Η Συγκάλυψη

2

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά «Τμήμα Q» του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

H_sygalipsi1

Ένας από τους σύγχρονους αστέρες της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας είναι και ο Δανός Γιούσι Άντλερ – Όλσεν, διάσημος για τη σειρά βιβλίων του με ήρωα τον αντισυμβατικό (τι άλλο;) ντετέκτιβ Καρλ Μερκ, επικεφαλής του "τμήματος Q". Μιας ολιγομελούς ομάδας η οποία ερευνά περίπλοκες ανθρωποκτονίες, σχεδόν πάντα συνδεδεμένες με την καλά κρυμμένη διαφθορά που κυριαρχεί στους επίσημους θεσμούς της ατσαλάκωτης βορειοευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Το μοτίβο της υπόθεσης που μοιάζει απλή, μα εξελίσσεται σε συγκεκαλυμμένο σκάνδαλο και του ιδιόρρυθμου, politically incorrect αστυνόμου ο οποίος τα βάζει με το σάπιο σύστημα αναπαράγεται κι εδώ: η σύλληψη του 14χρονου Μάρκο, ο οποίος προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στην Δανία έχοντας πάνω του μια σελίδα από το διαβατήριο ενός εξαφανισμένου άντρα, ανοίγει ξανά την υπόθεση του Γουίλιαμ Σταρκ. Ενός οικογενειάρχη, καθηγητή κολύμβησης, ο οποίος κατηγορήθηκε για παιδεραστία ενώ ερευνούσε μια υπόθεση κατάχρησης σε σχέση με φιλανθρωπικά έργα στην Αφρική.

Μετά από τέσσερις εμπορικά πετυχημένες ταινίες (2013-18) με ήρωα τον Καρλ Μερκ και τον υφιστάμενό του Άσαντ, με τον οποίο αποτελούν αχώριστο δίδυμο, η "Συγκάλυψη" αποτελεί το reboot της κινηματογραφικής σειράς "Q", αντικαθιστώντας το πρωταγωνιστικό ντουέτο των Νικολάι Λίε – Κας και Φάρες Φάρες με τους Ούλριχ Τόμσεν και Ζάκι Γιούσεφ, αντίστοιχα. Ακολουθεί την τυπική συνταγή του Nordic noir, ατμοσφαιρικά σκοτεινό και κοινωνικά καταγγελτικό, μοιάζοντας όμως πιο ξέπνοο και "άκεφο" από το στέρεο, δυναμικό σινε-κουαρτέτο που έχει προηγηθεί. Ο Τόμσεν ενσαρκώνει έναν πιο ράθυμο, μα εξίσου ενδιαφέροντα Μερκ με τον Λίε – Κας, αλλά η πλοκή της υπόθεσης είναι εδώ πιο προβλέψιμη, ο πολιτικοκοινωνικός στόχος πιο ξεκάθαρος και οι σεναριακές ευκολίες περισσότερες, με αποκορύφωμα το βιαστικό "δεύτερο" φινάλε.

Δανία, Γερμανία. 2021. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ROSEBUD.21

Περισσότερες πληροφορίες

Η Συγκάλυψη

Marco Effekten / The Marco Effect
2
  • Αστυνομική
  • 2021
  • Διάρκεια: 125 '
  • Μάρτιν Ζάνβλιεντ

Η σύλληψη του νεαρού Μάρκο, ο οποίος προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στη Δανία, ανοίγει ξανά την υπόθεση της εξαφάνισης ενός άντρα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για παιδεραστία. Ο ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ Καρλ Μερκ αναλαμβάνει την υπόθεση, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.