Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

3

Ο πρόωρα χαμένος συνθέτης Γιόχαν Γιόχανσον υπογράφει ένα τολμηρό οπτικοακουστικό δοκίμιο στα όρια του πειραματικού σινεμά.

Proti_kai_teleftei_anthropi1

Η μοναδική σκηνοθετική απόπειρα του πρόωρα χαμένου συνθέτη Γιόχαν Γιόχανσον ("Prisoners", "Η Θεωρία των Πάντων", "Η Άφιξη") συμπλέκει με υπνωτιστικό, αφηγηματικά τολμηρό τρόπο ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, επιστημονική φαντασία, φιλοσοφικό στοχασμό και τη φωνή της Τίλντα Σουίντον. Βασίζεται στο τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος του Όλαφ Στέιπλετον "Τελευταίοι και πρώτοι άνθρωποι" του 1930 και εμπνέεται οπτικά από τα σπόμενικ, αντιφασιστικά μνημεία αφηρημένης γλυπτικής που αναγέρθηκαν στη Γιουγκοσλαβία μετά το 1960.   

Υποτίθεται ότι ύστερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Ένα τηλεπαθητικό μήνυμά της φτάνει στους σημερινούς κατοίκους της Γης, αποκαλύπτοντάς τους με στωική μελαγχολία τη διαδρομή του είδους μας ως εκεί. Τα αργά ασπρόμαυρα τράβελινγκ στις λεπτομέρειες των γλυπτών, αποκαλύπτοντας υφές, όγκους, φωτοσκιάσεις, και η υπνωτιστική απαγγελία της Σουίντον δημιουργούν ένα ονειρικό σύμπαν εγκατάλειψης, υπαρξιακής ενατένισης και στοχαστικής νοσταλγίας. Δένουν εικόνα και λόγο με ευρηματική απλότητα, ενώ το ατμοσφαιρικό σάουντρακ (του ίδιου του Γιόχανσον) συμπληρώνει την απόκοσμη αίσθηση.

Ένα οπτικοακουστικό δοκίμιο-προκλητική κινηματογραφική (αποκλειστικά για μεγάλη οθόνη) εμπειρία. 

Α/Μ, Έγχρ. Ισλανδία. 2020. Διάρκεια: 70΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

Last and First Men
3
  • Σινεφίλ
  • 2020
  • Διάρκεια: 70 '
  • Γιόχαν Γιόχανσον

Ύστερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Ένα τηλεπαθητικό μήνυμά της φτάνει στους σημερινούς κατοίκους της Γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στα ρομαντικά "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση

Συζητάμε με τον ανερχόμενο ταλαντούχο σκηνοθέτη, που βάζει την υπογραφή του στην ελληνική ταινία-έκπληξη της χρονιάς, ένα μελαγχολικό road movie με πρωταγωνιστές τους Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και ένα… κουτί με μυστηριώδες περιεχόμενο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2022

Μαγνητικά Πεδία

Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα.

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.