Αμίρα

2,5

Το πειστικά αγωνιώδες κλίμα και μια σπινθηροβόλος πρωταγωνίστρια διασώζουν ένα φιλμ που αγκαλιάζει υπερβολικά τη μελό πτυχή ενός απίστευτου δράματος.

amira_kritiki

Η πραγματικότητα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη είναι πολύ συχνά τόσο ακραία, ώστε είναι ικανή να μουδιάσει το μυαλό οποιουδήποτε επιχειρεί να την αφουγκραστεί. Παρόμοια επίδραση έχει και η πλοκή του βασισμένου σε πραγματικά περιστατικά "Αμίρα", το οποίο φέρει την υπογραφή του Αιγύπτιου σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ντιάμπ. Η ταινία δανείζεται το όνομά της από τη νεαρή πρωταγωνίστρια, μια στρατευμένη Παλαιστίνια που μεγαλώνει βλέποντας τον πατέρα της καταδικασμένο ως τρομοκράτη. Καθώς οι γονείς της επιχειρούν να μεταφέρουν το σπέρμα του πατέρα μέσα από τη φυλακή για να αποκτήσουν ακόμα ένα παιδί, η Αμίρα μαθαίνει τυχαία τις αληθινές ρίζες της.

Δημιουργός ο οποίος δε φοβάται να θίξει πολωτικά κοινωνικά ζητήματα στις ταινίες του ("Η Κλούβα"), υπηρετώντας ένα πολιτικό σινεμά συνυφασμένο με τον σκληρό ρεαλισμό, ο Ντιάμπ γοητεύεται σταθερά από αφανείς λαϊκούς ήρωες όπως η Αμίρα. Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, βρίσκεται στο πώς η αποκάλυψη της αλήθειας επιδρά σαν παραλυτικό σοκ στην ιδιοσυγκρασία της, ένα συμβάν τόσο έντονο που θα έπρεπε να απογειώσει τα ντεσιμπέλ της ταινίας. Ο Ντιάμπ, ωστόσο, χάνει τον έλεγχο του υλικού, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα ουσιαστικά κομμάτια του (σχέση αυτογνωσίας - εθνικής συνείδησης), για να αποδώσει με υπερβολή τις μελό πτυχές του. Από κοντά ακολουθούν κι άλλα φάλτσα, όπως οι σχηματικοί χαρακτήρες και η βολική αποφυγή σχολιασμού προβληματικών σχέσεων εξουσίας (οι άντρες έχουν τον τελευταίο λόγο σε κάθε κίνηση των γυναικών τους). Εκείνα που, τελικά, διασώζουν την ταινία είναι η σπινθηροβόλα πρωταγωνίστρια, το πειστικά αγωνιώδες κλίμα και η φωνή που δίνει σε ένα λαό που πασχίζει να ακουστεί.

Αίγυπτος, Ιορδανία. 2021. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμίρα

Amira
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 98 '
  • Μοχάμεντ Ντιάμπ

Μια νεαρή στρατευμένη Παλαιστίνια βιώνει μια οδυνηρή κρίση ταυτότητας, όταν ανακαλύπτει τυχαία τις πραγματικές ρίζες της, στην προσπάθεια των γονιών της να βγάλουν κρυφά από τη φυλακή το σπέρμα του κρατούμενου πατέρα της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα "Minions" προσπαθούν να διασκεδάσουν τη φθινοπωρινή μελαγχολία των κινηματογραφικών αιθουσών

Στην έκτη εβδομάδα του, το σίκουελ του πασίγνωστου animation επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού box office, μπροστά από το άνοιγμα του θρίλερ "Μην Ανησυχείς Αγάπη μου".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/09/2022

Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

"Αnimation Storytelling Workshop" ή αλλιώς, τα πάντα για να φτιάξεις το τέλειο animation

Ένα εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσφέρει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για την εξέλιξη των επαγγελματιών του animation.

Τα βραβεία του 15ου Animasyros 2022

Δείτε όλους τους νικητές του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.