Ο Κύριος Αρκάντιν

4,5

Η μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του «Πολίτη Κέιν», σε ένα απολαυστικά δαιδαλώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ πάνω στην αλήθεια, το ψέμα, τη μοίρα και τη πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα.

O_kyrios_Arkantin

Δίπλα στους bigger than life γουελσικούς ήρωες που προκαλούν τη μοίρα τους και συντρίβονται απ’ αυτήν, όπως ο Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ο Μάκβεθ, ο σερίφης Κουίνλαν ή ο Οθέλλος, ξεχωριστή θέση κρατά ο Γκρέγκορι Αρκάντιν. Ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας με αδυναμία στην κόρη του, την οποία φλερτάρει ο τυχοδιώκτης Βαν Στράτεν. Ο Αρκάντιν τον προσλαμβάνει για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του, οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Η κινηματογραφική μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του "Πολίτη Κέιν", σε ένα απολαυστικά μυστηριώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ με αύρα φαντασμαγορικού παραμυθιού. Η δαιδαλώδης διαδρομή του ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα ξεγυμνώνει έναν ακόμα ήρωα που αναμετράται, σαν σύγχρονος ημίθεος, με τη μοίρα του, μια μοίρα δεμένη με την πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα. Σ’ αυτήν η εξουσία των ισχυρών είναι πλέον απόλυτα ανεξέλεγκτη, με τον Γουέλς να προσδίδει στην πικρή διαπίστωσή του στοιχεία σύγχρονης τραγωδίας σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του.

A/M. Γαλλία, Ισπανία. 1955. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Αρκάντιν

Mr. Arkadin
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1955
  • Διάρκεια: 93 '
  • Όρσον Γουέλς

Ο Βαν Στράτεν, ένας τυχοδιώκτης που φλερτάρει την κόρη του Αρκάντιν, ενός πάμπλουτου κροίσου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους must τίτλους της πρώτης μεγάλης καλοκαιρινής διοργάνωσης της σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/05/2024

Ο "Ραψωδός" με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο στους κινηματογράφους

Αθηναϊκή πρεμιέρα για τη βραβευμένη πρώτη μεγάλου μήκους του Νίκολαϊ Χάμελ.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ

Μια ξέπνοη όσο και ανερμάτιστη μεταφορά ενός θεατρικού έργου που καταφέρνει να μην εντρυφά πουθενά ενώ θίγει τα πάντα.

Avant-Drag!

Ένα τολμηρό ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ-μανιφέστο, που αποθεώνει την εγχώρια drag σκηνή όσο απογυμνώνει την πολλαπλή φοβικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Λυσάρι της Ζωής

Διασκεδαστικά ορμητικό, σινεφιλικά ρομαντικό, αλλά και άνισο αφηγηματικά feelgood δράμα που παρασύρεται από την πληθωρικότητα του κόσμου του.

Φανταστικοί Φίλοι

Όλα τα χολιγουντιανά κλισέ επιστρατεύονται σε ένα επιτηδευμένα δακρύβρεχτο παραμύθι, το οποίο χειρίζεται εκβιαστικά τις έννοιες της απώλειας.