Χαμένες Ψευδαισθήσεις

2

Εφτά βραβεία Σεζάρ, ανάμεσά τους κι αυτό της καλύτερης ταινίας, για μια ακαδημαϊκά συμπαγή και θεαματικά περιγραφική διασκευή ενός επίκαιρου μυθιστορήματος του Ονορέ ντε Μπαλζάκ.

Xamenes_phevdesthisis

Συγγραφέας ενός μνημειώδους λογοτεχνικού επιτεύγματος, της αποτελούμενης από 91 ολοκληρωμένα και 48 ημιτελή διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες και πραγματείες "Ανθρώπινης κωμωδίας", ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ υπήρξε πρωτοπόρος του ευρωπαϊκού ρεαλισμού και αξεπέραστος ανατόμος της μετεπαναστατικής γαλλικής κοινωνίας. Τμήμα της αποτελούν και οι "Χαμένες ψευδαισθήσεις", οι οποίες εκδόθηκαν σε τρία μέρη από το 1837 μέχρι το 1843, αφετηρία της διαδρομής ενός ήρωα τον οποίο θα συναντήσουμε και στο κατοπινό μπαλζακικό έργο: του φιλόδοξου επαρχιώτη ποιητή Λισιέν Σαρντόν, ο οποίος ακολουθεί την αριστοκράτισσα ερωμένη του Λουίζ ντε Μπαργκετόν στο Παρίσι. Εκείνη συναναστρέφεται τον σνομπ περίγυρο της αυλής, ο οποίος γρήγορα ρεζιλεύει και εξοστρακίζει τον αιθεροβάμονα νεαρό. Εκείνος στρέφεται στη δημοσιογραφία, και συγκεκριμένα στον αντιβασιλικό σατιρικό Τύπο, αντιλαμβάνεται τη δύναμη της (αγορασμένης) θεατρικής και λογοτεχνικής κριτικής, γίνεται σταρ της λιβελογραφίας και, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποκτήσει την επίσημη έγκριση της αριστοκρατικής καταγωγής του (από τη μεριά της μητέρας του), αποφασίζει να τα βάλει με εκείνους οι οποίοι κάποτε τον προσέβαλαν και συνεχίζουν να τον κοιτούν αφ’ υψηλού.

Ο ρουτινιάρης Ξαβιέ Τζιανολί ("Μαργκερίτ", "Το Όραμα") διασκευάζει τις "Χαμένες ψευδαισθήσεις" εστιάζοντας στο επίκαιρο, λόγω της γλαφυρής περιγραφής των ξεδιάντροπων διαπλοκών του Τύπου με την οικονομική και πολιτική εξουσία, δεύτερο μέρος του βιβλίου "Ένας μεγάλος άντρας της επαρχίας στο Παρίσι". Ζωγραφίζει με ακαδημαϊκά συμπαγή και θεαματικά περιγραφική λεπτομέρεια την τοιχογραφία της αστικής γαλλικής πραγματικότητας της Παλινόρθωσης (1814-1830) και ρίχνει τους ήρωές του στην αρένα μιας κοινωνικά ταραγμένης εποχής, όπου τα ήθη ενός νέου κόσμου καταβροχθίζουν τις αξίες του παλιού. Η σκηνοθετική προσέγγισή του, υποστηριζόμενη από μια πλούσια παραγωγή και μια ασταμάτητη off διήγηση, παραμένει μυθιστορηματική και "καλλιγραφική", πιστός υπηρέτης της στερεότητας του πρώτου υλικού. Αναβιώνοντας μια παλιομοδίτική ιδέα για "ποιοτικό σινεμά του μεγάλου θεάματος", η ταινία του απέσπασε ρεκόρ 15 υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Σεζάρ, κερδίζοντας εφτά, ανάμεσά τους κι αυτά της καλύτερης ταινίας και του διασκευασμένου σεναρίου.

Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 149΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Χαμένες Ψευδαισθήσεις

Illusions Perdues
2
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 149 '
  • Ξαβιέ Τζιανολί

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένας νεαρός ποιητής από την επαρχία φτάνει στο Παρίσι, αποφασισμένος να κατακτήσει λογοτεχνικά την Πόλη του Φωτός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Fundamentals of Cinema: Η "Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη" του Ρομπέρτο Ροσελίνι στον Δαναό

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι αφηγείται τρεις μέρες του Μαρτίου του 1944 στη Ρώμη, η οποία υπό γερμανική πλέον κατοχή βιώνει τη βάναυση συμπεριφορά των κατακτητών