Η Μέθοδος των Γουίλιαμς

2

Βιογραφία οσκαρικής κοπής (έξι υποψηφιότητες), η οποία εξυμνεί ορθογραφημένα και πολιτικά ορθά το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου. Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας για τον Γουίλ Σμιθ, που φαντάζει και ως φαβορί για το πρώτο του Όσκαρ.

I-methodos_ton_williams10

To "I did it my way" είναι ένα από τα αγαπημένα μότο των Αμερικανών, συνυφασμένο με την αποθέωση του ατομικισμού και με το κυνήγι του ονείρου της επιτυχίας. Γιατί "η γη των ελευθέρων και η πατρίδα των γενναίων" δεν έχει να κάνει μόνο με τους Μπέντζαμιν Φράνκλιν και Τζορτζ Ουάσιγκτον, αλλά με το ατομικό δικαίωμα να κυνηγάς (και να πετυχαίνεις) χωρίς περιορισμούς το ακατόρθωτο. Μια ιδέα την οποία το αμερικανικό σινεμά, το Χόλιγουντ και τα ακαδημαϊκά τους βραβεία έχουν υποστηρίξει διαχρονικά με κάθε είδους ταινίες. Ένας απ’ αυτούς είναι κι οι δραματικές βιογραφίες όσων "they did it" με τον πιο θεαματικό και αντισυμβατικό τρόπο.


Η περίπτωση Ρίτσαρντ Γουίλιαμς έχει όλα τα μυθιστορηματικά και σεναριακά προσόντα για να υποστηρίξει ένα εναλλακτικό και πιασάρικο success story: φτωχός Αφροαμερικανός από τη Λουιζιάνα, ο οποίος προσπαθεί να αναθρέψει τις πέντε κόρες του στο γκέτο του Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’80, δουλεύοντας ως σεκιουριτάς. Ο Ρίτσαρντ, όμως, έχει σχέδιο. Να μετατρέψει τις δύο μικρότερες εξ αυτών σε κορυφαίες αθλήτριες του τένις, βάσει ενός εγχειριδίου 85 σελίδων που συνέταξε ενώ εκείνες ήταν ακόμα… βρέφη. Εμμονικά πιστός στο ανορθόδοξο πλάνο του, θα καταφέρει να πείσει έναν φτασμένο προπονητή να αναλάβει δωρεάν τη Βίνας και αργότερα έναν από τους κορυφαίους της χώρας να της ανοίξει το δρόμο προς την κορυφή. Γι’ αυτόν το λόγο η οικογένεια θα μετακομίσει στη Φλόριντα, αλλά ο Ρίτσαρντ δεν θα αφήσει κανέναν να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο προπονούνται η Βίνας και η Σερένα, ενώ κόντρα σε κάθε προηγούμενο θα τους απαγορεύσει να παίξουν στο εφηβικό πρωτάθλημα αν δεν γίνουν πρώτα επαγγελματίες και αν δεν συνεχίσουν να είναι άριστες μαθήτριες.


Πρότυπο οσκαρικού biopic, η "Μέθοδος των Γουίλιαμς" αγιογραφεί την ακλόνητη αποφασιστικότητα ενός περιθωριοποιημένου από το σύστημα χαρακτήρα, ο οποίος ορθώνει το ανάστημά του, τα βάζει μαζί του και το κερδίζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνον αθλητικά, αλλά κυρίως κοινωνικά, μιας και ο Αφροαμερικανός "βασιλιάς Ριχάρδος" καταφέρνει να ξεπεράσει με χίλια βάσανα τη βίαιη καθημερινότητα του γκέτο και τη ρατσιστική προκατάληψη ενός εστέτ σπορ. Η θριαμβευτική πορεία του περιγράφεται με αφηγηματικό νεύρο και προβλέψιμες δραματικές ανατροπές, οι οποίες αποθεώνουν τις οικογενειακές αξίες και χαρίζουν στον κάθε χαρακτήρα τη συγκινητική δικαίωσή του. Οι πειστικές ερμηνείες και οι σωστές δόσεις χιούμορ, κοινωνικοπολιτικών αναφορών και τενιστικού σασπένς τελειοποιούν την οσκαρική συνταγή, η οποία εξαργυρώθηκε με έξι υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ, τραγουδιού, α΄ αντρικού και β΄ γυναικείου ρόλου) και με τον κάτοχο της Χρυσής Σφαίρας Γουίλ Σμιθ να φαντάζει ως φαβορί για το ερμηνευτικό χρυσό αγαλματάκι.

ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 144΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μέθοδος των Γουίλιαμς

King Richard
2
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 144 '
  • Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν

Αποφασισμένος να κάνει τις δυο μικρές του κόρες τις κορυφαίες τενίστριες του κόσμου, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς ακολουθεί πεισματικά έναν τρόπο προπόνησης δικής του έμπνευσης, κόντρα στις συμβουλές όλων των ειδικών του αθλήματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.