Τα Μυστικά της Αδερφής μου

3

Οι διασταυρωμένες πορείες τριών νεαρών Αιγυπτίων αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις μιας ασφυκτικής πραγματικότητας έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων.

Ta_mystika_tis_adelfis_mou

Όσο διαφορετικές κι αν μοιάζουν μεταξύ τους, οι σύγχρονες πραγματικότητες του ευρωπαϊκού και του αφρικανικού Βορρά μοιράζονται πολλά κοινά. Πιστές σε διαφορετικές αξίες συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού ιστού, συντηρούν με τον τρόπο τους μια εύρυθμη καθημερινότητα, η οποία απωθεί (άλλοτε διακριτικά, άλλοτε βίαια) όλα όσα διαταράσσουν την ολοένα και πιο ευαίσθητη ισορροπία της. Ολόκληρο το λογοτεχνικό και κινηματογραφικό Nordic noir στηρίζεται σ’ αυτήν ακριβώς την αντίθεση βιτρίνας - υπογείου, και τα "Μυστικά της Αδερφής μου" προσπαθούν να αναδείξουν την ίδια σχέση ανάμεσα στην επίσημη, συντηρητική εικόνα και την αόρατη όψη της αιγυπτιακής ζωής.

Σε ασταθή ισορροπία μεταξύ του κοσμικού εκσυγχρονισμού και της ισλαμικής παράδοσης, η Αίγυπτος βιώνει αυτό το διχασμό σε πολλαπλά επίπεδα. Η δεύτερη ταινία της Αϊτέν Αμίν τον αποτυπώνει, ακολουθώντας την εφηβική ρουτίνα της Σουάντ σε μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για άλλη μία 19χρονη χωρίς τίποτα το ξεχωριστό, εκτός από την έντονη και μυστική δραστηριότητά της στα social media. Με τα κινητά στο χέρι, εκείνη και οι φίλες της μάταια προσπαθούν να οργανώσουν μια διαφορετική, φιλελεύθερη και αναζωογονητική πραγματικότητα μακριά από τον ανέραστο κομφορμισμό που κυριαρχεί γύρω τους. Το αδιέξοδό τους είναι ασφυκτικό, αλλά η Αμίν το υπογραμμίζει εύστοχα και διακριτικά, χωρίς να φέρνει τις αιχμηρές αντιθέσεις σε πρώτο πλάνο. Μέχρι που μια σειρά γεγονότων θα σοκάρουν το μικρόκοσμο της Σουάντ και θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

Στο κάδρο θα εισέλθει τότε ο σταρ του διαδικτύου Αχμέντ, με τις  αναπάντεχα διασταυρωμένες πορείες των τριών νεαρών χαρακτήρων να αποκαλύπτουν μια πρισματική πραγματικότητα έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων. Η Αμίν την περικυκλώνει και εισβάλλει μέσα της αιφνιδιαστικά, χαμηλώνοντας κατόπιν τους τόνους για να μην ξεπέσει στο μελόδραμα. Αν και έτσι η αφηγηματική ένταση σταδιακά εξασθενεί, η ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά της προσθέτει ανθρωπιά και συναίσθημα στο πολύπλευρο κοινωνικό σχόλιο. 

Αίγυπτος, Τυνησία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστικά της Αδερφής μου

Souad
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αϊτέν Αμίν

Σε μια παραθαλάσσια αιγυπτιακή πόλη, η 19χρονη Σουάντ ζει διπλή ζωή: αυτήν που καθορίζεται από τη συντηρητική, θεοκρατική κοινωνία και εκείνη των social media. Μια σειρά γεγονότων θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.

Μπελ: Ο Δράκος και η Πριγκίπισσα

Η πραγματικότητα των social media κριτικάρεται εύστοχα μέσα από μια μοντέρνα, anime διασκευή της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ανήλικους θεατές.

Πού μπορείτε να δείτε τις ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ

Ένας αναλυτικός οδηγός για να προλάβετε να δείτε όλα τα φιλμ μέχρι την απονομή των 95ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.