Η Ώρα των Φούρνων

2,5

Στρατευμένο χρονικό που αναλύει μαρξιστικά την ταραγμένη περίοδο 1945-70, υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη φιγούρα του Χουάν Περόν και ονειρεύεται μια προλεταριακή εξέγερση που δεν ήρθε ποτέ.

H_ora_ton_fournon2

Η "Ώρα των Φούρνων" δανείζεται τον τίτλο της από τη φράση του Κουβανού επαναστάτη Χοσέ Μαρτί, την οποία επανέλαβε ο Τσε Γκεβάρα, "είναι η ώρα για τους φούρνους και δεν θα φανεί παρά μόνο φως". Κινηματογραφικό παιδί του καιρού της, αντανακλά ξεκάθαρα το επαναστατικό πνεύμα της δεκαετίας του ’60, αναλύοντας με μαχητική διάθεση τη μεταπολεμική πολιτική πραγματικότητα στην Αργεντινή και τη σχέση της με εκείνη της Λατινικής Αμερικής και των διεθνών αντιαποικιακών κινημάτων.

Οι Οκτάβιο Γκετίνο και Φερνάντο Σολάνας (γνωστός μας από τα κατοπινά "Το Τανγκό του Έρωτα" και "Ο Νότος") χωρίζουν την τετράωρη ταινία τους σε τρία μέρη και ξεκινούν αναλύοντας με μαρξιστική αφοσίωση την ταραγμένη περίοδο 1945-70, εστιάζοντας στην αμφιλεγόμενη φιγούρα του Χουάν Περόν, τον οποίο υπερασπίζονται ως τον μοναδικό πολιτικό που, παρά τις αντιφάσεις του, αντιστάθηκε στη λαίλαπα της νεοαποικιοκρατίας με εθνική συνείδηση και χειροπιαστά, έστω και προσωρινά, αποτελέσματα. Το υπόλοιπο στρατευμένο χρονικό προσφέρει λίγο-πολύ γνωστές πληροφορίες και συγκινεί (μελαγχολικά πλέον) με τον επαναστατικό οίστρο του, οραματιζόμενο μια προλεταριακή εξέγερση που δεν ήρθε ποτέ.

Α/Μ. Αργεντινή. 1968. Διάρκεια: 244΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ώρα των Φούρνων

La Hora de los Hornos
2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1968
  • Διάρκεια: 244 '
  • Οκτάβιο Γκετίνο

Η μεταπολεμική πολιτική πραγματικότητα στην Αργεντινή και η σχέση της με εκείνη της Λατινικής Αμερικής και των διεθνών αντιαποικιακών κινημάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.