Ο Κύριος Αρκάντιν

4,5

Η μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του «Πολίτη Κέιν», σε ένα απολαυστικά δαιδαλώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ πάνω στην αλήθεια, το ψέμα, τη μοίρα και τη πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα.

O_kyrios_Arkantin

Δίπλα στους bigger than life γουελσικούς ήρωες που προκαλούν τη μοίρα τους και συντρίβονται απ’ αυτήν, όπως ο Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ο Μάκβεθ, ο σερίφης Κουίνλαν ή ο Οθέλλος, ξεχωριστή θέση κρατά ο Γκρέγκορι Αρκάντιν. Ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας με αδυναμία στην κόρη του, την οποία φλερτάρει ο τυχοδιώκτης Βαν Στράτεν. Ο Αρκάντιν τον προσλαμβάνει για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του, οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Η κινηματογραφική μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του "Πολίτη Κέιν", σε ένα απολαυστικά μυστηριώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ με αύρα φαντασμαγορικού παραμυθιού. Η δαιδαλώδης διαδρομή του ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα ξεγυμνώνει έναν ακόμα ήρωα που αναμετράται, σαν σύγχρονος ημίθεος, με τη μοίρα του, μια μοίρα δεμένη με την πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα. Σ’ αυτήν η εξουσία των ισχυρών είναι πλέον απόλυτα ανεξέλεγκτη, με τον Γουέλς να προσδίδει στην πικρή διαπίστωσή του στοιχεία σύγχρονης τραγωδίας σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του.

A/M. Γαλλία, Ισπανία. 1955. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Αρκάντιν

Mr. Arkadin
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1955
  • Διάρκεια: 93 '
  • Όρσον Γουέλς

Ο Βαν Στράτεν, ένας τυχοδιώκτης που φλερτάρει την κόρη του Αρκάντιν, ενός πάμπλουτου κροίσου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica είναι οργισμένος σερίφης στο γουέστερν Thicket

Σε ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει, αλλά δείχνει να του πηγαίνει, εμφανίζεται ο frontman του σπουδαίου thrash συγκροτήματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/07/2024

Πήγαμε στα γυρίσματα του Υπάρχω, της βιογραφίας του Στέλιου Καζαντζίδη και πιο αναμενόμενης ελληνικής ταινίας της χρονιάς

Παρακολουθήσαμε την προετοιμασία της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Μάστορα στο ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη.

Για καλό σινεμά, κρασί και πίτσα στην ανανεωμένη Αίγλη Ζαππείου

Με νέο πρόσωπο συστήνεται το ιστορικό θερινό σινεμά στην καρδιά του κέντρου, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε όλα του.

Η επανέκδοση του "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ίσως η σημαντικότερη του καλοκαιριού

Το οσκαρικό μελόδραμα "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ άλλαξε άρδην το κινηματογραφικό τοπίο πριν 25 χρόνια και τώρα επιστρέφει σε ένα κόσμο πιο κοντά σε εκείνον που οραματίστηκε ο Ισπανός auteur.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής των Όσκαρ

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες παραγωγούς ταινιών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορόντο για το "Κρέας" του Δημήτρη Νάκου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταξιδεύει στο κορυφαίο φεστιβάλ του Καναδά για την παγκόσμια πρεμιέρα του μεγάλου μήκους ντεμπούτου του.

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Μπομπ Ντίλαν στο teaser του A Complete Unknown

Τραγουδώντας το "A Hard Rain's A-Gonna Fall" συστήνεται στο ρόλο του θρυλικού τραγουδοποιού ο διάσημος ηθοποιός.