Επιχείρηση Κιμάς

2

Μια αληθινή κατασκοπική ιστορία διανθίζεται με ρομάντζο, σασπένς και ηρωισμό, πακεταρισμένη σαν ανώδυνη σινε-διασκέδαση που στην ούγια γράφει «βρετανική παραγωγή».

Epixirisi_kimas

Προτού γίνει διάσημος συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων, ο Ίαν Φλέμινγκ, λογοτεχνικός πατέρας του Τζέιμς Μποντ, υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αντικατασκοπία του βρετανικού ναυτικού. Συμμετείχε ενεργά, μάλιστα, στο σχεδιασμό μιας από τις πλέον παράτολμες απόπειρες εξαπάτησης των ναζιστικών μυστικών υπηρεσιών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πλωτάρχης Γιούαν Μόνταγκιου και ο σμηναγός Τσαρλς Τσόλμοντλι.


Στις αρχές του 1943, οι συμμαχικές δυνάμεις σχεδιάζουν μια μεγάλη καλοκαιρινή απόβαση στη Σικελία και αναζητούν έναν τρόπο να παραπλανήσουν τους Γερμανούς για τις προθέσεις τους. Από όλες τις ιδέες, τίθεται σε εφαρμογή η πλέον παράτολμη, με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Κιμάς". Σύμφωνα μ’ αυτήν, το πτώμα ενός (υποτιθέμενου) Βρετανού αξιωματικού θα ξεβραζόταν στις ισπανικές ακτές, κουβαλώντας άκρως απόρρητα έγγραφα για την επικείμενη απόβαση των Συμμάχων στην… Ελλάδα. Αυτά θα έπρεπε αφενός να φτάσουν στα κατάλληλα γερμανικά χέρια και αφετέρου να πείσουν τους πάντες για την αυθεντικότητά τους.


Το ιστορικό μπεστσέλερ του Μπεν Μακιντάιρ "Operation Mincemeat: The true spy story that changed the course of World War II" διασκευάζεται σεναριακά από την τηλεοπτικά έμπειρη Μισέλ Άσφορντ ("The Pacific", "Masters of sex") ως ανώδυνη σινε-διασκέδαση που στην ούγια γράφει "βρετανική παραγωγή". Η ανασύσταση εποχής είναι πειστική, το πρωταγωνιστικό καστ υποδειγματικά επιλεγμένο, ο Τζον Μάντεν ("Ερωτευμένος Σαίξπηρ") διεκπεραιώνει με σκηνοθετική ευπρέπεια και η αληθινή κατασκοπική ιστορία, με τον Ίαν Φλέμινγκ στο ρόλο του πνευματώδους αφηγητή, διανθίζεται με το απαραίτητο ρομάντζο (μία γυναίκα, δύο άντρες…), με σασπένς που κρατάει ως την τελευταία στιγμή και, φυσικά, με τις προβλέψιμες ανατροπές που απαιτεί μια καλοσιδερωμένη στις τσακίσεις ταινία του είδους.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Επιχείρηση Κιμάς

Operation Mincemeat
2
  • Κατασκοπική
  • 201
  • Διάρκεια: 128 '
  • Τζον Μάντεν

Στις αρχές του 1943, οι συμμαχικές δυνάμεις σχεδιάζουν μια μεγάλη καλοκαιρινή απόβαση στη Σικελία και αναζητούν έναν τρόπο να παραπλανήσουν τους Γερμανούς για τις προθέσεις τους. Από όλες τις ιδέες, τίθεται σε εφαρμογή η πλέον παράτολμη, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Κιμάς».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.