Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Τα Μυστικά της Αδερφής μου

3

Οι διασταυρωμένες πορείες τριών νεαρών Αιγυπτίων αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις μιας ασφυκτικής πραγματικότητας έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων.

Ta_mystika_tis_adelfis_mou

Όσο διαφορετικές κι αν μοιάζουν μεταξύ τους, οι σύγχρονες πραγματικότητες του ευρωπαϊκού και του αφρικανικού Βορρά μοιράζονται πολλά κοινά. Πιστές σε διαφορετικές αξίες συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού ιστού, συντηρούν με τον τρόπο τους μια εύρυθμη καθημερινότητα, η οποία απωθεί (άλλοτε διακριτικά, άλλοτε βίαια) όλα όσα διαταράσσουν την ολοένα και πιο ευαίσθητη ισορροπία της. Ολόκληρο το λογοτεχνικό και κινηματογραφικό Nordic noir στηρίζεται σ’ αυτήν ακριβώς την αντίθεση βιτρίνας - υπογείου, και τα "Μυστικά της Αδερφής μου" προσπαθούν να αναδείξουν την ίδια σχέση ανάμεσα στην επίσημη, συντηρητική εικόνα και την αόρατη όψη της αιγυπτιακής ζωής.

Σε ασταθή ισορροπία μεταξύ του κοσμικού εκσυγχρονισμού και της ισλαμικής παράδοσης, η Αίγυπτος βιώνει αυτό το διχασμό σε πολλαπλά επίπεδα. Η δεύτερη ταινία της Αϊτέν Αμίν τον αποτυπώνει, ακολουθώντας την εφηβική ρουτίνα της Σουάντ σε μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για άλλη μία 19χρονη χωρίς τίποτα το ξεχωριστό, εκτός από την έντονη και μυστική δραστηριότητά της στα social media. Με τα κινητά στο χέρι, εκείνη και οι φίλες της μάταια προσπαθούν να οργανώσουν μια διαφορετική, φιλελεύθερη και αναζωογονητική πραγματικότητα μακριά από τον ανέραστο κομφορμισμό που κυριαρχεί γύρω τους. Το αδιέξοδό τους είναι ασφυκτικό, αλλά η Αμίν το υπογραμμίζει εύστοχα και διακριτικά, χωρίς να φέρνει τις αιχμηρές αντιθέσεις σε πρώτο πλάνο. Μέχρι που μια σειρά γεγονότων θα σοκάρουν το μικρόκοσμο της Σουάντ και θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

Στο κάδρο θα εισέλθει τότε ο σταρ του διαδικτύου Αχμέντ, με τις  αναπάντεχα διασταυρωμένες πορείες των τριών νεαρών χαρακτήρων να αποκαλύπτουν μια πρισματική πραγματικότητα έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων. Η Αμίν την περικυκλώνει και εισβάλλει μέσα της αιφνιδιαστικά, χαμηλώνοντας κατόπιν τους τόνους για να μην ξεπέσει στο μελόδραμα. Αν και έτσι η αφηγηματική ένταση σταδιακά εξασθενεί, η ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά της προσθέτει ανθρωπιά και συναίσθημα στο πολύπλευρο κοινωνικό σχόλιο. 

Αίγυπτος, Τυνησία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστικά της Αδερφής μου

Souad
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αϊτέν Αμίν

Σε μια παραθαλάσσια αιγυπτιακή πόλη, η 19χρονη Σουάντ ζει διπλή ζωή: αυτήν που καθορίζεται από τη συντηρητική, θεοκρατική κοινωνία και εκείνη των social media. Μια σειρά γεγονότων θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στα ρομαντικά "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση

Συζητάμε με τον ανερχόμενο ταλαντούχο σκηνοθέτη, που βάζει την υπογραφή του στην ελληνική ταινία-έκπληξη της χρονιάς, ένα μελαγχολικό road movie με πρωταγωνιστές τους Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και ένα… κουτί με μυστηριώδες περιεχόμενο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2022

Μαγνητικά Πεδία

Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα.

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.