Τα Μυστικά της Αδερφής μου

3

Οι διασταυρωμένες πορείες τριών νεαρών Αιγυπτίων αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις μιας ασφυκτικής πραγματικότητας έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων.

Ta_mystika_tis_adelfis_mou

Όσο διαφορετικές κι αν μοιάζουν μεταξύ τους, οι σύγχρονες πραγματικότητες του ευρωπαϊκού και του αφρικανικού Βορρά μοιράζονται πολλά κοινά. Πιστές σε διαφορετικές αξίες συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού ιστού, συντηρούν με τον τρόπο τους μια εύρυθμη καθημερινότητα, η οποία απωθεί (άλλοτε διακριτικά, άλλοτε βίαια) όλα όσα διαταράσσουν την ολοένα και πιο ευαίσθητη ισορροπία της. Ολόκληρο το λογοτεχνικό και κινηματογραφικό Nordic noir στηρίζεται σ’ αυτήν ακριβώς την αντίθεση βιτρίνας - υπογείου, και τα "Μυστικά της Αδερφής μου" προσπαθούν να αναδείξουν την ίδια σχέση ανάμεσα στην επίσημη, συντηρητική εικόνα και την αόρατη όψη της αιγυπτιακής ζωής.

Σε ασταθή ισορροπία μεταξύ του κοσμικού εκσυγχρονισμού και της ισλαμικής παράδοσης, η Αίγυπτος βιώνει αυτό το διχασμό σε πολλαπλά επίπεδα. Η δεύτερη ταινία της Αϊτέν Αμίν τον αποτυπώνει, ακολουθώντας την εφηβική ρουτίνα της Σουάντ σε μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για άλλη μία 19χρονη χωρίς τίποτα το ξεχωριστό, εκτός από την έντονη και μυστική δραστηριότητά της στα social media. Με τα κινητά στο χέρι, εκείνη και οι φίλες της μάταια προσπαθούν να οργανώσουν μια διαφορετική, φιλελεύθερη και αναζωογονητική πραγματικότητα μακριά από τον ανέραστο κομφορμισμό που κυριαρχεί γύρω τους. Το αδιέξοδό τους είναι ασφυκτικό, αλλά η Αμίν το υπογραμμίζει εύστοχα και διακριτικά, χωρίς να φέρνει τις αιχμηρές αντιθέσεις σε πρώτο πλάνο. Μέχρι που μια σειρά γεγονότων θα σοκάρουν το μικρόκοσμο της Σουάντ και θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

Στο κάδρο θα εισέλθει τότε ο σταρ του διαδικτύου Αχμέντ, με τις  αναπάντεχα διασταυρωμένες πορείες των τριών νεαρών χαρακτήρων να αποκαλύπτουν μια πρισματική πραγματικότητα έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων. Η Αμίν την περικυκλώνει και εισβάλλει μέσα της αιφνιδιαστικά, χαμηλώνοντας κατόπιν τους τόνους για να μην ξεπέσει στο μελόδραμα. Αν και έτσι η αφηγηματική ένταση σταδιακά εξασθενεί, η ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά της προσθέτει ανθρωπιά και συναίσθημα στο πολύπλευρο κοινωνικό σχόλιο. 

Αίγυπτος, Τυνησία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστικά της Αδερφής μου

Souad
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αϊτέν Αμίν

Σε μια παραθαλάσσια αιγυπτιακή πόλη, η 19χρονη Σουάντ ζει διπλή ζωή: αυτήν που καθορίζεται από τη συντηρητική, θεοκρατική κοινωνία και εκείνη των social media. Μια σειρά γεγονότων θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.