Η Παγίδα

3

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα πολιτικό θρίλερ, το οποίο περιγράφει διεισδυτικά, με ένταση και σασπένς, τα πολλαπλά αδιέξοδα της εφιαλτικής μεσανατολικής πραγματικότητας.

H-Pagida

Ο 61χρονος Χανί Αμπού-Ασάντ, αναμφίβολα ο κορυφαίος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, ενδιαφέρθηκε για κινηματογραφική καριέρα έχοντας ήδη τελειώσει τις αεροναυπηγικές σπουδές του στην Ολλανδία. Εκεί ξεκίνησε να σκηνοθετεί και παρόλο που κατά καιρούς διασχίζει τον Ατλαντικό ("The Courier", "Το Βουνό Ανάμεσά μας"), οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του ("Ο Γάμος της Ράνα" και οι υποψήφιες για ξενόγλωσσο Όσκαρ "Παράδεισος Τώρα" και "Ομάρ") αφορούν την περίπλοκα εγκλωβισμένη σε έναν αναπόδραστο κύκλο αίματος μεσανατολική πραγματικότητα.


Εκεί εστιάζει και η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα "Παγίδα", η οποία ξεκινάει με την επίσκεψη της νεαρής Παλαιστίνιας Ριμ, μαζί με το λίγων μηνών μωρό της, στην κομμώτριά της Χούντα. Χωρίς να το περιμένει, όμως, η πρώτη θα βρεθεί, ναρκωμένη και γυμνή, να φωτογραφίζεται σε "απαγορευμένες" στάσεις με έναν επίσης γυμνό άντρα. Εντελώς κυνικά, η Χούντα θα την εκβιάσει να γίνει πληροφοριοδότρια των δυνάμεων κατοχής σχετικά με ύποπτες κινήσεις συμπατριωτών της, γνωρίζοντας πως η Ριμ δεν θα απευθυνθεί για βοήθεια στο στενοκέφαλο σύζυγό της, ο οποίος την υποπτεύεται αδικαιολόγητα πως τον απατά.


Το σφιχτοδεμένο πολιτικό θρίλερ του Αμπού-Ασάντ περιγράφει διεισδυτικά τα πολλαπλά αδιέξοδα του παλαιστινιακού εφιάλτη. Μοιράζει το σασπένς του σε δύο παράλληλα μέτωπα, αυτό της απελπισμένης Ριμ, που νιώθει το χρόνο να δουλεύει εις βάρος της, και εκείνο της Χούντα, η οποία συλλαμβάνεται από την παλαιστινιακή αντίσταση και ανακρίνεται για να μαρτυρήσει τα ονόματα των φωτογραφημένων, άρα προδοτριών γυναικών. Κάθε υποπλοκή φέρνει στο φως διαφορετικά διλήμματα, ιδεοληψίες και αναπάντητα ερωτήματα, που κατατρύχουν τη μεσανατολική πραγματικότητα, με την αφηγηματική ένταση και τη δραματική αγωνία να παραμένουν αμείωτες. Οι απαντήσεις του Αμπού-Ασάντ δεν εκπλήσσουν, η πίεση των ερωτημάτων του, όμως, παραμένει αφόρητη.

Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ολλανδία. 2021. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: ROSEBUD.21

Περισσότερες πληροφορίες

Η Παγίδα

Huda's Salon
3
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 91 '
  • Χανί Αμπού-Ασάντ

Επισκεπτόμενη το κομμωτήριό της, μια νεαρή Παλαιστίνια της Βηθλεέμ θα παγιδευτεί και θα εκβιαστεί για να δώσει πληροφορίες στις δυνάμεις κατοχής σχετικά με ύποπτες κινήσεις συμπατριωτών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.