Οδηγός Cinema

Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων μας

3

Συνέχεια του ρεπορταζιακού ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Μια Προσωπική Υπόθεση» (2016), επικεντρωμένη στην «πτώση» του νεοναζιστικού κόμματος και την καθοριστική σημασία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Xrisi_avgi1

Με γυρίσματα που κράτησαν έξι χρόνια, το "Χρυσή Αυγή: Μια Προσωπική Υπόθεση" (2016) εξερεύνησε με τη μέθοδο του ρεπορτάζ το φαινόμενο της αντιδραστικής πολιτικής στροφής της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, αποτυπωμένης κυρίως στα εκλογικά αποτελέσματα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Μετά από μια πενταετία και ενώ πλέον το κόμμα βρίσκεται εκτός βουλής, η Αγγελική Κουρούνη συνεχίζει την πολιτικοκοινωνική έρευνά της εστιάζοντας στο χρονικό της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και όλα όσα διακυβεύονταν σε σχέση με την απόφαση για την ελληνική δημοκρατία.

Ο αντιφασιστικός λόγος του ντοκιμαντέρ στοιχειοθετείται με ιστορική ακρίβεια και απλό, ψύχραιμο λόγο τον οποίο εκφράζουν κυρίως η Μάγδα Φύσσα και η ομάδα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη. Ακούγονται τα γνωστά και απαραίτητα, αλλά και πολλά αποκαλυπτικά για τη σχέση του βαθέως κράτους, των δημοσιογράφων και θεσμικών παραγόντων με το ακροδεξιό παρακράτος, ενώ τεκμηριώνεται η καθοριστική σημασία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που εν πολλοίς έσωσε τα δημοκρατικά προσχήματα ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος.

Ελλάδα. 2021. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων Μας

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 118 '
  • Αγγελική Κουρούνη

Το χρονικό της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και όλα όσα διακυβεύονταν σε σχέση με την απόφαση για την ελληνική δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιχείρηση Κιμάς

Μια αληθινή κατασκοπική ιστορία διανθίζεται με ρομάντζο, σασπένς και ηρωισμό, πακεταρισμένη σαν ανώδυνη σινε-διασκέδαση που στην ούγια γράφει "βρετανική παραγωγή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
12/05/2022

Κατ' Οίκον Περιορισμός

Καφκική και σαρκαστική πολιτική καταγγελία που περιγράφει ανάγλυφα την "εσωτερική", βαθιά διαφθορά της ρώσικης κοινωνίας.

Το Κορίτσι με το Βραχιόλι

Ριμέικ του αργεντίνικου δικαστικού δράματος "Η Κατηγορούμενη" (2018), το οποίο συνδέει αποτελεσματικά, αν και χωρίς εκπλήξεις, ψυχολογικά ερωτήματα και αγωνιώδη πλοκή.

Πύρινη Οργή

Μια ξέπνοη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, δίχως στιβαρή υφολογική πρόταση και σκηνοθετική ουσία, η οποία αντικαθιστά την όποια αγωνία με την ανυπομονησία για τους τίτλους τέλους.

Το Μαύρο Κουτί

Η χολιγουντιανής κοπής κλασική συνταγή τού "γύρω γύρω όλοι οι συνωμότες και στη μέση ο ήρωάς μας" προσαρμόζεται με αφηγηματικό νεύρο, αλλά λίγη φαντασία, σε hi-tech σινε-περιβάλλον.

Οι Γείτονες Από Πάνω

Διατηρώντας τη δομή του, ένα σπιρτόζικο θεατρικό διασκευάζεται σε κινηματογραφική κωμωδία των σύγχρονων ερωτικών ηθών, καθοδηγούμενη από αεράτες ερμηνείες και εύστοχες ατάκες.

Nayak: Ο Ήρωας

Μια δραματικά μεστή τοιχογραφία της μεταπολεμικής ινδικής πραγματικότητας και το σκληρό, ειλικρινές πορτρέτο ενός ανθρώπου του θεάματος σε υπαρξιακή κρίση.