Τζο ο Λεμονάδας

3,5

Απολαυστική παρωδία –στο παλαβό πνεύμα των 60s– των χολιγουντιανών γουέστερν, αλλά και συνολικά της καπιταλιστικής λογικής, ενσωματωμένης στους κλασικούς αφηγηματικούς κώδικες.

Joe_o_lemonadas

Με τριαντάχρονη κινηματογραφική καριέρα και δυο ντουζίνες κωμωδίες, ο Όλντριχ Λίπσκι είναι ένας από τους πολλούς ενδιαφέροντες σκηνοθέτες που βοήθησαν στη δημιουργία του τσεχοσλοβάκικου νέου κύματος, κάνοντας διεθνή καριέρα με δυο κυρίως ταινίες: τη σάτιρα επιστημονικής φαντασίας "The Man from the First Century" (1962), η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, και την παρωδία των χολιγουντιανών γουέστερν "Τζο ο Λεμονάδας", η οποία αποτέλεσε μάλιστα και σουξέ των ελληνικών θερινών αιθουσών στη δεκαετία του ’70.


Βασισμένος σε θεατρική παράσταση, ο "Τζο" μας μεταφέρει στην Αριζόνα του 1885 και στο Στέτσον Σίτι, όπου το ουίσκι τρέχει άφθονο και οι παράνομοι έχουν στήσει χορό. Μέχρι που στην πόλη καταφθάνει ο Λεμονάδας Τζο, αποφασισμένος να επιβάλει το νόμο και την αποκλειστική κατανάλωση της λεμονάδας Kolaloka. Θα γίνει μήλον της έριδος ανάμεσα στην άβγαλτη δεσποινίδα Γουίνιφρεντ Γκούντμαν και την περπατημένη αρτίστα Τορνάντο Λου, θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα του διεφθαρμένου επιχειρηματία Νταγκ Μπάντμαν και θα τα βάλει με τον αδίστακτο πιστολέρο Χογκοφόγκο.


Ανελέητη, ευρηματική παρωδία πιστή στο παλαβό πνεύμα των 60s, η ταινία του Λίπσκι δεν αφήνει όρθιο ούτε ένα κλισέ της γουέστερν μυθολογίας. Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο που αλλάζει χρωματικές τίντες, χρησιμοποιεί animation, άφθονα μουσικά σκετς και απανωτά σουρεαλιστικά γκαγκ, σαρκάζοντας απολαυστικά όχι μόνον το κατεξοχήν αμερικανικό κινηματογραφικό είδος, αλλά και ολόκληρη την καπιταλιστική λογική, ενσωματωμένη στους κλασικούς αφηγηματικούς κώδικες.

Τσεχοσλοβακία. 1964. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Τζο ο Λεμονάδας

Limonádový Joe / Lemonade Joe
3,5
  • Κωμωδία
  • 1964
  • Διάρκεια: 95 '
  • Όλντριχ Λίπσκι

Το ουίσκι ρέει άφθονο και οι παράνομοι έχουν στήσει χορό στο Στέτσον Σίτι. Μέχρι που καταφθάνει ο Λεμονάδας Τζο, αποφασισμένος να επιβάλει το νόμο και την αποκλειστική κατανάλωση της λεμονάδας Kolaloka.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.