Η Μνήμη του Δολοφόνου

2

Μια ιδέα στοιχειωδώς ενδιαφέρουσα στο χαρτί μεταφέρεται άχρωμα στη μεγάλη οθόνη, με τα πάντα να λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο, όπως και ο πρωταγωνιστής Λίαμ Νίσον, σε ένα ρόλο που... ξεχνιέται γρήγορα.

i_mnimi_tou_dolofonou

Σε μια καριέρα άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμπορικό σινεμά, ο σκηνοθέτης Μάρτιν Κάμπελ υπήρξε κάποτε μια ασφαλής επιλογή για τα μεγάλα στούντιο. Από τον Τζέιμς Μποντ ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") μέχρι τις λαοφιλείς περιπέτειες ("Η Μάσκα του Ζορό", "Green Lantern"), ο Κάμπελ διεκπεραίωνε τη δουλειά του κι ας έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα τα όποια καλλιτεχνικά κριτήρια. Εκείνα, δηλαδή, που αγνοούνται στη λειψή από αισθητική ταυτότητα "Μνήμη του Δολοφόνου".

Αγγλόφωνο ριμέικ βέλγικης ταινίας, κεντρικός ήρωας του φιλμ είναι ένας γερασμένος πληρωμένος δολοφόνος με προβλήματα μνήμης, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το οργανωμένο έγκλημα και την αστυνομία όταν αρνείται να εκτελέσει ένα συμβόλαιο. Ο πρωταγωνιστής Λίαμ Νίσον, ο οποίος την τελευταία δεκαετία πρωταγωνιστεί σχεδόν αποκλειστικά σε τέτοιου είδους παραγωγές, προσθέτει μία ακόμα άχρωμη, τυποποιημένη περιπέτεια στη φιλμογραφία του. Την ευθύνη, βέβαια, φέρει ο Κάμπελ ο οποίος βάζει την παραγωγή στον αυτόματο πιλότο αχρηστεύοντας μια ενδιαφέρουσα στο χαρτί κεντρική ιδέα, περιορίζοντας παράλληλα δράση και πλοκή στα πιο προβλέψιμα και ανιαρά νερά.

ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μνήμη του Δολοφόνου

Memory
2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 114 '
  • Μάρτιν Κάμπελ

Ένας γερασμένος πληρωμένος δολοφόνος, που αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης, αναλαμβάνει ένα συμβόλαιο το οποίο αρνείται να εκτελέσει, μπαίνοντας έτσι στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χτύπος στην Καλύβα

Ατμοσφαιρικός και σεναριακά ευρηματικός όπως πάντα, ο δημιουργός της "Έκτης Αίσθησης" εκτροχιάζει το υποβλητικό θρίλερ του σε μια αδέξια, χοντροκομμένη παραβολή πάνω στον εγωισμό, τη θυσία και την κοινωνική "απομόνωση".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/02/2023

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες ("American Beauty").

Μέρες Ξηρασίας

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με σφρίγος σαν αποπνικτικό ψυχολογικό θρίλερ. Πλήθος φεστιβαλικών συμμετοχών και βραβείων, από τις Κάνες ως την Θεσσαλονίκη.

Καθαρτήριο

Σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα με στοιχεία μαύρου χιούμορ. Έντονα αλληγορικό όσο και παντελώς άνισο, δυσκολεύεται να ενοποιήσει τη σκηνοθετική στιβαρότητα με τη σεναριακή αφέλεια.

Στον Ανοιχτό Δρόμο

Ο συννεφιασμένος ρεαλισμός της Κέλι Ρέιχαρντ, ο πίνακας του Άντριου Γουέιεθ "Christina’s world" και το απέραντο αμερικανικό τοπίο εμπνέουν ένα αργό, μελαγχολικό και υπνωτιστικό χρονικό θηλυκής ενηλικίωσης.

Δυο Φίλοι και Ένας Ασβούλης

Από τη μια μεριά μια απλοϊκά περιπετειώδες και αστεία ιστορία, κι από την άλλη μερικές… σουρεαλιστικές αφηγηματικές παρεμβάσεις προσφέρουν ένα στοιχειωδώς ενδιαφέροντα καρτουνίστικο συνδυασμό διανθισμένο με μουσική και τραγούδια.

"Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας" στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Δύο προβολές της ταινίας "Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας", που γύρισε τον κόσμο, θα φιλοξενηθούν στην Μικρή Σκηνή της Στέγης.