Το Κοστούμι

2,5

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του «Παιχνιδιού της Μίμησης».

to_koustoumi_kritiki

Έχοντας κερδίσει το Όσκαρ για τη σεναριακή διασκευή του βιογραφικού δράματος "Το Παιχνίδι της Μίμησης" (2014), ο ευπώλητος συγγραφέας Γκράχαμ Μουρ ("The Sherlockian") δοκιμάζει για πρώτη φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες με ακόμα μία ταινία εποχής. Το γραμμένο από τον ίδιο και τον ηθοποιό Τζόναθαν Μακλέιν "Κοστούμι" του μας μεταφέρει στο Σικάγο της δεκαετίας του ’50, όπου ο Λέοναρντ έχει ανοίξει μαγαζί ενδυμάτων κατά παραγγελία. Βρετανός ράφτης, ο οποίος ύστερα από μια προσωπική τραγωδία θα βρεθεί από τη λονδρέζικη Σάβιλ Ρόου στην πρωτεύουσα του αμερικανικού εγκλήματος, συνεχίζει να φτιάχνει στιλάτα και ακριβά ρούχα. Αυτοί που μπορούν να τα αγοράσουν είναι κυρίως οι τοπικοί γκάνγκστερ, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στο μαγαζί του χωρίς να τον ενοχλούν. Μέχρι που ένα βράδυ το πρωτοπαλίκαρο και ο τραυματισμένος γιος του αρχιμαφιόζου ζητούν καταφύγιο στο ραφτάδικό του.

Η κάμερα δεν ξεστρατίζει πέρα από την πόρτα της κομψής επιχείρησης του Λέοναρντ, ο οποίος είναι σαφές από την αρχή ότι κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα αφήνει να καταλάβουν οι γύρω του από το μειλίχιο, συγκαταβατικό φέρσιμό του. Θα αρχίσει να τα αποκαλύπτει αργά και μεθοδικά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο ο Μουρ αναπτύσσει ένα δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών. Η θεατρική λογική του χρησιμοποιεί τις ατάκες σαν όπλα (που εμφανίζονται συχνά-πυκνά), η πλοκή παίρνει συνεχώς στροφές αλλάζοντας κατευθύνσεις και τα πραγματικά κίνητρα των χαρακτήρων θολώνουν, καθώς διασταυρώνονται σε ένα παιχνίδι παραπλανήσεων που θυμίζει αμυδρά τον "Υπηρέτη δύο αφεντάδων" του Γκολντόνι. Αν και υπερβολικά εξυπνακίστικο, είναι αλήθεια ότι δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα μέχρι και το εύκολων λύσεων φινάλε.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: TULIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κοστούμι

The Outfit
2,5
  • Γκανγκστερική
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Γκράχαμ Μουρ

O Λέοναρντ είναι ένας εξαίρετος Βρετανός ράφτης, ο οποίος ύστερα από μια προσωπική τραγωδία θα βρεθεί από τη λονδρέζικη Σάβιλ Ρόου στο Σικάγο του ’50. Καθώς οι άρχοντες του τοπικού εγκλήματος είναι οι καλύτεροι πελάτες του, ένα βράδυ ο γιος του αρχιμαφιόζου ζητά τραυματισμένος καταφύγιο στο ραφτάδικό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.