Πατέρας

3,5

Βραβείο κοινού στο Βερολίνο για μια ρεαλιστικά σκληρή απεικόνιση της σέρβικης κοινωνικής πραγματικότητας και τη συγκινητική εξιστόρηση ενός άνισου αγώνα απέναντι σε μια καφκική γραφειοκρατική εξουσία.

Pateras

Το γιουγκοσλαβικό παρελθόν επανέρχεται σαν απειλητικό φάντασμα στις ζωές των ηρώων του άνισου Σρνταν Γκολούμποβιτς ("Η Παγίδα", "Διασταυρούμενες Ζωές"), ο οποίος αποφασίζει τώρα να κοιτάξει κατάματα τη λειτουργία των –βαλκανικού τύπου– δομών της μετακομουνιστικής σέρβικης δημοκρατίας. Ένα από τα "θύματά" της είναι κι ο Νίκολα (ο υποψήφιος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Γκόραν Μπόγκνταν), απολυμένος εργάτης, ο οποίος ζει με την οικογένειά του κάτω από τα όρια της φτώχειας. Απελπισμένη, η γυναίκα του αυτοπυρπολείται διαμαρτυρόμενη και νοσηλεύεται με εγκαύματα. Εκείνον η Πρόνοια τον κρίνει ανίκανο ως πατέρα και στέλνει τα δύο παιδιά τους σε ανάδοχη οικογένεια. Τότε, ο Νίκολα αποφασίζει να πάει με τα πόδια από το χωριό του μέχρι το Βελιγράδι για να συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό. Ρεαλιστικά σκληρή απεικόνιση της σέρβικης πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας, το ντοκιμαντερίστικο οδοιπορικό του, το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στο τμήμα του "Πανοράματος" του Φεστιβάλ Βερολίνου, είναι παράλληλα και η συγκινητική, πικρή εξιστόρηση ενός άνισου αγώνα απέναντι σε μια καφκική γραφειοκρατική εξουσία.  

Σερβία, Γαλλία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Πατέρας

Otac
3,5
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 120 '
  • Σρνταν Γκολούμποβιτς

Απολυμένος χωρίς αποζημίωση και ζώντας με την οικογένειά του κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Νίκολα μαθαίνει πως η γυναίκα του αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη. Κι ενώ εκείνη νοσηλεύεται, η Πρόνοια τον κρίνει ανίκανο ως πατέρα και στέλνει τα δύο παιδιά τους σε ανάδοχη οικογένεια. Τότε, αποφασίζει να πάει με τα πόδια μέχρι το Βελιγράδι για να συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Μπραντ Πιτ εναντίον δεινοσαύρων

Απογοητευτικό ξεκίνημα για το "Jurassic World: Αναγέννηση" και εύκολη πρωτιά ξανά για το γκαζωμένο "F1: Η Ταινία", την παράσταση όμως στα ταμεία έκλεψε ένας... σαλεμένος Γάλλος ψυχίατρος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/07/2025

Τι νέο θα δούμε από αυτή την Πέμπτη (10/07) στα θερινά σινεμά

Όλες οι καινούριες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

"Οι Μπαλκονάτες": επιστροφή στο γυναικείο βλέμμα

Η νέα κωμωδία που γρήγορα μετατρέπεται σε θρίλερ έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Το καλοκαίρι επιστρέφει με το 8ο Stroggylo Open Air Film Festival

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις αγαπημένες, νέες και κλασικές ταινίες.

Φόβος και τρόμος στο 15ο Athens Open Air Film Festival!

Η Ακαδημία Πλάτωνος γίνεται το φόντο για μια horror ολονυκτία με τρεις ταινίες που στοίχειωσαν τη δεκαετία του ’80.

Λένε πως αυτή είναι η πιο ρομαντική ταινία με καρχαρίες που γυρίστηκε ποτέ

Και πότε κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Κινηματογραφικές διαδρομές γυναικών μέσα από την κινούμενη εικόνα

Ένα ακόμη επεισόδιο του κύκλου "Προβολές της Ιστορίας. Αρχαιολογίες της κίνησης" από το Ethnofest και το Ινστιτούτο Γκαίτε.