Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

3

Ο πρόωρα χαμένος συνθέτης Γιόχαν Γιόχανσον υπογράφει ένα τολμηρό οπτικοακουστικό δοκίμιο στα όρια του πειραματικού σινεμά.

Proti_kai_teleftei_anthropi1

Η μοναδική σκηνοθετική απόπειρα του πρόωρα χαμένου συνθέτη Γιόχαν Γιόχανσον ("Prisoners", "Η Θεωρία των Πάντων", "Η Άφιξη") συμπλέκει με υπνωτιστικό, αφηγηματικά τολμηρό τρόπο ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, επιστημονική φαντασία, φιλοσοφικό στοχασμό και τη φωνή της Τίλντα Σουίντον. Βασίζεται στο τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος του Όλαφ Στέιπλετον "Τελευταίοι και πρώτοι άνθρωποι" του 1930 και εμπνέεται οπτικά από τα σπόμενικ, αντιφασιστικά μνημεία αφηρημένης γλυπτικής που αναγέρθηκαν στη Γιουγκοσλαβία μετά το 1960.   

Υποτίθεται ότι ύστερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Ένα τηλεπαθητικό μήνυμά της φτάνει στους σημερινούς κατοίκους της Γης, αποκαλύπτοντάς τους με στωική μελαγχολία τη διαδρομή του είδους μας ως εκεί. Τα αργά ασπρόμαυρα τράβελινγκ στις λεπτομέρειες των γλυπτών, αποκαλύπτοντας υφές, όγκους, φωτοσκιάσεις, και η υπνωτιστική απαγγελία της Σουίντον δημιουργούν ένα ονειρικό σύμπαν εγκατάλειψης, υπαρξιακής ενατένισης και στοχαστικής νοσταλγίας. Δένουν εικόνα και λόγο με ευρηματική απλότητα, ενώ το ατμοσφαιρικό σάουντρακ (του ίδιου του Γιόχανσον) συμπληρώνει την απόκοσμη αίσθηση.

Ένα οπτικοακουστικό δοκίμιο-προκλητική κινηματογραφική (αποκλειστικά για μεγάλη οθόνη) εμπειρία. 

Α/Μ, Έγχρ. Ισλανδία. 2020. Διάρκεια: 70΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

Last and First Men
3
  • Σινεφίλ
  • 2020
  • Διάρκεια: 70 '
  • Γιόχαν Γιόχανσον

Ύστερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Ένα τηλεπαθητικό μήνυμά της φτάνει στους σημερινούς κατοίκους της Γης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Peter von Kant

Η ζωή του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και τα "Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ" συνδυάζονται μηχανικά σε ένα παιχνιδιάρικο όσο και αβαθές ψυχόδραμα δωματίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/02/2023

Τόρι και Λοκίτα

Πληγωμένος ουμανισμός, προβλέψιμος κοινωνικός ρεαλισμός, αυθεντική συγκίνηση: η πλέον οργισμένη ταινία των αδελφών Νταρντέν περιγράφει ωμά μια Ευρώπη παραδομένη στη διαφθορά και την απάθεια.

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Καθένας και η Μουσική του

Δημιουργική αξιοποίηση μιας "αντιπαράθεσης" με πολλαπλό ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ιδωμένη μέσα από τα μάτια τόσο του τότε όσο και του τώρα.

Magic Mike: Ο Τελευταίος του Χορός

Απενοχοποιημένα φαν η επανένωση Σόντερμπεργκ-Τέιτουμ παραδίδεται στο περιτύλιγμα μιας απολαυστικής για τα μάτια ταινίας-καραμέλα.

Μπλε Φεγγάρι

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν για ένα ντοκιμαντερίστικα ειλικρινές και σκηνοθετημένο με ένταση, αλλά δραματικά "άψητο" κοινωνικό δράμα φεστιβαλικής κατανάλωσης της ρουμάνικης σχολής.

Ο Θίασος

Ο μύθος των Ατρειδών συναντά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε ένα εικονοκλαστικό, πρωτοποριακής αφήγησης και επικών διαστάσεων σινε-δοκίμιο πάνω στη σχέση βιωμένου και ιστορικού χρόνου. Η κορυφαία στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου.

1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

Η βίαιη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής αποτυπώνεται ιστορικά και καλλιτεχνικά μέσα από τα μάτια ενός εμπνευσμένου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος καλείται διαρκώς να διαλέξει στρατόπεδο.