αισθητική του Ντελ Τόρο βρίσκονται αναμενόμενα στο προσκήνιο, όπου παντρεύονται το τρυφερό με το μακάβριο. Η αληθινά ευρηματική και διασκεδαστική διασκευή του σκηνοθετικού διδύμου, όμως, σκοντάφτει στην προσπάθειά της να απευθυνθεί τόσο στο ανήλικο όσο και το ενήλικο κοινό. Έτσι ανά σημεία η αφήγηση πλατειάζει στις επεξηγήσεις της, ειδικά στο συγκρατημένα διδακτικό πολιτικό σκέλος, αδικώντας τις πιο δημιουργικές πτυχές της. Όπως ο εξαιρετικά απεικονισμένος προβληματισμός πάνω στο εφήμερο της ύπαρξης, ο οποίος μαζί με το γρύλλο που "ενσαρκώνει" ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ κλέβουν την παράσταση.

ΗΠΑ, Μεξικό. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Pinocchio
3
  • Animation
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Μαρκ Γκούσταφσον

Με φόντο τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ένας ξυλουργός που πενθεί την απώλεια του γιου του φτιάχνει ένα ξύλινο αγόρι το οποίο εν μία νυκτί αποκτά μαγικά ζωή και πολύ σύντομα μπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.