Αμίρα

2,5

Το πειστικά αγωνιώδες κλίμα και μια σπινθηροβόλος πρωταγωνίστρια διασώζουν ένα φιλμ που αγκαλιάζει υπερβολικά τη μελό πτυχή ενός απίστευτου δράματος.

amira_kritiki

Η πραγματικότητα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη είναι πολύ συχνά τόσο ακραία, ώστε είναι ικανή να μουδιάσει το μυαλό οποιουδήποτε επιχειρεί να την αφουγκραστεί. Παρόμοια επίδραση έχει και η πλοκή του βασισμένου σε πραγματικά περιστατικά "Αμίρα", το οποίο φέρει την υπογραφή του Αιγύπτιου σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ντιάμπ. Η ταινία δανείζεται το όνομά της από τη νεαρή πρωταγωνίστρια, μια στρατευμένη Παλαιστίνια που μεγαλώνει βλέποντας τον πατέρα της καταδικασμένο ως τρομοκράτη. Καθώς οι γονείς της επιχειρούν να μεταφέρουν το σπέρμα του πατέρα μέσα από τη φυλακή για να αποκτήσουν ακόμα ένα παιδί, η Αμίρα μαθαίνει τυχαία τις αληθινές ρίζες της.

Δημιουργός ο οποίος δε φοβάται να θίξει πολωτικά κοινωνικά ζητήματα στις ταινίες του ("Η Κλούβα"), υπηρετώντας ένα πολιτικό σινεμά συνυφασμένο με τον σκληρό ρεαλισμό, ο Ντιάμπ γοητεύεται σταθερά από αφανείς λαϊκούς ήρωες όπως η Αμίρα. Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, βρίσκεται στο πώς η αποκάλυψη της αλήθειας επιδρά σαν παραλυτικό σοκ στην ιδιοσυγκρασία της, ένα συμβάν τόσο έντονο που θα έπρεπε να απογειώσει τα ντεσιμπέλ της ταινίας. Ο Ντιάμπ, ωστόσο, χάνει τον έλεγχο του υλικού, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα ουσιαστικά κομμάτια του (σχέση αυτογνωσίας - εθνικής συνείδησης), για να αποδώσει με υπερβολή τις μελό πτυχές του. Από κοντά ακολουθούν κι άλλα φάλτσα, όπως οι σχηματικοί χαρακτήρες και η βολική αποφυγή σχολιασμού προβληματικών σχέσεων εξουσίας (οι άντρες έχουν τον τελευταίο λόγο σε κάθε κίνηση των γυναικών τους). Εκείνα που, τελικά, διασώζουν την ταινία είναι η σπινθηροβόλα πρωταγωνίστρια, το πειστικά αγωνιώδες κλίμα και η φωνή που δίνει σε ένα λαό που πασχίζει να ακουστεί.

Αίγυπτος, Ιορδανία. 2021. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμίρα

Amira
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 98 '
  • Μοχάμεντ Ντιάμπ

Μια νεαρή στρατευμένη Παλαιστίνια βιώνει μια οδυνηρή κρίση ταυτότητας, όταν ανακαλύπτει τυχαία τις πραγματικές ρίζες της, στην προσπάθεια των γονιών της να βγάλουν κρυφά από τη φυλακή το σπέρμα του κρατούμενου πατέρα της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.