Ο Αντικαταστάτης

2

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

O_antikatastatis

Έχοντας υπογράψει κάθε είδους ταινία, από μελλοντολογική περιπέτεια ("Atolladero") και σατιρική βιογραφία ("El Gran Vázquez") έως δραματική επιστημονική φαντασία ("El Bosc"), ο Όσκαρ Αϊμπάρ προσπαθεί να αναδείξει πάντα τη λιγότερο ή περισσότερο φανερή πολιτική πλευρά των ιστοριών του, ακόμα κι αυτές αφορούν τις περιπέτειες της οικογένειας του τηλεοπτικού σίριαλ "Cuéntame" στην φρανκική Ισπανία (έχει σκηνοθετήσει 45 επεισόδιά του). Ο "Αντικαταστάτης" του εξελίσσεται μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1982, μέσω όμως μιας έρευνας την οποία διενεργεί στο παρόν μια νεαρή δημοσιογράφος. Παίρνοντας συνέντευξη από μια ηλικιωμένη γιατρό, προσπαθεί να μάθει πληροφορίες για όσα συνέβησαν τότε στην πόλη τους και αφορούν τη τύχη ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στα αδιευκρίνιστα γεγονότα.


Μεταφερόμαστε έτσι μερικές δεκαετίες πριν στη φαινομενικά ειδυλλιακή και παραθαλάσσια Ντένια, όπου έχει μόλις μετατεθεί με την οικογένειά του ο Αντρές. Ένας μεθοδικός κι αποτελεσματικός αστυνομικός που αναζητά πλέον ηρεμία, γρήγορα όμως θα βρεθεί μπλεγμένος στη διερεύνηση των περίεργων συνθηκών της δολοφονίας του προκατόχου του. Η έρευνα θα τον οδηγήσει σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο και μια κοινότητα πλούσιων Γερμανών η οποία απολαμβάνει μια παράξενου τύπου "ασυλία".


Από τη μια μεριά έχουμε μια αστυνομική ίντριγκα και από την άλλη μια "κοινωνική συνθήκη" με πιθανά ύποπτες διαπλοκές, σεναριακά μοτίβα τα οποία αναπόφευκτα θα διασταυρωθούν σε ένα νεονουάρ με πειστική ατμόσφαιρα εποχής και τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα, χάνοντας συχνά ρυθμό, επιστρατεύοντας εύκολες συμπτώσεις, αφήνοντας έξυπνες ιδέες ημιτελείς (η ήττα των Γερμανών στο Μουντιάλ, η εκλογική νίκη των σοσιαλιστών) και πακετάροντας σε μια συνοπτική αφήγηση το (δεύτερο) φινάλε.

Ισπανία. 2021. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αντικαταστάτης

El Sustituto
2
  • Αστυνομική
  • 2021
  • Διάρκεια: 117 '
  • Όσκαρ Αϊμπάρ

Μια Ισπανίδα δημοσιογράφος αναζητά πληροφορίες για την τύχη ενός αστυνομικού ο οποίος το 1982 ενεπλάκη σε μια σκοτεινή υπόθεση δολοφονίας και πολιτικής διαπλοκής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι το highlight μιας εβδομάδας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του 'Predator', τρόμο, πυγμαχικό δράμα, animation και δυο ντοκιμαντέρ πάνω στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 05/11.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
03/11/2025

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2025: Όλοι μιλούν για τον "Άμνετ"

Μια πρωτότυπη, υποβλητική και συγκινητικότατη προσέγγιση στον σαιξπηρικό πρίγκιπα της Δανιμαρκίας, η οποία μπορεί να φτάσει και σε διψήφιο αριθμό οσκαρικών υποψηφιοτήτων, ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις της φετινης διοργάνωσης.

"Αποκατεστημένες και υπέροχες": Ταινίες που ξεχάστηκαν στο χρόνο ζωντανεύουν στην οθόνη

Το 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με διαμαντάκια από το παγκόσμιο σινεμά και βωβά αριστουργήματα.

Οδηγός επιβίωσης για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Αθήνας 2025 powered by ΔΕΗ

Το αγαπημένο σινε-event των ανήλικων σινεφίλ σηκώνει αυλαία για όγδοη φορά και από 10-16/11 μας ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό κόσμο θεαματικής φαντασίας, αλλά και κοινωνικού προβληματισμού. Αυτά είναι τα highlights του πλούσιου, πολυσυλλεκτικού προγράμματός του.

Το cult αριστούργημα "Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο" ξανά στην μεγάλη οθόνη

Η θρυλική ταινία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει στον Δαναό για μια μοναδική προβολή, φέρνοντας μαζί της γέλιο, συγκίνηση και ένα καστ γεμάτο αγαπημένους ηθοποιούς.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφος την Πέμπτη 05/11

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι το highlight μιας εβδομάδας η οποία περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του "Predator", τρόμο, πυγμαχικό δράμα, animation και δυο ντοκιμαντέρ πάνω στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο

Ο νέος Λάνθιμος, οσκαρικά φαβορί και πολυαναμενόμενα arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.